Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Saamelaisten kansallispäivä Savoy-teatterissa 6.2.2020

Jaa

Savoy-teatteri juhlistaa 6.2. vietettävää saamelaisten kansallispäivää kahden norjansaamelaisen artistin konsertilla.

Elle Márjá
Elle Márjá

VASSVIK

Multi-instrumentalisti Torgeir Vassvik on tuttu nimi maailmanmusiikin ystäville. Hänen viimeisin levynsä Gákti sai lehdistössä loistavat arvostelut ja nousi korkealle erilaisilla maailmanmusiikin listoilla.

Vassvik on itse kuvaillut animalistiseksi kutsuttua musiikkiaan seuraavasti: ”Musiikkini on kuin aallot, myrsky, tuuli ja seesteinen kesäpäivä. Se on kuin Golf-virta, kuin pohjolan yöt joissa revontulet välkehtivät.” Torgeir Vassvik vie musiikillaan kuulijan matkalle aavemaiseen, joskus kauniiseen, joskus jopa pelottavaan maisemaan.

Torgeir Vassvik joiku, kitara, munniharppu, Rasmus Kjorstad oktaaviviulu, Audun Strype, elektroniikka

ELLE MÁRJÁ

”Olen joikannut jo ennen kuin osasin puhua. Se on erottamaton osa minua. Minusta tuntuu kuin esi-isäni olisivat kanssani, kun joikaan”. Näin kuvailee illan toinen esiintyjä Elle Márjá Eira suhdettaan saamelaiseen perimäänsä. Elle Márjá on todellinen taiteen moniosaaja. Musiikin lisäksi hän on kotimaassaan Norjassa arvostettu elokuvantekijä, kuvataiteilija ja kirjailija. Ehtiipä hän jossain välissä harjoittaa perheensä perinteistä ammattia, poronhoitoa. Eira esiintyy usein soolona, mutta laulaa myös muun muassa Snoweye-bändissä yhdessä Led Zeppelin basisti John Paul Jonesin kanssa.

Elle Márján musiikki on urbaania elektronista poppia, jossa on mukana enemmän kuin ripaus hänen saamelaista perintöään. Elle Márjá kertoo poliittisesti sävyttyneissä, omakohtaisissa sävellyksissään tarinoita omasta ja perheensä elämästä. Laulamisen ohella hän myös joikaa. Tärkeä osa Elle Márján konsertteja ovat taustalla pyörivät, lauluihin olennaisesti liittyvät, artistin itsensä tekemät videot.

Elle Márjá Eira laulu, filmit, Morten Hyld Petersen elektroniikka, kitarat, Dermot Sheedy elektroniikka, rummut

 

SAAMELAISTEN KANSALLISPÄIVÄ

Saamelaisten kansallispäivää on juhlittu jo yli sadan vuoden ajan. Helmikuun 6. vuonna 1917 Pohjoismaiden saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän keskinäisen yhteistyön, ja tuosta hetkestä katsotaan myös saamelaisten poliittisen tietoisuuden alkaneen. Näistä syistä juuri tuo päivä on valittu saamelaisten kansallispäiväksi.

Saamelaisten kansallispäivä

Savoy-teatteri to 6.2. klo 19.00

Kesto n. 2h, sisältää väliajan

http://www.savoyteatteri.fi/fi/tapahtumat/event/6DD0D889FA6A330CAF052ECA838E3E9C/Elle_M_rj____Vassvik

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, valokuvat, pressiliput ja yhtyeen haastattelupyynnöt:
tiedottaja Sirpa Hynninen, sirpa.hynninen@hel.fi

Kuvat

Elle Márjá
Elle Márjá
Lataa
Torgeir Vassvik
Torgeir Vassvik
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Savoy-teatteri on kansainvälinen estradi Helsingin sydämessä. Teatterin ohjelmistossa on mm. konsertteja, musiikkiteatteria, tanssia, stand uppia ja elokuvia.

Savoy-teatteri / Savoy Teatern/ Savoy Theatre

Kasarmikatu 46-48, PL /P.O. Box 4731, FI - 00099 Helsingin kaupunki

www.savoyteatteri.fi

Savoy Facebookissa

Savoy Instagramissa

Savoy YouTubessa

Savoy Twitterissä 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme