Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Saaret-ehdotus voitti Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun

Jaa
Eteläsataman Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun voittaja on Konsortium Gran -ryhmän kilpailuehdotus Saaret. Tuomaristo katsoo voittajaehdotuksen kaupunkikuvaltaan ja arkkitehtuuriltaan onnistuneeksi ja luovan tasapainoisen jatkumon Helsingin merelliselle keskustalle.
Ehdotus Saaret, näkymä rantareitillä.
Ehdotus Saaret, näkymä rantareitillä.

Helsingin kaupunki käynnisti toukokuussa 2021 kilpailun löytääkseen kumppanin Eteläsataman Makasiinirannan kehittämiseen ja toteuttamiseen osana käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikkana.

Voittajaksi julkistettiin ehdotus Saaret, tekijöinä Konsortium Gran -ryhmä. Voittaja valittiin kilpailun toiseen vaiheeseen edenneistä neljästä kilpailuehdotuksesta. Kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt kilpailu edisti keskustelua aiheesta sekä kaupunkilaisten aktiivista osallistumista. Kilpailun kahdessa eri vuorovaikutusvaiheessa kaupunkilaiset antoivat ehdotuksista yhteensä noin 2 000 näkemystä Kerro kantasi -palvelussa.

”Kärkitavoitteenamme on tehdä Makasiinirannasta arvokas ja merellinen viihtymisen paikka niin helsinkiläisille kuin vierailijoille. Kaupunkilaisten osallistuminen ja yleinen keskustelu kilpailun eri vaiheissa on ollut tärkeä osa kilpailua ja sen tuomarointia”, kiittelee Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Voittajaehdotus ratkaisi kilpailun tiukat vaatimukset onnistuneesti – tuloksena tasapainoinen suunnitelma

Kilpailutehtävä oli kohteen arvokkaan luonteen ja kulttuurihistoriallisen kontekstin kannalta vaativa. Kilpailijoiden tuli ratkaista, kuinka sovittaa uusi rakentaminen osaksi arvokasta aluetta sekä miltä näyttää alueen suojeltujen rakennusten – Vanhan kauppahallin, Olympiaterminaalin ja Satamatalon – tulevaisuus.

Suunnittelussa tuli myös ratkaista, kuinka alue rakentuu toiminnoiltaan vetovoimaiseksi ja houkuttelevaksi sekä miltä rannasta avautuva merenranta-alue rantareitteineen näyttää. Helsingin hiilineutraaliustavoitteita tukien suunnitelmaratkaisun tuli perustua ilmastoviisaisiin ja kestäviin rakentamistapoihin.

Palkintolautakunnan valitsema voittajaehdotus Saaret katsottiin kaupunkikuvaltaan ja arkkitehtuuriltaan onnistuneeksi sekä luovan tasapainoisen jatkumon Helsingin merelliselle keskustalle. Voittajatyö kunnioittaa alueen historiallisia arvoja ja kulttuuriympäristöä samalla tuoden uuden ainutlaatuisen kerrostuman osaksi kansallismaisemaa.

Makasiinirannasta kehittyy toiminnallisesti vilkas, miellyttävä ja merellinen kokonaisuus osaksi Eteläsataman rantoja

Voittajatyön eduksi katsottiin, että se liittyy ympäröivään Kaartinkaupungin, Ullanlinnan ja Kaivopuiston kaupunkirakenteeseen ja korostaa oivaltavasti alueelta avautuvia näkymiä kohti keskustan maamerkkejä ja merellistä maisemaa. Maisema-arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen suunnitelma nivoutuu osaksi kokonaisuutta ja tuo alueelle uusia julkisia ulkotiloja kaupunkilaisten käyttöön.

Makasiinirantaan rakentuu viihtyisä ranta-aukioiden sarja täydentämään Helsinginniemeä kiertävää rantareittiä. Laivasillankadusta muodostuu kaupunkimainen katutila, jota rytmittävät aukiot sekä Uspenskin katedraalille ja merelle avautuvat näkymät.  

”Voittaneen ehdotuksen toiminnallinen konsepti on tasapainoinen. Uudisrakentamisen ravintola-, liike- ja toimistotilat sekä hotelli yhdessä suojeltuihin Olympiaterminaaliin ja Satamataloon suunnitellut kulttuuritilat tekevät alueesta vetovoimaisen. Niin ikään Makasiinirantaan rakentuva uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo houkuttelee alueelle entisestään lisää kaupunkilaisia ja matkailijoita. Makasiiniranta kytkeytyy yhä enemmän osaksi kaupungin keskustaa. Voittajasuunnitelman myötä alueesta kehittyy toiminnallisesti vilkas, miellyttävä ja merellinen kokonaisuus osaksi Eteläsataman rantoja”, kuvaa pormestari Vartiainen.

Alueelle rakentuva uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo yhdistää nykyiset valtakunnalliset vastuumuseot, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon. Museorakennuksesta järjestetään erillinen suunnittelukilpailu, joka on tarkoitus avata, kun toteutuspäätös museosta on tehty vuoden 2023 aikana.

Kilpailussa palkittiin kaikki neljä finalistia

  • 1. palkinto 100.000 euroa, ehdotus Saaret, ryhmä Konsortium Gran 

  • Jaettu 2. palkinto
    70.000 euroa ehdotukselle Boardwalk, ryhmä AALTO Development
    70.000 euroa ehdotukselle Makasiinipromenadi, ryhmä South Harbour 

  • 3. palkinto 40.000 euroa, ehdotus Ahti, ryhmä Elävä Eteläsatama

Ryhmät ehdotusten takana ovat:

• Ahti – Elävä Eteläsatama (Ålandsbanken, Arkkitehdit Tommila, Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen, A-insinöörit, VSU)
• Boardwalk – AALTO Development (Arkkitehtitoimisto Lahdelma-Mahlamäki, Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy, Sitowise)
• Makasiinipromenadi – South Harbour (NREP, SRV Group, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise, Suunnittelutoimisto Amerikka)
• Saaret – Konsortium Gran (Niam, K2S Architecs, White Arkitekter, Ramboll Finland, Rakennuttajatoimisto HTJ Oy)

Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailun voittajan julkistamistilaisuus järjestettiin kilpailijoille ja medialle Helsingin kaupungintalolla 24.11., tilaisuutta oli mahdollisuus seurata suorana lähetyksenä englanniksi Helsinki-kanavalla. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa Helsinki-kanavalla, lähipäivinä myös suomeksi ja ruotsiksi tekstitettynä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelut

Juhana Vartiainen
Helsingin pormestari
erityisavustaja Mira Keränen
p. 040 194 7101
mira.keranen@hel.fi

Anni Sinnemäki
Kaupunkiympäristön apulaispormestari
erityisavustaja Julianna Kentala
p. 040 1828 243
julianna.kentala@hel.fi

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37160
rikhard.manninen@hel.fi

Lisätietoja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala

Mia Kajan
erityisasiantuntija
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi

Salla Hoppu
johtava arkkitehti
keskustan asemakaavoitus
p. 09 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Kuvat

Ehdotus Saaret, näkymä rantareitillä.
Ehdotus Saaret, näkymä rantareitillä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 30.3.202330.3.2023 18:55:11 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 30.3.2023 >> Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 13.4.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://paatokset.hel.fi/fi/paattajat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto

Central Railway Station’s accessible entrance to the railway yard underpass closed after Easter30.3.2023 16:25:04 EEST | Press release

The entrance ramp from Kaisaniemen Puistokuja to the railway yard underpass will be closed in the week starting from 10 April due to the construction of the Kaisantunneli tunnel. Accessible passage to trains arriving from the east and leaving the trains towards the east requires going around the platform area. The underpass can be accessed using the stairs next to platform 4.

Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme