Sähköä riitti talvella - leuto talvi ja säästötoimet avainasemassa
Fingrid tiedotti ensimmäisen kerran elokuussa 2022 kohonneesta sähköpulan riskistä. Varautumalla ja tiedostamalla katkojen mahdollisuus jo ennakolta halusimme parantaa valmiuksia toimia mahdollisessa sähköpulatilanteessa sekä löytää keinoja pienentää sähköpulatilanteiden todennäköisyyttä.
”Talven kulutushuippujen aikana Suomi on ollut jo pidempään riippuvainen tuontisähköstä, mutta sähköpulan todennäköisyys on ollut yleensä pieni. Kun kesän lopulla saatiin tieto Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen säännöllisen sähköntuotannon lykkääntymisestä, totesimme, että kotimaisen tuotannon toimintaan ja tuontisähköön liittyvät merkittävät epävarmuudet voivat yhdessä talven säätilan epävarmuuksien kanssa johtaa huomattavasti aiempaa suurempiin haasteisiin sähkön riittävyydessä”, Fingridin käyttötoiminnan johtaja Tuomas Rauhala kertaa.
”Erityisesti, jos pidemmällä pakkasjaksolla sekä tuontiin että tuotantoon liittyvät epävarmuudet toteutuisivat, sähköpulan todennäköisyys verrattuna aiempiin vuosiin kasvaisi merkittävästi. Käytännössä tämä olisi voinut tarkoittaa sitä, että koko Suomen sähköjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi olisi jouduttu sähköpulatilanteessa käynnistämään kiertäviä sähkökatkoja.”
Joulukuussa sähkön riittävyyttä haastettiin
Sähkön riittävyyden kannalta tiukimmat, yksittäisten päivien mittaisiksi jääneet jaksot ajoittuivat joulukuulle. Ensimmäinen koettiin joulukuun kolmannella viikolla kun pakkasjakso ajoittui useamman suuren pohjoismaisen voimalaitoksen huoltokeskeytys. Tällöin sähkön säästö nousi Suomessa yksittäisinä tunteina jopa 1 500 megawatin tasolle, mikä varmisti merkittävällä tavalla sähkön riittävyyttä. Myös kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja yksittäisinä päivinä merkittäväksi noussut tuulivoiman tuotanto auttoivat tilanteessa.
Toinen haastava aika oli 21.12., kun Ruotsin ja Suomen välinen rajasiirtoyhteys vikaantui. Sähkön säästön lisäksi ratkaisevaan rooliin nousi suomalaisen tuotannon luotettavan toiminnan lisäksi Virosta ja laajalti Itämeren alueelta saatu korvaava tuontisähkö sekä vikaantuneen siirtojohdon ripeä korjaaminen. Kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö näytti tällöin voimansa.
Leudon talven kulutushuippu vasta maaliskuussa
Sähkön riittävyys oli lopulta koko talven ajan hyvällä tasolla eivätkä kesällä esiin nousseet uhkakuvat toteutuneet. Ensisijaisesti tilannetta auttoi leuto talvi, jonka ansiosta sähkön käyttö oli aiempia vuosia matalammalla tasolla. Talven sähkön käytön huippu saavutettiinkin poikkeuksellisesti vasta maaliskuussa ja huippu oli tämän vuosituhannen matalin. Myös kotimainen sähköntuotanto oli odotetusti käytettävissä. Olkiluoto 3:n kaupallinen käyttö viivästyi, mutta tuki kuitenkin merkittävästi sähkön riittävyyttä koekäyttöjaksojensa aikana. Myös voimakkaasti kasvanut tuulivoiman tuotanto paransi tilannetta.
Sähkön tuontiyhteydet toimivat pääosin luotettavasti ja sähköä oli hyvin saatavilla Ruotsista ja Virosta sateisen syksyn parannettua vesivarastoja ja talven oltua leuto myös Keski-Euroopassa. Suomessa myös sähkön säästöllä oli ajoittain jopa todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen. Sähkön käytön vähenemiseen vaikutti merkittävästi sähkön korkea hinta, mutta sähkön säästö oli talvella hyvällä tasolla myös silloin, kun sähkön hinta oli matala.
Energia-alalla kehitettiin lisäksi esimerkiksi sähköpulatilanteen ennakoinnin ja viestinnän käytäntöjä. Sähköpulatilanteeseen varautumiseen Fingrid otti käyttöön vapaaehtoisen sähkönjärjestelmän tuen mallin, johon ilmoittautui yli 500 megawattia eli yhden ydinvoimalaitosyksikön verran sähkön käytön joustoa ja varavoiman tuotantoa.
”Todella merkittävä rooli yhteistyön onnistumisista on ollut myös laajalla, rakentavalla viestinnällä, johon on osallistunut laaja joukko sidosryhmiä paikallisista ja valtakunnallista medioista yksittäisiin sähkön myyjiin, käyttäjiin ja tuottajiin”, Tuomas Rauhala korostaa.
”Kulunut syksy ja talvi osoittivat, että suomalaisilla sähkön käyttäjillä ja tuottajilla on erinomainen kyky toimia vastuullisesti yhteisen hyvän, tässä tapauksessa sähköpulan välttämisen, eteen. Syksyn ja talven aikana toteutetut toimenpiteet varmistavat osaltaan sen, että sähköpulan todennäköisyys pysyi pienenä koko talven ajan ja jatkossa olemmekin entistä valmiimpia kohtaamaan mahdollisia vastaavia haasteita. Kiitos kuuluu meille kaikille suomalaisille”, hän sanoo.
Liitteenä Fingridin raportti sähköjärjestelmän tilanteesta talvella 2022/23.
Lisätiedot:
Johtaja Tuomas Rauhala, Fingrid Oyj, puh 040 506 4695
Erikoisasiantuntija Thomas Westerlund, Fingrid Oyj, puh. 030 3954 194 (raportti)
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
aFRR-energian kaupankäynti PICASSO-kauppapaikalla Suomen ja Viron välillä alkoi8.5.2025 14:00:20 EEST | Tiedote
Kaupankäynti eurooppalaisella aFRR-reservin PICASSO-kauppapaikalla Suomen ja Viron välillä on alkanut. Suunniteltuna käyttöönottopäivänä 6.5. kaupankäynnin aloitusta jouduttiin lykkäämään tietojärjestelmien teknisten ongelmien takia. Korjaustöiden jälkeen kaupankäynti aloitettiin 7.5. klo 10.15. aFRR-energian kaupankäynti käyttää Estlink 1-tasasähköyhteyttä. PICASSO-kauppapaikalle ei varata siirtokapasiteettia, vaan kauppapaikalle annetaan käyttöhetkellä vapaana olevan siirtokapasiteetti tasasähköyhteyksien ohjausjärjestelmien tekniset rajoitteet huomioiden. Tällä hetkellä ohjausjärjestelmien rajoitteet mahdollistavat 30 MW vienti- ja tuontikapasiteettia aFRR-energialle. Lisätiedot: Tuomas Mattila, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4180
Sähköjärjestelmän toimintaa siirtokeskeytystilanteissa todennetaan verkkokokeilla länsirannikolla2.5.2025 13:55:57 EEST | Tiedote
Fingrid järjestää toukokuussa länsirannikolla verkkokokeita, joilla todennetaan sähköjärjestelmän luotettavaa toimintaa suuntaajavaltaisen alueen eri käyttötilanteissa ja etenkin siirtokeskeytystilanteissa. Verkkokokeilla varmistetaan, että edellytykset verkon käytön vaatimien toimenpiteiden suunnittelulle ja määrittämiselle ovat mahdollisimman hyvät.
Fingridin talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä irtisanoutunut28.4.2025 13:55:00 EEST | Tiedote
Fingrid Oyj:n talous- ja rahoitusjohtaja, DI, MBA Jukka Metsälä on irtisanoutunut yhtiön palveluksesta. Hänen viimeinen työpäivänsä yhtiössä on 31.7.2025. Metsälä siirtyy Fingridistä CableCrew Oy:n toimitusjohtajaksi 1.8.2025 alkaen.
Fingrid’s CFO Jukka Metsälä has resigned28.4.2025 13:55:00 EEST | Press release
Fingrid Oyj’s Chief Financial Officer, M.Sc., MBA Jukka Metsälä has given notice that he will be stepping down from his role in the company. His last day on the job is 31 July 2025. Metsälä will become Managing Director of CableCrew Oy as of 1 August 2025.
Fingrid-konsernin johdon katsaus 1.1.−31.3.202528.4.2025 13:48:12 EEST | Tiedote
Fingrid noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuosiraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta johdon katsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista ja muuta kehitystä kuvaavia keskeisiä tietoja. Johdon katsauksessa esitetyt tiedot koskevat Fingrid-konsernin kehitystä tammi-maaliskuussa 2025 ja vastaavalla jaksolla 2024, ellei toisin ole mainittu. Tässä esitetyt luvut ovat laadittu kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards IFRS) mukaisesti. Johdon katsaus ei ole IAS 34 –standardin mukainen osavuosikatsaus. Luvut ovat tilintarkastamattomat. Fingridin kantaverkon siirtovarmuus oli korkea 100 (99,99991) prosenttia ja sähkön riittävyys oli hyvä. Lauhan talven vuoksi Suomen sähkön kulutus laski tammi-maaliskuussa 23,8 (24,6) terawattituntiin. Suomessa kulutetun sähkön päästöt alenivat. Yhtiö arvioi vuosien 2025–2028 bruttoinvestointien määrän olevan noin 1,7 miljardia euroa, josta on sidottu 623 miljo
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme