Saamelaiskäräjälain muutos turvaa saamelaislasten kansalaisoikeuksia

Saamelaislasten hyvinvointi ja oikeuksien toteutuminen on pitkään ollut YK:n lapsen oikeuksien komitean ja lapsiasiavaltuutetun huomion kohteena. Lapsiasiavaltuutettu on juuri julkaissut tuoreen selvityksen saamelaislasten hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumisesta. Selvitys osoittaa, että saamelaisten oikeus saamelaiskieliin ja kulttuuriin on lapsille tärkeää.
Saamelaiskäräjälain muutoksen merkitys lapsille
Saamelaiskäräjälain muutoksen tavoitteena on suojella ja edistää saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumista, turvata saamelaisten itsehallintoa suhteessa kieleen ja kulttuuriin sekä parantaa saamelaiskäräjien toimintaedellytyksiä. Vaikka hallituksen esitys (HE 274/2022 vp) koskee alaikäisiä vain välillisesti, alkuperäiskansoille kuuluvien oikeuksien kollektiivinen luonne huomioon ottaen lapsiasiavaltuutettu katsoo tarpeelliseksi korostaa saamelaiskäräjälain uudistamisen välttämättömyyttä myös lasten oikeuksien kannalta.
Lapsiasiavaltuutettu katsoo esityksessä valittujen ratkaisujen ilmentävän YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksessa asetettuja velvoitteita ja etenkin sen 30 artiklaa. Artiklan mukaan alkuperäiskansaan kuuluvalla lapsella on oikeus nauttia yhdessä ryhmän muiden jäsenten kanssa omasta kulttuuristaan sekä oikeus käyttää omaa kieltään.
Lapsiasiavaltuutettu on koko toimintansa ajan ollut säännöllisesti yhteydessä saamelaisiin ja erityisesti saamelaislapsiin. Lapsiasiavaltuutetun juuri julkaiseman laajan selvityksen mukaan saamelaislapset tarvitsevat saamelaiselle identiteetilleen vahvistusta. Saamelaislapset haluavat ylläpitää saamen kieliä, saamelaista kulttuuria ja saamelaisten perinteisiä elinkeinoja ja turvata näin alkuperäiskansan tulevaisuuden.
– Saamelaisen identiteetin ylläpitämistä varjostaa tarve salata saamelaisuutensa tai olla käyttämättä saamen kieliä tilanteissa, joissa ei tiedä toisten suhtautumisesta saamelaisuutta kohtaan ja pelkää tulevansa pilkatuksi, erikoistutkija Elina Weckström lapsiasiavaltuutetun toimistosta kertoo.
Saamelaislasten kansalaisoikeuksien turvaaminen on aikuisten tehtävä
Hyvinvointi ja oikeudet ovat tärkeitä nyt eläville saamelaislapsille, mutta tärkeää on turvata lasten yksilöllisten ja kollektiivisten oikeuksien toteutuminen myös tulevaisuudessa. Valtiolla on velvollisuus turvata tulevien alkuperäiskansaan kuuluvien sukupolvien mahdollisuudet nauttia omasta kielestään ja kulttuuristaan.
– Saamelaislapsilla on kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä nyt ja etenkin tulevaisuudessa. He eivät kuitenkaan voi tätä lakia edistää. Lasten oikeuksien turvaaminen on meidän aikuisten tehtävä, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen muistuttaa.
Lapsiasiavaltuutettu tukee hallituksen esitystä eduskunnalle saamelaiskäräjistä annetun lain muuttamisesta. Lain säätämiselle on vahvat ihmisoikeusperusteet, joita avataan kattavasti hallituksen esityksessä. Lapsiasiavaltuutettu katsoo, että esitys on hyvin perustelu ja tarpeellinen saamelaislasten oikeuksien turvaamiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina PekkarinenLapsiasiavaltuutettu | Barnombudsmannen | Mánáidáittardeaddji
Puh:0295 666 858elina.pekkarinen@oikeus.fiMari LaitinenHallinnollinen avustaja | Administrativ assistent | Hálddahuslaš veahkki
Lapsiasiavaltuutetun haastattelupyynnöt | Intervjuförfrågningar till barnombudsmannen
Elina WeckströmErikoistutkija | Specialforskare | SierradutkiLapsiasiavaltuutetun toimisto | Barnombudsmannens byrå
Selvitys romanilasten hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumisesta
Selvitys saamelaislasten hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumisesta
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita.
* * *
Barnombudsmannen är en självständig och oberoende statlig myndighet som grundats genom lagen om barnombudsmannen (1221/2004). Barnombudsmannen rapporterar till statsrådet och till Finlands riksdag om hur barn och unga mår och om hur deras rättigheter genomförs. Barnombudsmannen rapporterar också till FN:s kommitté för barnets rättigheter i anslutning till statens regelbundna rapportering. Barnombudsmannen påverkar bland annat genom att göra motioner, ge utlåtanden och delta i den samhälleliga diskussionen. Ombudsmannen har inte rätt att handla i ärenden som gäller enskilda barn.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu
Lasten turvallisuus on heikentynyt – suunta voidaan yhä korjata28.3.2023 00:01:00 EEST | Tiedote
Barnens otrygghet har ökat – utvecklingen kan fortfarande vändas åt rätt håll
Kutsu julkaisutilaisuuteen: Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus14.3.2023 09:02:56 EET | Kutsu
Tervetuloa julkaisutilaisuuteen Lapsen oikeus turvallisuuteen kolmoiskriisin ajassa – lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus 2022. Julkaisutilaisuus järjestetään etäyhteydellä tiistaina 28.3.2023 klo 10.00–11.30.
Lapsella on oikeus parhaaseen terveydentilaan28.2.2023 07:07:00 EET | Tiedote
Barnet har rätt till bästa möjliga hälsotillstånd
Romanilapset kohtaavat syrjintää ja saavat tukea vahvoista verkostoistaan14.2.2023 00:00:00 EET | Tiedote
Romska barn blir utsatta för diskriminering, får stöd från sina starka nätverk
Saamelaislapset toivovat Suomeen lisää ymmärrystä saamelaisuudesta7.2.2023 00:00:00 EET | Tiedote
Sámemánát sávvet Supmii lasi áddejumi sápmelašvuođas | Samiska barn önskar att förståelsen för vad det innebär att vara same ökar i Finland
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme