SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

S-ryhmän vuosi- ja vastuullisuuskatsaus 2022 on julkaistu: ”Toimintaympäristön turbulenssista huolimatta on tärkeää katsoa pidemmälle”

Jaa
Huoltovarmuus, huoli toimeentulosta ja energiakriisi leimasivat poikkeuksellista vuotta 2022. Samalla S-ryhmä jatkoi vastuullisuusohjelmansa pitkän aikavälin tavoitteiden edistämistä. S-ryhmän vuosi- ja vastuullisuuskatsaus 2022 on nyt julkaistu.
S-ryhmän tuore vuosi- ja vastuullisuuskatsaus 2022 löytyy s-ryhma.fi:stä.
S-ryhmän tuore vuosi- ja vastuullisuuskatsaus 2022 löytyy s-ryhma.fi:stä.

”Myös viime vuonna valokeilassa oli kyky reagoida akuutteihin kriiseihin. Toimintaympäristön turbulenssista huolimatta on tärkeää katsoa myös pitkälle ja jatkaa pitkäjänteistä vastuullisuustyötämme. Haastavat ajat korostavat osuuskaupan perustehtävää ja vakautta. Pidimme kiinni hintalupauksestamme asiakasomistajillemme. Viime vuosi osoitti myös omaan puhtaaseen energiantuotantoon investoimisen arvon”, summaa pääjohtaja Hannu Krook viime vuotta.

”Tavoitteenamme on olla vastuullisuuden edelläkävijä. Tästä strategisesta tavoitteesta kiinnipitäminen tulee olemaan yhä haasteellisempaa kestävään kehitykseen liittyvän sääntelyn kasvaessa. Yhteistyö arvoketjussa ja vastuullisuusdatan merkitys korostuvat entisestään. Erityiset kiitokset kuuluvat kumppaneillemme ja kaikille ässäläisille, jotka toteuttavat vastuullisuustyötä joka päivä arjessaan”, sanoo S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

Ennätysmäärä rahallisia etuja asiakasomistajille
Haastavat ajat korostivat osuuskaupan arvopohjaa. Asiakasomistajille palautettiin ennätykselliset lähes puoli miljardia euroa Bonuksina ja muina rahallisina etuina. Väistämättömät hinnannousut pidettiin mahdollisimman kohtuullisina kuluttajille.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeustoimia myös kotimaisen ruokaketjun ja huoltovarmuuden eteen. Ruokaketjuun välittyi S-ryhmän kautta viime vuonna yli puoli miljardia euroa lisää rahaa sen jälkeen, kun keväällä avattiin ylimääräiset hintaneuvottelut.

Energiakriisi nosti pitkäjänteisen ilmastotyön valokeilaan
S-ryhmän suhteellinen energiankulutus Suomessa on vähentynyt yli 40 prosenttia vuodesta 2010 muun muassa kylmälaitosten uudistamisen, led-valaisimiin siirtymisen ja lämpöpumppujen asennusten myötä. Valtakunnallisten energiansäästötalkoiden myötä otettiin käyttöön lisätoimia: toimipaikkojen lämpötilaa laskettiin astetta alemmas ja sähkön käytössä joustettiin huippukulutushetkinä. Satsaukset omaan uusiutuvaan energiaan jatkuivat. Kaupparyhmä julkisti uusimman tuulipuistohankkeen, jota rakennetaan parhaillaan Eurajoen Luvialla.

Luontojalanjäljen laskentamalli viitoittaa tietä koko yrityskentälle
S-ryhmän luontojalanjälkeä eli toimintojen haittoja luonnon monimuotoisuudelle selvitettiin Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin tutkimushankkeessa. Laskentamalli julkaistaan keväällä 2023. S-ryhmä on mukana myös tiedepohjaisten luontotavoitteiden (SBTN) pilotointiohjelmassa. Vuosi 2022 huipentui YK:n COP15-luontokokoukseen Montrealissa, missä päätettiin uusista kansainvälisistä tavoitteista luontokadon torjumiseen. Vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa osallistui kokoukseen osana Suomen valtuuskuntaa.

Kesätöitä noin 15 000 nuorelle
S-ryhmä on yksi suurimmista nuorten työllistäjistä Suomessa. Vuoden 2022 kesällä noin 15 000 nuorta sai tärkeitä ensimmäisiä työelämäkokemuksia ässäduunissa myymälöissä, ravintoloissa, hotelleissa, liikennemyymälöissä ja logistiikkakeskuksessa.

Selvitys perheystävällisyyden ja lapsen oikeuksien toteutumisesta tekstiilituotannossa 
S-ryhmä, Pelastakaa Lapset ja Workahead selvittivät naisten ja lasten oikeuksiin liittyviä kysymyksiä sekä perheystävällisyyden toteutumista työpaikoilla tekstiilien valmistuksessa Bangladeshissa. Selvityksen tulokset ja suositukset julkaistaan keväällä 2023 avoimesti, jotta ne hyödyttäisivät myös muita alan toimijoita.

Poimintoja S-ryhmän vuodesta 2022

 • 84 eri kansallisuutta ja noin 40 000 työntekijää
 • Noin 15 000 nuorta työskenteli ässäduunissa myymälöissämme, ravintoloissamme, hotelleissamme, liikennemyymälöissämme ja logistiikkakeskuksessamme
 • 484 miljoonaa euroa asiakasomistajille maksettuja rahallisia etuja
 • 110 000 aurinkopaneelia, 62 tuulivoimalaa
 • 75 % vähemmän oman toiminnan ilmastopäästöjä vuodesta 2015
 • ABC-latausverkosto laajeni – vuoden lopussa 205 latausasemaa eri puolilla Suomea
 • Vastuullisen puuvillan tavoitteemme harppasi 61 prosenttiin – tavoitteena 100 % vuonna 2025
 • Ruokakauppojen hävikki on laskenut 19 % vuodesta 2014
 • Auditointiasteemme oli 99 %
 • Perustimme vuoden 2022 maaliskuussa yhteisen keräyksen SPR:n kanssa Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi – saimme yhdessä asiakkaidemme kanssa pottiin lähes miljoona euroa
 • Verojalanjälkemme on noin 1,7 miljardia euroa
 • Tuimme kulttuuria, urheilua ja yhteiskunnallista hyvinvointia noin 6,7 miljoonalla eurolla
 • Vastuullisuustavoitteet osaksi johdon palkitsemista

S-ryhmän vuosi- ja vastuullisuuskatsauksen 2022 sekä SOK-yhtymän tilinpäätöksen löydät S-ryhmä.fi:stä (Talous ja hallinto - S-ryhmän raportit)

Osuuskunnan kokous päättää tilinpäätöksen vahvistamisesta huhtikuussa.

Lue lisää S-ryhmän viime vuodesta helmikuussa julkaisusta tulostiedotteesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Nina Elomaa, vastuullisuusjohtaja, S-ryhmä, nina.elomaa(at)sok.fi

Kuvat

S-ryhmän tuore vuosi- ja vastuullisuuskatsaus 2022 löytyy s-ryhma.fi:stä.
S-ryhmän tuore vuosi- ja vastuullisuuskatsaus 2022 löytyy s-ryhma.fi:stä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi
​S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​
 
Tarjoamme arjen palveluita päivittäistavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupassa ja oman pankkimme kautta. ​
 
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa - meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Ilmastotavoitteemme ovat maan kunnianhimoisimmat, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,7 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​
 
#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Kysely: suomalaiset paljastavat kaksi pahinta tyylivirhettä rannalla – Prisman asiantuntija kertoo, millaista on nyt suosittu rantapukeutuminen7.6.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Prisman teettämä laaja kysely suomalaisten rantamuodista paljastaa, että tänä kesänä naisilla uimapuku on hiukan bikinejä suositumpi valinta ja miehillä uima-asuissa on tasan yksi ylivoimainen suosikki. Suomalaiset myös kertoivat, kuinka usein hankkivat uuden uima-asun ja mikä kanssaolijoissa rannalla hiertää eniten. Kyselytutkimukseen vastasi 2790 eri-ikäistä suomalaista ympäri maan.

Savonlinnan Original Sokos Hotel Seurahuoneen upea huoneuudistus valmistuu kesäsesonkiin 202329.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Savonlinnan hotelli Seurahuoneen huoneuudistus valmistuu 1.6.2023, sopivasti kaupungin vilkkaaksi odotettuun kesäsesonkiin. Uudistuksessa hotellin 55 huonetta saavat kauniin, maanläheisen ilmeen. Tyylikkään huonevalikoiman, monipuolisten ravintola- ja tapahtumatilojen sekä upean saunaosaston kokonaisuus tekevät hotelli Seurahuoneesta houkuttelevan elämyskokonaisuuden Saimaan rannalla.

Elinkustannusten kallistuminen toi esiin yllättävän vaateilmiön Prismassa – vaatelaastareita ja paikkaustarvikkeita ostetaan nyt ennennäkemättömällä tahdilla24.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Maailmantilanteen aiheuttama elinkustannusten nousu on saanut suomalaiset paikkamaan vaatteitaan aiempaa suuremmalla innolla. Prisman myyntidatasta selviää, että ompelu- ja paikkaustarvikkeiden myynti lähti viime syksynä selvään kasvuun samoihin aikoihin sähkön hinnan nousun kanssa. Kasvu on vain kiihtynyt tänä keväänä ja etenkin vaatelaastarit tekevät nyt kauppaansa ennenäkemättömällä tahdilla.

Suomalaiset paljastavat mikä juhlapukeutumisessa on vaikeinta – pukukoodien rooli korostuu erityisesti11.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Sokoksen teettämästä laajasta kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset arvostavat juhlapukeutumisessaan erityisesti monikäyttöisyyttä ja istuvuutta. Kuitenkin samalla yli puolet kokee haastavimmaksi tekijäksi omalle vartalolleen istuvien juhlavaatteiden löytämisen. Kyselytutkimus paljasti myös suomalaisten kaipaavan vapaan hulluttelun sijaan rajoja ja raameja juhlapukeutumiseensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme