S-Pankki Oyj

S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus: Toimitilojen näkymät hiljalleen kirkastumassa

Jaa

Toimitilat ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamasta pandemiasta ja sen takia asetetuista rajoituksista. Kiinteistöalan toimijat kuitenkin suhtautuvat optimisesti toimitilojen tulevaisuuteen. Moni uskoo pahimman olevan ohi ja toimitilojen tekevän paluun pandemiasta. Yksityissijoittajien kiinnostus kiinteistörahastoihin jatkuu vahvana.

S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus 2/2021
S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus 2/2021

Kiinteistösijoittaminen ja kiinteistörahastot kiinnostavat edelleen suomalaisia, selviää S-Pankin Kiinteistörahastokatsauksesta (PDF).

Lokakuun lopussa kiinteistöihin sijoittavilla erikoissijoitusrahastoilla oli 129 900 osuudenomistajaa, kun vuoden 2020 lopussa vastaava luku oli 111 300. Osuudenomistajien määrä nousi siis 18 600:lla.

”Kiinteistörahastojen suosio kasvaa yhä väkevästi. Tästä kertoo se, että osuudenomistajien määrä on noussut kuluvana vuonna 17 prosenttia. Kasvutahti on rivakampi kuin Suomessa toimivilla rahastoilla yleisesti”, arvioi toimitusjohtaja Aarne Markkula S-Pankki Kiinteistöt Oy:stä.

S-Pankki-konserniin kuuluva S-Pankki Kiinteistöt tuottaa asiakkailleen kiinteistöjohtamisen palveluita, ja Markkulalla on 25 vuoden kokemus kiinteistöliiketoiminnasta.

Kiinteistöala uskoo toimitilojen vuokratilanteen paranevan

Yksi kuluvan syksyn kuluvan syksyn kuumimmista puheenaiheista kiinteistöalalla on ollut se, miltä toimitilojen ja erityisesti toimistojen tulevaisuus näyttää.

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian iskiessä monissa työpaikoissa siirryttiin etätöihin ja etenkin toimistojen näkymät synkkenivät nopeasti. S-Pankin Aarne Markkulan mukaan näkemykset ovat kuitenkin selkeytyneet. Nyt alalla on vahvistunut näkemys, että toimistotilat ovat erittäin tärkeitä yrityksen kulttuurin ja yhteenkuuluvuuden kannalta lisääntyvästä etätyöstä huolimatta.

”Tätä kautta luottamus toimistoja kohtaan on kasvanut. Sijoittajien kova kysyntä kohdistuu tällä hetkellä erityisesti moderneihin toimistoihin hyvissä osoitteissa”, Markkula sanoo.

Kiinteistöalan toimijoiden RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa syksyllä 98 prosenttia vastaajista arvioi toimitilojen vuokratilanteen olevan 12 kuukauden kuluttua parempi tai vähintään nykyisellä tasolla. Markkula yhtyy arvioon. Markkulan mukaan osa sijoittajista on jo vainunnut toimitilojen mahdollisen käänteen.

”Aktiivisuus sekä sijoittaja- että vuokramarkkinoilla varmasti kasvaa, kunhan voimme taas työskennellä ja viettää vapaa-aikaamme ilman merkittäviä rajoitteita”, Markkula sanoo.

Suomen markkinoilta löytyy kaikille avoimia rahastoja, jotka sijoittavat toimitiloihin. Osa näistä rahastoista on erikoistunut tiettyyn toimitilatyyppiin, mutta moni rahasto, kuten S-Pankki Toimitila, hajauttaa varansa useisiin erityyppisiin toimitiloihin, kuten toimistoihin, liiketiloihin sekä varastoihin ja tuotannollisiin tiloihin.

”Toimitila voi tuoda mieleen automaattikahvin ja valkokaulustyöläisten kansoittaman toimiston, mutta usein toimistot muodostavat vain osan toimitilarahaston sijoituksista. Pandemian aikaan moni muu toimitilatyyppi, kuten päivittäistavarakaupat ja big box -tyyppiset liikekiinteistöt, on pärjännyt todella hyvin. Kiinteistösijoittajien pahimmat pelot jäivät toteutumatta ja tänä vuonna moni toimitilarahasto onkin tuottanut erittäin hyvin noustessaan koronapohjista”, Aarne Markkula sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus 2/2021
S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus 2/2021
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

+358 50 573 5855http://www.s-pankki.fi

S-Pankki on suomalainen pankki, joka haluaa mahdollistaa vähän rahakkaamman huomisen jokaiselle lompakon paksuudesta riippumatta. Meillä asiantuntemus tarkoittaa sekä talouden että ihmisen ymmärtämistä: osana S-ryhmää tunnemme 3,1 miljoonan asiakkaamme arjen. Uudistamme pankkialaa tarjoamalla ylivoimaista helppoutta ja hyötyä pankin ja kaupan palveluita yhdistämällä. www.s-pankki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme