Amos Rex

Ryoji Ikedan näyttely Amos Rexiin syksyllä 2023 

Jaa

Ensi kertaa Suomessa nähtävä Ryoji Ikedan soolonäyttely tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutkia data-avaruutta.

Ryoji Ikeda: data-verse 1 (2019)

Kuva: Artist and Audemars Piguet Contemporary / Julien Gremaud, © Ryoji Ikeda
Ryoji Ikeda: data-verse 1 (2019) Kuva: Artist and Audemars Piguet Contemporary / Julien Gremaud, © Ryoji Ikeda

Japanilainen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikeda rakentaa äänestä, valosta, fyysisistä ilmiöistä sekä matemaattisista huomioista immersiivisiä performansseja ja audiovisuaalisia installaatioita. Amos Rexin näyttelyyn Ikeda rakentaa uusia teoksia, jotka ovat yhteydessä museon ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin. 

“Vieraillessani tilassa ensimmäisen kerran koin, että paikka itsessään on taideteos. Näyttely tulee olemaan teosteni ja museon yhteistyötä: tila tekee teoksistani paikkasidonnaisia ja osa teosteni käytännön ratkaisuista muotoutuu tilan mukaan”, sanoo Ikeda. 

Uusien teosten rinnalla esillä on kaksi osaa valtavasta ja hypnoottisesta audiovisuaalisesta installaatiosta data-verse (2019). 

“Olen innoissani, että saamme tuoda Ikedan pikkutarkan visuaalisen maailman Amos Rexiin. Näyttelysali valoineen ja varjoineen toimii taiteen kaikukammiona ja on yksi Ikedan kiehtovan kokonaisuuden avainelementeistä”, sanoo kuraattori Terhi Tuomi. 

Monimutkaista materiaalia

Ikedan teosten materiaalia ovat valon ja äänen lisäksi jatkuvasti laajeneva data-avaruus. Hän käyttää muun muassa NASA:n, CERN:n ja The Human Genome -projektin tuottamaa tietoa. 

“Osa teoksista on data-lähtöisiä, mutta mukana on myös teoksia jotka herättävät katsojassa ennemmin metafyysisiä kokemuksia”, taiteilija lisää.  

Ikedan estetiikka on filosofista ja minimalistista. Vaikka hänen käyttämänsä materiaali on monimutkaista, voivat kävijät katsoa näyttelyä puhtaasti visuaalisena esityksenä. 

Generation 2023 on syystäkin huolestunut, silti täynnä toivoa” 

Ennen Ryoji Ikedan näyttelyä esillä on Generation 2023 -triennaali. Kolmatta kertaa toteutettavassa näyttelyssä nuorten taiteilijoiden suhde luovuuteen on monitaiteinen ja ennakkoluuloton.

Haku näyttelyyn oli auki 1523-vuotiaille tekijöille. Teosehdotuksia tuli yhteensä 1004. Intohimoisista ja tasokkaista hakemuksista raati on valinnut mukaan näyttelyyn 50 taiteilijaa ja työparia. Osa näyttelyn taiteilijoista on taidekouluihin juuri päässeitä tai siellä jo opiskelevia, osa on kiinnostunut taiteen tekemisestä viime vuosina. 

“Kokonaisuus tarjoaa pohdittavaa, keskustelun avauksia, oivalluksia, inspiraatiota ja vastapainoa pelon ilmapiirille. Se on syystäkin huolestunut, mutta samaan aikaan täynnä toivoa tulevasta”, valitsijaraadin puheenjohtaja Ima Iduozee kuvaa.  

Näyttelyn taiteilijat etsivät teoksissaan uusia tapoja lähestyä tämän päivän suurimpia kysymyksiä. Moni kääntää katseemme luonnon tilaan ja ihmisen ja luonnon väliseen yhteiseloon. Muita teoksissa näkyviä teemoja ovat maailmanlaajuisen pandemian aiheuttamat tuntemukset ja digiuupumus sekä sukupuoli-identiteettiin ja ulkonäköön liittyvät normit ja niiden kyseenalaistaminen. 

Esitystaiteen teokset kutsuvat näyttelyvieraat ulos kuplistaan kokemaan taidetta yhteisenä kokemuksena.   

Valitut teokset esittelevät monipuolisen kattauksen nykytaidetta: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, tekstiilitaidetta, taidegrafiikkaa, kuvanveistoa, mediataidetta sekä esitystaidetta.

  • Generation 2023 29.3.–20.8.2023 
  • Ryoji Ikeda 27.9.2023–25.2.2024 

Lehdistökuvat: https://media.amosrex.fi/l/jzLd6cWjqv8j 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ryoji Ikeda: data-verse 1 (2019)

Kuva: Artist and Audemars Piguet Contemporary / Julien Gremaud, © Ryoji Ikeda
Ryoji Ikeda: data-verse 1 (2019) Kuva: Artist and Audemars Piguet Contemporary / Julien Gremaud, © Ryoji Ikeda
Lataa
Generation 2023 -triennaali alkaa 29.3.2023.
Generation 2023 -triennaali alkaa 29.3.2023.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex   
Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.    


Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki

museum@amosrex.fi
amosrex.fi

@amoskonst 
#amosrex