Varsinais-Suomen ELY-keskus

Saarenjärven kunnostussuunnittelu alkoi osana Helmi-elinympäristöohjelmaa

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus on tilannut kunnostussuunnitelman Salon ja Raaseporin rajalla sijaitsevalle Saarenjärvelle. Saarenjärvi kuuluu Kiskonjoen vesistön Natura 2000 -alueeseen, ja linnuston erityissuojelualueeksi eli SPA-alueeksi perustettu Saarenjärvi on rauhoitettu yksityisenä suojelualueena. Suunnitelman käytännön toteutuksesta vastaa Savo-Karjalan vesi- ja ympäristösuunnittelu Oy.

Vihiniemenlahti. © Maria-Yli-Renko
Vihiniemenlahti. © Maria-Yli-Renko

”Kunnostussuunnitelma on osa Helmi-ohjelman lintuvesikunnostuksia ja suunnittelun lähtökohtana on järven linnustollisen tilan parantaminen avovesialaa lisäämällä”, kertoo lintuvesikoordinaattori Maria Yli-Renko Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Saarenjärvelle valmistui vuonna 2020 luonnonhoitosuunnitelma, jossa esitetään ruoppaussuunnitelman tekemistä Saarenjärven pohjoisosassa sijaitsevalle Vihiniemenlahdelle avovesialan lisäämiseksi. Kiskonjoen mukanaan tuomat ravinteet ja kiintoaines ovat laskeutuneet Vihiniemenlahteen ja laaja järvialue on loppukesästä   pahoin   umpeenkasvanut. ”Ruoppausten tarkoituksena onkin kehittää järven pohjoisosaa kosteikkomaiseen suuntaan, jotta saadaan lisättyä linnuston viihtyisyydelle tärkeää avovesialuetta ja estettyä järven umpeenkasvua sekä parannettua Saarenjärven kosteikkomaista luonnetta ja ravinteiden pidätyskykyä.”, täsmentää Yli-Renko.

Kunnostuksen toteuttaminen edellyttää vesialueen omistajien lupaa 

Kunnostussuunnitelma valmistuu vuoden 2022 syksyllä ja tällöin alueella tullaan pitämään myös yleisötilaisuus, jossa konsultti esittelee suunnitelmaa ja paikallisilla on mahdollisuus kommentoida suunniteltuja toimenpiteitä. Tilaisuudesta tullaan tiedottamaan myöhemmin.

Helmi-ohjelman toimet perustavat vapaaehtoisuuteen ja kunnostusten toteutuminen edellyttääkin vesialueen omistajien suostumusta. ”Kunnostukset eivät kuitenkaan toteutuessaan vaadi alueen omistajilta omarahoitusosuutta vaan kunnostuskustannuksista vastaisi Varsinais-Suomen ELY-keskus.”, sanoo Maria Yli-Renko.

Suunnitelman valmistuttua vesialueen omistajia lähestytään kirjeitse luvan saamiseksi. Mikäli kunnostukselle löytyy paikallista tahtotilaa ja vesialueen omistajat puoltavat laadittua suunnitelmaa, siirrytään kunnostuksessa seuraavaan vaiheeseen eli kunnostukseen haetaan vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta.

Lisätietoja

Maria Yli-Renko
lintuvesikoordinaattori
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 023 020
maria.yli-renko@ely-keskus.fi  

Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jota toteuttavat yhdessä ministeriöiden hallinnonalat sekä kunnat ja järjestöt. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja se on keskeinen keino luonnon köyhtymisen pysäyttämisessä. Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.

Lisää Helmi-elinympäristöohjelmasta: www.ym.fi/helmi
Lisää Helmi-ohjelman lintuvesikunnostuksista: ym.fi/helmi/lintuvesien-ja-kosteikkojen-kunnostaminen

Avainsanat

Kuvat

Vihiniemenlahti. © Maria-Yli-Renko
Vihiniemenlahti. © Maria-Yli-Renko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Joenperän silta korjataan Mynämäellä maantiellä 202118.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Mynämäellä maantiellä 2021 (Karjalantie) sijaitseva Joenperän sillan korjaustyöt kesäkuun alussa. Korjaustyöt kestävät syyskuun loppuun saakka. Korjaustöiden aikana yleinen liikenne kulkee pääosin nykyisen sillan kautta, mutta sillan kansirakenteen uusimistöiden aikana ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle n. 3 viikon ajaksi. Ajoneuvoliikenteen katkoaika pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyenä. Jalankulkijoiden käytössä on koko rakennustöiden ajan kulku työmaan läheisyydessä. Siltapaikalla töistä aiheutuu haittaa liikenteelle. Pahoittelemme työn aiheuttamaa haitta tielläliikkujille.

Rajaojan silta puretaan ja korvataan rummulla Salossa Särkisalontiellä17.5.2022 09:43:34 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Salossa Särkisalontiellä (mt 1823) sijaitsevan Rajaojan sillan muutostyöt tällä viikolla. Muutostöiden on tarkoitus valmistua kesäkuun aikana. Ennen vanhan sillan purkutyötä siltapaikalle rakennetaan kiertotie. Kiertotiejärjestelyn ajan liikenne kavennetaan yhdelle kaistalle (kaistan leveys 4 metriä) ja käytössä on liikennevalo-ohjaus. Ajoneuvoliikenteen jonotusajat pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyenä. Pahoittelemme työn aiheuttamaa haittaa tielläliikkujille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme