Sadas promootio on Promootion riemuvuoden 2023 kohokohta

Helsingin yliopiston Promootion riemuvuosi avataan 20.3.2023, jolloin julkistetaan myös yliopiston uudet kunniatohtorit. Riemuvuoden aikana nostetaan esiin promootiojuhlaperinteen lisäksi laajemmin yliopiston kulttuurihistoriallista ja yhteiskunnallista merkitystä.
Promootio on monipäiväinen seremonia, jossa maisterit ja tohtorit pääsevät juhlimaan suorittamiaan tutkintoja näyttävissä puitteissa koko yliopistoyhteisön kanssa. Promootion historia ulottuu Helsingin yliopiston perustamisaikoihin saakka vuoteen 1643. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen suomalainen maisteri- ja tohtoripromootio on yliopiston parhaiten säilynyt vuosisatojen läpi jatkunut perinne. Keväällä 2023 vietetään jo sadatta filosofisen tiedekunnan promootiota sekä eläinlääketieteellisen, teologisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan promootioita.
Promootion riemuvuoden ohjelma
Riemuvuoden ohjelmatarjonta on kaikille avoin. Vuoden aikana voi muun muassa maanantaina 20.3. osallistua avaustapahtumaan, jossa kantaesitetään vuoden 2023 monikielinen promootiokantaatti Science Frictions. Lisäksi Kansalliskirjastossa on esillä 21.3–31.10 esillä historianäyttely Promotio 1643–2023. Riemun rituaalit, jossa voi nähdä promootioon liittyviä aarteita ja osallistua tulevaisuuden ei-binäärin promootioasun pohdintaan.
Riemuvuoden aikana järjestetään niin ikään juomalaulukilpailu, yleisötilaisuuksia Tiedekulmassa ja Kansallismuseossa sekä julkaistaan Promootio –podcast-sarja ja promootiohistoriateos. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS ja Svenska litteratursällskapet i Finland SLS järjestävät myös muistitietokeruun promootiomuistoista.
Kaikki riemuvuoden tapahtumat ja päivittyvät tiedot löytyvät sen verkkosivustolta. Tervetuloa mukaan!
Promootion riemuvuosi on laaja yhteistyöhanke
Yliopiston kanslerin Kaarle Hämerin suojelema ja KTM Jussi Herlinin luotsaama riemuvuosihanke toteutuu laajana yhteistyönä muun muassa Kansalliskirjaston, Kansallismuseon, Helsingin kaupunginmuseon, Yliopistomuseon, Helsinki Alumni -yhteisön, Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen, opiskelijajärjestöjen ja Akateemisen Kirjakaupan kanssa. Pääasiassa säätiötuella rahoitetun projektin päätukija on Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö. Taiteellisesta ja tieteellisestä tuotannosta vastaavat muun muassa runoilija Cia Rinne, säveltäjä Cecilia Damström, designer Ella Boucht, historiantutkijat Tero Halonen, Eva Ahl-Waris ja Kristina Ranki.
Yhteyshenkilöt
FT Kristina Ranki
Projektipäällikkö
kristina.ranki@helsinki.fi
p. 029 412 1699
www.helsinki.fi/promootionriemuvuosi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme