Vihreät - De Gröna

Saara Hyrkkö: Hoitajapulaan tarvitaan kestäviä ratkaisuja

Jaa

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö kommentoi hoivakriisiä ja potilasturvallisuuslain eduskuntakäsittelyä.

“Ymmärrän hyvin, että hoitajilla on mitta täynnä. He ovat jo vuosia varoittaneet hoivakriisistä ja venyneet äärimmilleen. Kestäviä ratkaisuja tarvitaan: lisää hoitajia, reilu palkkaus, inhimilliset työolot. On saatava palkkasopu osaltaan ratkomaan syvenevää hoitajapulaa. Meidän päättäjien vastuulla on ennen kaikkea varmistaa sotepalveluiden riittävä rahoitus. Akuutissa työtaistelutilanteessa velvollisuutemme on myös varmistaa tarvittaessa lailla, ettei kenenkään henki lakon takia vaarannu. Ymmärrän senkin, että tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta”, sanoo Hyrkkö.

Vihreät ovat halunneet hallituksessa ja eduskunnassa varmistua lain välttämättömyydestä, tarkkarajaisuudesta ja viimesijaisuudesta.

“Potilasturvallisuuslaki ei ollut Vihreille läpihuutojuttu. Olemme halunneet varmistaa, että perusoikeuksia rajoitetaan niin vähän kuin on aivan välttämätöntä. Laki on nyt rajattu vain tilanteisiin, jotka uhkaavat ihmisten henkeä tai aiheuttavat terveyden vakavan vaarantumisen. Käräjäoikeuden päätösten myötä oli tärkeää vielä kertaalleen punnita lain sisältöjä. Näin myös tehtiin. Tehohoidon lakkouhan poistuminen ei ikävä kyllä poista lain välttämättömyyttä. Suojelutyön puuttuminen hauraiden vanhusten kotihoidosta voi olla yhtä lailla kohtalokasta”, toteaa Hyrkkö.

Hyrkkö korostaa, että lain tulee olla aivan viimesijainen keino.

“Tiedän, että poliitikkojen sanat eivät tässä tilanteessa auta. Tuntuu kuitenkin reilulta yrittää avata, miksi tämä vihattu laki säädetään, vaikka se ei auta ratkomaan isoa kysymystä hoitajapulasta. Olen pahoillani, että olemme joutuneet tähän tilanteeseen. On kiistatta häpeällistä, että Suomessa ei ole vuosikausiin kyetty ratkaisemaan hoivakriisin juurisyitä ja kuromaan umpeen naisvaltaisten alojen palkkakuoppaa”, sanoo Hyrkkö.
Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Perussuomalainen energiapolitiikka vesittää yritysten tulevaisuusnäkymiä ja syventää kotitalouksien ongelmia5.10.2022 15:30:50 EEST | Tiedote

Uusiutuvat energiamuodot ovat fossiilienergiaa edullisempi ja riskittömämpi tuotantomuoto. Perussuomalaisten, kristillisemokraattien ja Liike Nytin vaatimusten toteuttaminen vain syventäisivät pitkällä tähtäimellä energiansaantiin liittyviä ongelmia. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo vaatii myös oppositiopuolueilta vastuullisuutta ilmastotavoitteiden suhteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme