SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

S-ryhmän myynti ja tulos kehittyivät suotuisasti

Jaa

S-ryhmän myynti ja tulos jatkoivat tasaista kasvuaan vuonna 2018. S-ryhmän vuoden 2018 operatiivinen tulos oli 355 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2017 oli 344 miljoonaa euroa. SOK-yhtymän operatiivinen tulos nousi 59 miljoonaan euroon edellisvuoden 41 miljoonasta.

Koko ryhmän veroton vähittäismyynti kasvoi viime vuonna 2,2 prosenttia ja oli 11 523 miljoonaa euroa.

– SOK-yhtymän tulos jatkoi kasvuaan jo viidettä vuotta. Koko S-ryhmän tasolla erityinen ilon aihe oli matkailu- ja ravitsemiskaupan kaikkien aikojen paras euromääräinen tulos. Myös SOK:n liiketoiminnan kannattavuus parani merkittävästi. Molemmat mainitut seikat vaikuttivat positiivisesti SOK-yhtymän tulokseen, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo.

S-ryhmän hotellien ja ravintoloiden edellisen vuoden hyvä tulos parantui viime vuonna entisestään. Kovasta kilpailusta huolimatta nousujohteinen tuloskehitys on jatkunut vahvana jo vuodesta 2014. Syitä ovat muun muassa hotellien onnistunut brändi- ja palvelukehitystyö, ketjuravintoloiden uudistamiset, asiakkuusohjelmat sekä digikehittäminen, jotka kaikki ovat johtaneet yhä parempaan asiakastyytyväisyyteen.

Yleisesti S-ryhmän suorituskykyä ovat parantaneet muun muassa investoinnit digitaalisuuteen ja energiatehokkuuteen.

Vaiheittain käyttöönotettu S-ryhmän päivittäistavaroiden logistiikkakeskus Sipoossa valmistui kokonaisuudessaan vuonna 2018. Maailmankin mittakaavassa vertailtuna huippumoderni keskus lisää S-ryhmän päivittäistavarakaupan tehokkuutta entisestään.

─ Päivittäistavarakaupassa runsaasti huomiota sai myös vuoden alussa toteutettu Stockmann Herkku -myymälöiden haltuunotto ja syksyllä lanseerattu, tyylillä uudistettu Helsingin Food Market Herkku. Palaute siitä on ollut erittäin hyvää, Heikkilä sanoo.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan myynti Suomessa kasvoi 4,8 prosenttia edellisvuodesta, joka ennakoi edelleen markkinaosuuden kasvua. S-ryhmä kasvatti viime vuonna ruuan verkkokauppaa 26 prosentilla edellisestä vuodesta yltäen 38 miljoonan euron myyntiin.

Vahvaa panostusta hotelliverkostoon

S-ryhmän investoinnit olivat viime vuonna 589 miljoonaa euroa. Investointien määrää nostaa muun muassa vahva panostus hotelleihin. Eri puolilla Suomea on meneillään mittavia uudis- ja uudistushankkeita, joista osa valmistui ja osa käynnistyi viime vuoden aikana. Juuri valmistunut Break Sokos Hotel Flamingon laajennus Vantaalla teki siitä 541 huoneellaan Suomen suurimman hotellin. Sipoon logistiikkakeskukseen kohdistuvat investoinnit olivat viime vuodelta noin 45 miljoonaa euroa.

Osuuskaupat maksoivat Bonusta jäsenilleen yhteensä 329 miljoonaa euroa. Bonuspottia pienensi hieman maaliskuun alussa poistunut alkoholista maksettava Bonus. Rahaa asiakasomistajatalouksille maksettiin keskimäärin 157 euroa vuodessa, kun mukaan lasketaan bonusten lisäksi maksutapaetu, ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko.

S-ryhmän ja SOK-yhtymän keskeiset luvut 1–12/2018

S-ryhmä kokonaisuudessaan (osuuskaupat + SOK-yhtymä) 1–12/2018:

 • Veroton vähittäismyynti oli 11 523 miljoonaa euroa (ed. v. 11 273 milj. euroa).
 • Vähittäismyynti kasvoi 2,2 prosenttia.
 • Operatiivinen tulos oli 355 miljoonaa euroa (ed. v. 344 milj. euroa).
 • Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 346 miljoonaa euroa (ed. v. 297 milj. euroa).
 • Investoinnit olivat 589 miljoonaa euroa (ed. v. 525 milj. euroa).
 • Asiakasomistajia oli vuoden lopussa 2 398 295 (ed. v. 2 355 963).
 • Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 37 283 (ed. v. 36 688). Määrä on laskettu aktiivisten työsuhteiden mukaan.
 • S-ryhmä työllistää kuluvana vuonna yhteensä noin 14 000 kesätyöntekijää.
 • Toimipaikkojen kokonaislukumäärä oli vuoden lopussa 1 841 (ed. v. 1 843).

SOK-yhtymä (SOK + tytäryhtiöt) 1–12/2018:

 • Liikevaihto (IFRS) oli 7304 miljoonaa euroa (ed. v. 7 064 milj. euroa).
 • Operatiivinen tulos (FAS) oli 59 miljoonaa euroa (ed. v. 41 milj. euroa).
 • Tulos ennen veroja (IFRS) oli 55 miljoonaa euroa (ed. v. 5 milj. euroa).
 • Investoinnit olivat 113 miljoonaa euroa (ed. v. 58 milj. euroa).
 • Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 6 197 henkilöä (ed. v. 6 089 henkilöä). Määrä on laskettu aktiivisten työsuhteiden mukaan.

SOK-yhtymän tilinpäätöstiedote 1–12/2018 julkaistaan S-kanavalla 8.2.2019. S-ryhmän vuosi- ja vastuullisuuskatsaus sekä SOK-yhtymän tilinpäätös 2018 liitetietoineen julkaistaan maaliskuussa 2019.

Lisätietoja:
Pääjohtaja Taavi Heikkilä, SOK, p. 010 76 80200
Johtaja, CFO, Jorma Vehviläinen, SOK Talous ja hallinto, p. 010 76 80608

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi

S-ryhmä on osuustoiminnallinen yritysryhmä, joka muodostuu 19 alueosuuskaupasta, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK) sekä niiden tytäryhtiöistä. Osuuskauppojen jäsenet eli asiakasomistajat omistavat osuuskaupat, jotka puolestaan omistavat keskusliike SOK:n.

S-ryhmän keskeiset liiketoiminta-alueet ovat marketkauppa, tavaratalo- ja erikoisliikekauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa, rautakauppa sekä rahoituspalvelut. S-ryhmän vähittäismyynti oli vuonna 2018 noin 11,5 miljardia euroa, ja se oli suurin yksityinen työllistäjä Suomessa yli 38 000 työntekijällään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Suomeen kansainvälinen palkinto hotelli- ja matkailualan kannattavuuden kehittämisestä19.2.2020 10:05:06 EETTiedote

SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan Revenue management johtaja, restonomi Nina Nieminen on saanut kansainvälisen Revenue Optimization Professional -palkinnon tunnustuksena matkailualan kannattavan kasvun kehittämisestä. Tunnustuksen myönsi hotellialan ammattilaisista koostuva järjestö HSMAI (Hospitality Sales and Marketing Association International) ja se julkistettiin tammikuun lopulla Lontoossa pidetyssä alan konferenssissa.

S-ryhmä ei kysy työnhakijoilta ikää: ”Tiedostamattomasti tapahtuvaa ikäsyrjintää kitkettävä”31.1.2020 10:07:43 EETTiedote

S-ryhmässä ei kysy enää työnhakijoilta työhakemuksissa syntymävuotta tai ikää. SOK:n asiantuntijarekrytoinneista kysymys jäi pois viime vuonna, ja tämän vuoden alusta käytäntö on ulotettu koko S-ryhmään myymälöiden, ravintoloiden ja esimerkiksi ABC-liikennemyymälöiden rekrytointeihin. Tavoitteena on, että asenteet eivät pääse vaikuttamaan työhaastattelukutsun saavien joukkoon – edes tiedostamattomasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme