Vaasan kaupunki - Vasa stad

Rytm sätter takten på litteraturfestivalen LittFest 11–13.11.2021 i Vasa

Dela

Den tvåspråkiga litteraturfestivalen LittFest ordnas återigen i Vasa 11–13.11.2021. Temat är rytm, som förenar språk, kultur, historieberättande och musik. En ny evenemangsplats är Åbo Akademi på lördag.

Sirpa Kähkönen. Foto: Jonne Räsänen / Otava.
Sirpa Kähkönen. Foto: Jonne Räsänen / Otava.

En av festivalens huvudgäster på den tre dagar långa festivalen som startar på torsdag 11.11 är Sirpa Kähkönen som firar sin 30-åriga litteraturkarriär. Hon uppträder på en kammarkonsert tillsammans med violinisten Minna Pensola och pianisten Heini Kärkkäinen.

En kväll med Sirpa Kähkönen börjar på torsdag 11.11 kl. 19 i Vasa stadshus. Kähkönen är en författare som är känd för sina historiska och samhälleliga teman. Hennes verk handlar om civilas öden under kristider, kvinnors och barns historia samt stora ideologier.

Lördagens händelser vid Åbo Akademi

På lördag 13.11 uppträder som en av festivalens huvudgäster den iranskfödda, sedermera helsingforsiska författaren, filmmanuskriptförfattaren och filmregissören Hassan Blasim, som har vunnit den brittiska The Independent-tidningens ansedda pris för utländska böcker. Sampsa Peltonen som uppträder tillsammans med honom har bl.a. översatt Blasims verk från arabiska till finska.

Heli Laaksonen skriver dikter på dialekt, och hennes senaste verk är en ny, oväntad diktdialog där hon har översatt dikter av sin favoritpoet, den lettiska klassikern Aleksandrs Čaks (1901–1950), och skrivit svar på dem från den här tiden på sin egen, bekanta sydvästdialekt.

De kan ses bl.a. som intervjugäster hos Petter Lindberg på lördag 13.11 kl. 12–14 i Akademisalen vid Åbo Akademi. I programpunkten I Petters soffa medverkar även den populära humorgruppen KAJ från Vörå.

Musikernas debutromaner

På årets LittFest uppträder den samiska poeten, musikern och kultur- och miljöaktivisten Niillas Holmberg samt den sverigefinska musikern Anna Järvinen som båda har publicerat sin debutroman. Holmberg förenar på ett särpräglat sätt deklamation med jojk och sång. Romanen Halla Helle, vars handling är förlagd till Utsjokitrakten, behandlar aktuella samefrågor. Holmberg uppträder på lördag 13.11 kl. 14.30 i Seppo Puttonens intervju.

Anna Järvinens debutverk Dröm natten till idag: är en mångtrådig roman som kan läsas som ett självbiografiskt verk, ett prosadiktverk eller en kortroman kryddad med absurdism. Järvinen är gäst på lördag 13.11 i kvällsprogrammet som börjar kl. 18.30, där också Heli Laaksonen, Hassan Blasim, Aura Nurmi, Sven-Erik Klinkmann & Ralf Andtbacka medverkar. I pausen uppträder Mathias Sandberg Trio.

Under invigningen i Vasa stadshus på fredag 12.11 uppträder från kl. 18 Sirpa Kähkönen, Niillas Holmberg, Anneli Kanto, Paula Nivukoski, Heidi von Wright, Emma Ahlgren, Eva-Stina Byggmästar och Kaj Korkea-aho.

Författarbesök ordnas i huvudbibliotekets Drama-sal, festsalen vid Vasa medborgarinstitut Alma, Vasa stadshus och Akademisalen vid Åbo Akademi.

Största delen av programpunkterna är avgiftsfria. Programmet sänds också på webben på adressen: vasa.fi/littfest.

LittFest program: https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vaasa-littfest-vasa/littfest-program/

Nyckelord

Kontakter

Kulturproducent Ilkka Nyqvist, Vasa stad, kultur- och bibliotekstjänster, tfn 0400 564 469, ilkka.nyqvist@vasa.fi

Bilder

Sirpa Kähkönen. Foto: Jonne Räsänen / Otava.
Sirpa Kähkönen. Foto: Jonne Räsänen / Otava.
Ladda ned bild
Hassan Blasim. Foto: Katja Bohm / WSOY.
Hassan Blasim. Foto: Katja Bohm / WSOY.
Ladda ned bild
Niillas Holmberg. Foto: Marek Sabogal / Gummerus.
Niillas Holmberg. Foto: Marek Sabogal / Gummerus.
Ladda ned bild
Anna Järvinen. Foto: Mattias Edvall.
Anna Järvinen. Foto: Mattias Edvall.
Ladda ned bild
Heli Laaksonen. Foto: Laura Tättilä / Otava.
Heli Laaksonen. Foto: Laura Tättilä / Otava.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum