Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

RUOSTE-hanke tuo digitalisaatiosta potkua rakennusalalle

Jaa

Yliopistokeskuksen informaatioteknologian yksikön käynnistämä uusi hanke pureutuu rakennusalan digitalisaatioon. RUOSTE-hanke toteutetaan vuosina 2021–2023, ja yliopistokeskuksen lisäksi siinä ovat mukana Kokkolan kaupunki ja Perhon kunta. Hankkeessa on tiiviisti mukana joukko alueen merkittäviä rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä.

RUOSTE-hanke kehittää rakennusalan digiosaamista
RUOSTE-hanke kehittää rakennusalan digiosaamista

Virallisesti 1.6.2021 käynnistyneen Rakennusalalle uutta osaamista ja teknologiaa (RUOSTE) -hankkeen on määrä kehittää rakennusalan digitaalisia valmiuksia Keski-Pohjanmaalla. Hankkeen toteuttaa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Informaatioteknologian yksikkö yhdessä Kokkolan kaupungin ja Perhon kunnan kanssa. Alueen rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä on mukana hankkeen kumppaneina.

Rakennusalalla ja rakennustuotteiden valmistuksella on vahvat perinteet Keski-Pohjanmaalla. Ala työllistää yli 5000 keskipohjalaista. Silti osa yrityksistä painiskelee osaamisen puutteen kanssa, eikä monellakaan yrityksellä ole rahkeita tuote- ja palvelukehitystyölle. Myös valtakunnallisesti on tunnistettu digitaalisaation heikko hyödyntäminen rakennusalalla.

Tähän haasteeseen tarttuminen voi avata paljon kasvupotentiaalia yrityksille.

Demot ja pilotit tuovat tietotaitoa yrityksiin

Keski-Pohjanmaan liiton rahoittama RUOSTE lähtee tukemaan alueellisten yritysten kehittymistä.

Reilun kahden vuoden hankkeen aikana on tavoitteena lähteä laajentamaan toimijoiden tietämystä digitalisaation ja IoT-teknologioiden hyödyntämisen mahdollisuuksista rakennusalalla.

Keskeisenä työkaluna tiedon levittämisessä toimivat erilaiset käytännön demonstraatiot, joita hankkeen aikana pilotoidaan yrityksille.

"Pyrimme ennen kaikkea demonstraatioiden ja pilottien kautta tuomaan uutta teknologiaa ja osaamista yritysten käyttöön, jotta yritykset pystyvät kehittämään palveluitaan ja tuotteitaan materiaali- ja energiatehokkaammiksi ja sitä myöten kilpailukykyisemmiksi", paaluttaa integraatioarkkitehti Ilkka Kivelä.

"Jotta pystymme tähän, on meidän ensiksi selvitettävä rakennusalan arvoketjujen toimijoiden tarpeita talotehtaista asiakkaisiin. Tämän tiedon avulla on mahdollista luoda uutta liiketoimintaa tai kasvattaa lisäarvoa jo olemassa oleviin palveluihin ja tuotteisiin", kertoo puolestaan projektipäällikkö Petri Jyrkkä.

Uusi pilvialusta käyttöön

Hankkeen kokonaisuus sisältää nykyistä laajempaa digitalisaatiota ja toimijariippumattoman pilvialustan käyttöönottoa, joka mahdollistaa uusien palveluiden innovoimisen demonstraatioiden avulla. Pilvialustan avulla dataa voidaan kerätä eri ympäristöistä ja jalostaa esimerkiksi tekoälyn avulla sekä jakaa hallitusti eri sovelluksiin.

"Kunkin ratkaisun tarkempi arviointi on mahdollista vasta silloin, kun pilotti toteutetaan oikeassa ympäristössä. Näin yritykset pystyvät ottamaan hankkeen ratkaisuja halutessaan käyttöön ja jatkamaan niiden kehittämistä tuotteiksi", kertoo Jyrkkä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Integraatioarkkitehti Ilkka Kivelä ilkka.v.kivela@jyu.fi +358 40 7710 482
Projektipäällikkö Petri Jykkä petri.ao.jyrkka@jyu.fi +358 40 7033 400

Kuvat

RUOSTE-hanke kehittää rakennusalan digiosaamista
RUOSTE-hanke kehittää rakennusalan digiosaamista
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liberialaisella järjestöllä on monta isäntää20.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Anja Onalin (VTM, KTM) väitöskirjatutkimuksen tulokset kertovat, miten globaalin etelän kansalaisjärjestöt tasapainottelevat paikallisen toimintaympäristön ja kansainvälisen kehitysyhteistyön vaatimusten välillä. Järjestöt ”palvelevat monia isäntiä” ollakseen sekä tehokkaita että ylläpitääkseen järjestön legitimiteettiä, eli uskottavuutta ja olemassaolon oikeutusta eri sidosryhmien silmissä.

Potkupyöräily voi varhentaa pyöräilytaidon oppimisikää19.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tasapainon ylläpitämistä helpottavat välineet voivat merkittävästi varhentaa pyöräilytaidon oppimisikää. Erityisesti potkupyörän käytön yleistyminen 2010-luvulta alkaen yhdistyy selvästi varhaistuneeseen pyöräilytaidon oppimisikään. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan pyöräilytaidon keskimääräinen oppimisikä on laskenut noin 1,5 ikävuodella 1950-luvulta 2010-luvulle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme