SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

S-ryhmä julkaisi ruokaostosten personal trainerin

Jaa

Menevätkö sokerin lähteet vaihtoon kauppalistalla? Värähtääkö suolamittari punaiselle? Mistä saisi enemmän kuituja? S-mobiilin Omat ostot -palvelun uuden Ravintolaskurin avulla voi tarkastella ruokaostosten terveellisyyttä ja tehdä viisaampia valintoja ruokakaupassa. Yhteistyössä Suomen johtavien ravitsemustieteilijöiden kanssa kehitetty laskuri auttaa ruokaostosten laadun seuraamisessa ja paljastaa mm. tyydyttyneen rasvan, kuidun, suolan ja sokerin lähteet.

- Ravintosisältöjen grammamäärien tulkitseminen on työlästä, eikä lukuja ole helppo suhteuttaa kokonaisuuteen. Ravintolaskuri on helppokäyttöinen ja sen antama palaute suhteutetaan kunkin asiakasomistajan tai perheen kokonaisostoksiin. Näin palaute on personoidumpaa. Tavoitteena on herättää suomalaisia seuraamaan erityisesti ravitsemuksen laatua ja syömistä oikeassa suhteessa. Parhaimmillaan terveellinen ruokavalio ja ilmastoviisas syöminen tukevat toisiaan, kertoo asiakkuusjohtaja Pekka Litmanen S-ryhmästä.

Ravintolaskuri tuo hyötykäyttöön asiakkaiden oman ostodatan. Ruokaostosten terveellisyyden tarkasteleminen ei vaadi ylimääräistä vaivannäköä, kun tiedon saa suoraan omista ostoksista suosituksiin suhteutettuna.

- Ei tarvitse pitää ruokapäiväkirjaa, eikä naputella syömisiään johonkin älypuhelinsovellukseen, vaan tieto kerääntyy automaattisesti. Ravintoaineiden lähteitä voi tarkastella tuotetasolle saakka ja laskuri voi paljastaa vaikkapa piilosuolan lähteen, kertoo laskuria mukana kehittämässä ollut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

”Monella värähtää suolamittari punaiselle”

Laskurista on helppo seurata ravintoaineita, joiden kanssa suomalaisilla on eniten haasteita, kuten suolan, kuitujen, sokerin ja tyydyttyneen rasvan määrää. Ravintolaskuri näyttää ravintoarvojen suhteellisen osuuden ostosten kokonaisenergiamäärästä ja vertaa niitä virallisiin ravitsemussuosituksiin.

Vihreä väri kertoo, että ravintoarvon kokonaismäärä on suositusarvojen mukainen. Keltainen väri huomauttaa, että ravintoarvojen kokonaismäärä on lähellä suositusarvoja, mutta kuitenkin 10-20 prosenttia suositusarvojen ulkopuolella. Punainen herättää huomaamaan, että nyt liikutaan kauempana suosituksista ja ravintoarvojen lähteitä on syytä tarkastella tarkemmin.

- Uskon, että monella värähtää suolamittari punaiselle, sillä miltei yhdeksän kymmenestä suomalaisesta saa liikaa suolaa – ja tämä koskee kaikkia ikäryhmiä. Suolan runsas saanti on yhteydessä yleisiin kansansairauksiimme: kohonneeseen verenpaineeseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Jos lisäisimme ja monipuolistaisimme erilaisten kasvisten, juuresten, hedelmien ja marjojen kulutusta, saisimme lisättyä samalla myös kuituja, vähennettyä suolaa ja kohennettua rasvan laatua, sanoo palvelua kehittämässä ollut ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.

Tiedot laskuri saa elintarvikepakkausten ravintosisällöistä. Pakkaamattomille tuotteille, esimerkiksi hedelmille ja vihanneksille, ravintotiedot on haettu erikseen THL:n ylläpitämästä elintarviketietokanta Finelistä. Näin kuluttajat saavat aivan uudenlaisella tavalla yhdestä paikasta kattavaa ravitsemustietoa. Palvelussa käytettävät suositusarvot pohjautuvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, Fineli -tietokantaan sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen.

Omat ostot on asiakasomistajalle suunnattu palvelu, jonka avulla voi seurata henkilökohtaisia ostoja kuluneen vuoden ajalta. Palvelulla on jo lähes 400 000 käyttäjää. Palvelussa voi seurata esimerkiksi ruokaostosten ravintoarvoja, kotimaisuutta, hiilijalanjälkeä sekä kasvisten ja hedelmien osuutta ostoksissa.

Näin otat ravintolaskurin käyttöön:

  • Lataa S-mobiili sovelluskaupastasi. Kirjautumisen jälkeen löydät Omat ostot -palvelun Oma kauppa -osiosta.
  • Voit ottaa palvelun käyttöösi myös pöytäkoneella kirjautumalla S-kanava.fi -sivustolle.

 

Lisätietoja:
Pekka Litmanen, asiakkuusjohtaja, SOK, pekka.litmanen(at)sok.fi, puh. 010 76 80724
Mikael Fogelholm, professori, Helsingin yliopisto, mikael.fogelholm(at)helsinki.fi, puh. 050 318 0302
Maijaliisa Erkkola, ravitsemustieteen dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, maijaliisa.erkkola(at)helsinki.fi, puh. 050 416 0389

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi

S-ryhmä on osuustoiminnallinen yritysryhmä, joka muodostuu 19 alueosuuskaupasta, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK) sekä niiden tytäryhtiöistä. Osuuskauppojen jäsenet eli asiakasomistajat omistavat osuuskaupat, jotka puolestaan omistavat keskusliike SOK:n.

S-ryhmän keskeiset liiketoiminta-alueet ovat marketkauppa, tavaratalo- ja erikoisliikekauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa, rautakauppa sekä rahoituspalvelut. S-ryhmän vähittäismyynti oli vuonna 2018 noin 11,5 miljardia euroa, ja se oli suurin yksityinen työllistäjä Suomessa yli 38 000 työntekijällään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Ravintola 10. Kerros tarjoaa maiseman, jonka jokainen haluaa nähdä. Funkkisklassikko helsinkiläishotelli Vaakunan katolla päivitettiin uuteen loistoon.11.9.2020 08:30:00 EESTTiedote

Helsingin parhaalla paikalla sijaitseva ravintola 10. Kerros avautuu 12. syyskuuta. Tilat on uudistettu funkkiksen hengessä talon uniikkia, alkuperäistä tunnelmaa kunnioittaen. Kaupungin keskustaan avautuvia näköaloja on avattu entisestään, ja uusi ruokalista nostaa aidot maut esiin. Uudistuksen myötä kävijä voi nauttia yhdellä kertaa ajattomasta designista, upeista näkymistä, laadukkaasta ruoasta ja lämpimästä vieraanvaraisuudesta. Ravintolan muotokielen on päivittänyt palkittu sisustusarkkitehtitoimisto Fyra Oy.

Tomi Björck tuo suosituimmat annoksensa ruokakauppaan - Food Market Herkulle suunniteltu menu vie makumatkalle moderniin aasialaiseen keittiöön31.8.2020 10:00:00 EESTTiedote

Huippukokki Tomi Björckin parhaita ravintola-annoksia saa nyt myös ruokakaupan valikoimista. Björckin Food Market Herkulle suunnittelema menu kokoaa yhteen hänen kaikkien aikojen suosikkinsa ja vie ruokaseikkailulle aasialaisen keittiön makuihin. Menu on saatavilla Herkku-myymälöissä ja verkkokaupassa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella syyskuun ajan. Björck ja Herkun tiimi tarjoavat menua myös ravintola-annoksina Helsingin keskustan Herkun Bistrossa syyskuun ajan sekä Keskuskadulle avattavassa pop up -konttiravintolassa rajoitetun ajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme