Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ruskeasuolla käynnistyy mittava katu-urakka

Jaa

Ruskeasuolla alkaa katu-urakka, jonka myötä Ruskeasuolle valmistuvalle varikolle saadaan uusi raideyhteys. Lisäksi Mannerheimintien, Koroistentien ja Korppaanmäentien risteysalue uudistuu kokonaisuudessaan. Rakentaminen tuo merkittäviä muutoksia lähialueen liikennejärjestelyihin.

Ruskeasuon katutöiden urakka-alue kartalla.
Ruskeasuon katutöiden urakka-alue kartalla.

Katutyöt alkavat Nauvontien, Koroistentien ja Korppaanmäentien alueelta. Urakka alkaa 17. elokuuta 2022 raitioteiden ajolankojen poistolla yötöinä.

Työt jatkuvat elo-syyskuun vaihteessa puiden poistolla koko urakka-alueella. Puita poistetaan arviolta 20 kappaletta. Tilalle istutetaan uusia puita urakan valmistuessa. Tavoitteena on, että rakentaminen ulottuu Mannerheimintielle loppuvuodesta.

Työt vaikuttavat liikkumiseen Ruskeasuon varikkoalueen ympäristössä seuraavan puolentoista vuoden ajan. Raitiolinjan 10:n liikenne Korppaanmäentiellä katkeaa noin vuodeksi elokuun 2022 puolivälistä alkaen. Liikenne järjestetään korvaavilla busseilla. Lue lisää ratikkaliikenteen muutoksista HSL:n verkkosivuilta.

Raitioyhteys uudelle varikolle, useita katuja korjataan

Ruskeasuolle on rakenteilla uusi raitiovaunu- ja bussivarikko, joka on valmistuttuaan Koskelan varikon ohella Helsingin raitioliikenteen päävarikko. Varikolle rakennetaan raideyhteys Mannerheimintieltä Koroistentien ja Nauvontien kautta. Urakassa uusitaan Mannerheimintien, Koroistentien ja Korppaanmäentien risteysalue kokonaisuudessaan.

Korppaanmäentie peruskorjataan, ja kadulle rakennetaan muusta liikenteestä eroteltu raitiovaunukaista nykyisen raitiolinja 10:n reitille. Kadun pohjoisreunaan Mannerheimintien ja Paimionkujan välille rakennetaan pyöräkaista ja eteläreunaan yksisuuntainen pyörätie.

Nauvontielle rakennetaan uusi raitiotie kadun keskelle. Urakassa uusitaan myös kadun rakenteita ja kunnallistekniikkaa, kuten vesijohtoja, viemäreitä ja kaapeleita. Lisäksi kadun ja sen itäpuolella olevan siirtolapuutarhan väliin rakennetaan meluaita.

Koroistentielle rakennetaan uusi raitiotiekaista kadun keskelle. Kadun eteläreunaan rakennetaan pyöräkaista ja kadun pohjoisreunaan yksisuuntainen pyörätie. Samalla uusitaan kadun rakenteita ja kunnallistekniikkaa.

Mannerheimintielle rakennetaan raitiovaunupysäkit Korppaanmäentien risteyksen eteläpuolelle. Lisäksi pyörätiet muutetaan yksisuuntaisiksi, ja pyöräilijöille rakennetaan odotusalueet kääntymistä varten. Samalla suojateiden esteettömyyttä parannetaan.

Seuraa töiden etenemistä verkkosivuilta

Katutyö vaikuttaa monin tavoin liikenteeseen, ja liikennejärjestelyt muuttuvat urakan edetessä. Urakoitsija VM Suomalainen Oy päivittää työmaan uusimmat liikennejärjestelyt sekä muut ajankohtaiset kuulumiset urakan verkkosivuille: vmsuomalainen.fi/hankkeet/ruskeasuonkatutyot.

Liikenne saattaa ruuhkautua koko urakan ajan, joten matkantekoon on suositeltavaa varata aiempaa enemmän aikaa. Matkat kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolelle.

Työt aiheuttavat muutoksia myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkureitteihin. Reitit merkitään maastoon mahdollisimman selkeästi. Opastaulujen määrään ja selkeyteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Työt edellyttävät louhintaa, josta aiheutuu meteliä. Louhinnat tehdään pääsääntöisesti arkisin kello 7–22 välisenä aikana. Meluavista työvaiheista viestitään lähikiinteistöille ennen töiden aloitusta.

Tavoitteena on, että urakka valmistuu vuoden 2023 lopussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennuttaja
Liisa Taskila
yksikön päällikkö, yleiset alueet, projektirakennuttaminen
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3101 5368
liisa.taskila@hel.fi
tiedustelut 28.8.2022 saakka

Antti-Juhani Lehtinen
projektinjohtaja, yleiset alueet, projektirakennuttaminen
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 8872
anttijuhani.lehtinen@hel.fi
tiedustelut 29.8.2022 alkaen

Urakoitsija
Ville Piironen
työmaapäällikkö
VM Suomalainen Oy
p. 050 572 2143
ville.piironen@vmsuomalainen.fi

Kuvat

Ruskeasuon katutöiden urakka-alue kartalla.
Ruskeasuon katutöiden urakka-alue kartalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kumpulanmäen tarkistettu asemakaavaehdotus etenee päätöksentekoon30.9.2022 08:39:18 EEST | Tiedote

Kumpulanmäelle Pietari Kalmin kadun ja Kustaa Vaasan tien väliselle rinnealueelle suunnitellaan uutta asumista noin 1200 uudelle asukkaalle sekä toimi- ja liiketilaa. Alueen suunnittelu käynnistettiin Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n ja Helsingin kaupungin yhteisesti järjestämällä arkkitehtuurikutsukilpailulla vuonna 2019. Asemakaavaehdotus on laadittu kilpailun voittaneen ehdotuksen ”Kaupungin porteilla –Tiedon portailla” pohjalta, jonka tekijöinä ovat Schauman & Nordgren Architects Oy, Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy ja MASU Planning Oy.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 29.9.202229.9.2022 17:35:46 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 29.9.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 13.10.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme