Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

Saako pomo etätyöläiset kukoistamaan vai kangerteleeko johtaminen? Suomen Ekonomit selvitti

Jaa

Ekonomit antavat korona-ajan etäjohtamisesta arvosanan 7,3, kertoo Suomen Ekonomien tuore Jäsenpulssi-kysely. Etätyökonkarien tilanne on hyvä, mutta noin kolmannekselle etätyöhön siirtyminen on aiheuttanut harmitusta ja pulmatilanteita. Jos kaipaa sparrausta uralleen tai haluaa vaikka reflektoida omaa johtamistyyliään, apua voi saada oman ammattiliiton urapalveluista.

Suomen Ekonomit kysyi huhtikuun lopussa jäseniltään, miten lähijohtaminen on sujunut, kun valtaosa asiantuntijatyötä tekevistä on siirtynyt täysin tai lähes täysin etätyöhön. Kyselyyn vastasi noin 300 Suomen Ekonomien jäsentä.  

Vastaajat olivat melko kriittisiä: kolmanneksen mielestä johtaminen oli mennyt huonoon suuntaan. 29 % vastaajista sanoi, että etätyöhön siirtymisen seurauksena johtaminen on heikentynyt. Toisaalta 9 % kertoi, että johtaminen on päinvastoin parantunut. Hiukan yli puolet ei ole huomannut johtamisen laadun muuttuneen mitenkään.  

Etätyöhön tottuneissa ja itseohjautuvissa organisaatioissa muutos on vastausten perusteella ollut vähemmän dramaattinen.

Viestintä on avainroolissa 

Jos etätyötä ei ole ennestään tehty kovin paljon, ekonomit ovat painiskelleet etenkin viestintään liittyvien haasteiden kanssa. Näin vastaajat kertovat:  

”Tieto ei enää kulje ’ohimennen’ eikä esimies edes yritä korvata tätä olemalla yhteydessä. Yhteydenpito on täysin alaisen aktiivisuuden varassa.” 

”Ensiksi etätyöhön siirtyminen hoidettiin ristiriitaisella viestinnällä. Selkeästi johto oli etätyöhön siirtymistä vastaan (ja on vieläkin).”

Johtamiselta odotetaan kriisissä osittain eri asioita kuin aiemmin 

Kyselyssä kysyttiin myös sitä, onko etätyön tekeminen muuttanut odotuksia esihenkilöä tai työpaikan johtoporrasta kohtaan. Kolmanneksen odotukset olivat muuttuneet. Muutostoiveita aiheuttivat sekä itse etätyöhön siirtyminen että kriisitilanne.  

Vastaajat toivoivat johtajilta ennen kaikkea yhteydenpitoa ja vaivannäköä sen puolesta, että tiimin sosiaaliset kontaktit säilyvät:  

”Selvitä tiimiläistesi preferenssit yhteydenpitoon. Takaa vähintään kerran viikossa puhelu/videopuheluyhteys kahden kesken.” 

Myös tunnetason ymmärtämistä ja työntekijöiden jaksamisesta huolehtimista toivottiin enemmän: 

”Toivoisin inhimillisyyttä, ymmärtämistä ja kuuntelemista. Se ei tarkoita, että kaikkeen tarvitsee suostua, mutta keskustelulle pitäisi antaa mahdollisuus ja pitäisi uskaltaa kohdata myös ns. negatiiviset tunteet ja asiat. Nyt niitä kartellaan.” 

Osa pomoista on loistanut yllättävässä tilanteessa, jonka korona aiheutti työskentelytapoihin. Muutosten myötä johtamisessa on tapahtunut myös positiivista kehitystä. Eräs vastaaja kuvailee näin: ”Päivittäiset aamutsekit ym. tiimin kanssa ovat tuoneet jopa enemmän läpinäkyvyyttä kuin aiemmin.” 

Suomen Ekonomien uravalmentajien 5+1 vinkkiä virtuaalijohtamiseen 

  1. Ole kiinnostunut ja ole läsnä. Käytä eri kanavia eri tarpeisiin, huomioi ihmisten erilaisuus.  
  2. Selkeytä suunta ja priorisoi. Huomaa, että poikkeusoloissa työteho voi olla tavanomaista pienempi. Sovi tavoitteet ja priorisoi tärkeimmät asiat.  
  3. Etsi toimivia toimintatapoja. Mieti, toimiiko vanha tapa uudessa tilanteessa. Esimerkiksi etäpalaverit saattavat vaatia erilaista järjestelmällisyyttä ja valmistautumista.  
  4. Luota ja anna tilaa. Reflektoi tapaasi seurata työntekijöiden tekemistä. Osoitatko luottamusta?  
  5. Olet riittävän hyvä omana itsenäsi. Ole rehellinen ja myönnä puutteesi.  

+ Jos kaipaa urasparrausta tai haluaa reflektoida omaa johtamistyyliäsi, kannattaa hyödyntää oman ammattiliiton uravalmennuspalvelut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Marjut Hallavo, urapalvelupäällikkö, Suomen Ekonomit
marjut.hallavo@ekonomit.fi
puh. p. +358400272911

Arja Parpala, kehityspäällikkö (urapalvelut), Suomen Ekonomit
arja.parpala@ekonomit.fi
puh. p. +358400421950

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

+358 (0) 20 129 9299http://www.ekonomit.fi

Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer ry

Olemme yli 50 000 vaikuttajan yhteisö, kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden sekä alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö.

Olemme Akavan neljänneksi suurin jäsenjärjestö, liittomme muodostavat 25 ekonomiyhteisöä ja 13 opiskelijayhteisöä. Teemme vaikuttamistyötä hyvän työelämän ja kestävän yhteiskunnan puolesta. Autamme jäseniämme luomaan merkityksellisen elämän ja tavoittelemaan unelmiaan – vapauttamaan todellisen potentiaalinsa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme