S-Pankki Oyj

S-Pankin korttitilastot: Ruuan verkko-ostot nelinkertaistuneet kahdessa vuodessa

Jaa
S-Pankin korttitilastojen perusteella suomalaiset ovat tehneet verkko-ostoksia sekä ruokakaupoista että ravintoloista alkuvuonna yli neljä kertaa niin paljon kuin koronaa edeltävänä vuonna 2019. Käteisen nostaminen on puolestaan vähentynyt lähes 30 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. ABC-asemilla uskotaan liikennemäärien nousevan kesän lähestyessä.
Ruuan verkko-ostot nelinkertaistuivat kahdessa vuodessa, käy ilmi S-Pankin korttitilastoista.
Ruuan verkko-ostot nelinkertaistuivat kahdessa vuodessa, käy ilmi S-Pankin korttitilastoista.

S-Pankin alkuvuoden korttitilastoista (PDF) selviää, että verkko-ostaminen jatkaa kasvuaan ja valtaa uusia toimialoja koronan siivittämänä​. S-Pankin asiakkailla on käytössä 2,4 miljoonaa S-Etukortti Visaa, joiden käyttötilastoja tutkimalla S-Pankki selvitti ostokäyttäytymisen muutosta.

”Alkuvuonna S-Pankin korteilla tehtyjen verkko-ostojen arvo kasvanut lähes 25 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Uusia toimialoja ovat esimerkiksi ruokakauppa ja ravintolat, joissa verkko-ostot ovat yli nelinkertaistuneet kahdessa vuodessa​”, kertoo korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-Pankista.

S-Etukortti Visoilla tehtiin maaliskuussa 2021 ruokakaupoissa verkko-ostoja 4,4-kertainen ja ravintoloissa 4,7-kertainen määrä maaliskuuhun 2019 verrattuna. Maaliskuussa voimaan tulleet uudet koronarajoitukset vähensivät selvästi kortinkäyttöä kivijalkaravintoloissa. Maaliskuussa ravintoloissa maksettiin kortilla lähes 50 prosenttia vähemmän ostoksia euroilla mitattuna kuin vuonna 2019 samaan aikaan. Rajoitukset näkyivät myös vähentyneenä joukkoliikenteen ja taksien käyttönä.

Korttimaksut lentoyhtiöissä ja matkatoimistoissa ovat edelleen noin 90 prosenttia normaalitasoa jäljessä.

”Tämän perusteella ulkomaanmatkailuun liittyy vielä paljon epävarmuutta ”, Lundell pohtii.

Koronasta huolimatta S-Pankin korttien käyttö kokonaisuudessaan on kasvanut alkuvuonna 2021 kolme prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Piristymistä nähtiin alkuvuodesta muun muassa urheiluvälinekaupassa ja sisustamiseen, rakentamiseen ja remontointiin keskittyvissä liikkeissä.

”Korttimaksut urheiluvälinekaupoissa lisääntyivät tammikuussa yli 40 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Hyvällä ulkoilusäällä oli varmasti vaikutusta. Toisaalta myös kodin laittamiseen käytettiin alkuvuonna lähes neljännes enemmän rahaa kuin kaksi vuotta sitten.”

Käteisen nostaminen sen sijaan on laskenut entisestään koronan myötä.

”Käteisnostot automaatilla S-Pankin korteilla ovat alkuvuonna vähentyneet lähes 30 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna”, Lundell sanoo.​

Liikennemäärät lähteneet nousuun maaliskuun jälkeen

Polttoaineen menekin arvioimiseksi ABC-ketju tekee Väyläviraston LAM-aineistoon perustuvaa liikennemäärien seurantaa viikoittain. Tilastosta selviää, että liikennemäärät olivat tammi-helmikuussa vaihtelevasti alle koronaa edeltävän tason mutta laskivat maaliskuussa tiukkojen koronarajoitustoimien myötä alkuvuoden alimpiin lukuihin. Huhtikuussa luvut ovat lähteneet viime vuoteen verrattuna selvään kasvuun, mutta ovat kuitenkin vielä selkeästi alle vuoden 2019 tason.

”Rajoitusten lievennyttyä ja ravintolasulun päätyttyä liikennemäärät ovat lähteneen kasvuun ollen viime viikkoina jo lähes puolitoistakertaisia viime vuoteen verrattuna. Uskon, että määrät kasvavat entisestään kesän lähestyessä. On hienoa, että voimme tarjota jälleen täyttä palvelukirjoa asiakkaillemme, joilla on varmasti kova tarve päästä liikkeelle pitkän talven jälkeen”, ABC-ketjun johtaja Harri Tuomaala kertoo.

Kortin käyttötiedot perustuvat S-Pankin S-Etukortti Visoilla tehtyihin maksuihin 1.1.2019–31.3.2021. S-Pankki julkaisee tilastoja kvartaaleittain. Yksittäisen käyttäjän tiedot ei ole tunnistettavissa tilastosta. S-Pankin asiakkailla on käytössään 2,4 miljoonaa S-Etukortti Visaa ja joka kymmenes suomalaisella pankkikortilla tehty ostos maksetaan S-Pankin kortilla. Tuoteryhmät on koostettu korttitapahtumien MCC-toimialakoodien (Merchant Category Code) perusteella.

Liikennetiedot perustuvat Väyläviraston avoimeen LAM-aineistoon ajalta 1.1.2019–30.3.2021. Tietoa tieliikenteestä kerätään liikenteen automaattisten mittausasemien (LAM) avulla. Ajoneuvohavainto syntyy, kun ajoneuvo ylittää mittauspisteen. Aktiivisia LAM-pisteitä on tällä hetkellä Suomessa noin 500.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ruuan verkko-ostot nelinkertaistuivat kahdessa vuodessa, käy ilmi S-Pankin korttitilastoista.
Ruuan verkko-ostot nelinkertaistuivat kahdessa vuodessa, käy ilmi S-Pankin korttitilastoista.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

https://www.s-pankki.fi

S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

Enkät: Invånarna i huvudstadsregionen är mer villiga att göra längre resor till sin stuga2.7.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt en enkät som S-Banken låtit göra åker finländarna till stugan några gånger om året och det vanligaste sällskapet är maken eller makan. Vanligen stannar de ett par dagar på stugan, och för många är det den knappa fritiden som begränsar den tid som kan tillbringas på stugan. Invånarna i huvudstadsregionen är mer villiga än andra finländare att resa upp till 300 kilometer till sin stuga.

Enkät: Finländarna spenderar mer pengar på semester i hemlandet än utomlands – turister stannar nu längre på inhemska resmål än tidigare26.6.2025 10:46:42 EEST | Pressmeddelande

Enligt en nyligen genomförd undersökning spenderas mer pengar på semesterresor inom landet än på utlandssemestrar. Utomlands står boendet för en större del av budgeten, medan inrikesresor medför högre kostnader för färdmedel. Den inhemska turismen gynnas av olika evenemang och resenärerna vill i allt högre grad ha individuella upplevelser och lättanvända tjänster.

Tutkimus: Suomalaiset käyttävät kotimaassa lomailuun enemmän rahaa kuin ulkomaanmatkoilla – kotimaankohteissa viihdytään nyt aiempaa pidempään26.6.2025 10:46:42 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaahan suuntautuvilla lomamatkoilla rahaa käytetään enemmän kuin ulkomaanmatkoilla. Ulkomailla majoitus vie suuremman osan budjetista, kun taas liikkumisen kuluja syntyy kotimaanmatkoilla enemmän. Erilaiset tapahtumat vauhdittavat kotimaanmatkailua ja matkoilla halutaan tällä hetkellä yhä enemmän yksilöllisiä elämyksiä ja helppokäyttöisiä palveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye