Sähköiset palvelut tavoittaneet vain osan päihdejärjestöjen asiakkaista koronaepidemian aikana
Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteisessä tutkimusohjelmassa, MIPA 2.0:ssa, työskentelevän tutkija Teemu Kaskelan mukaan päihdejärjestöjen tarjoamat sähköiset palvelut ovat tavoittaneet vain osan asiakkaista, jotka normaalisti asioivat matalan kynnyksen toimipaikoissa.
– Korona-ajan poikkeusjärjestelyt aiheuttivat matalan kynnyksen toimintojen työntekijöille myös huolta asiakkaiden päihteidenkäytöstä, lääkityksen muistamisesta, psykoosi- ja itsemurhariskistä sekä asumis- ja tukiasioista, toteaa Kaskela.
Koronepidemian vaikutuksia päihdeongelmista kärsivien ihmisten hyvinvointiin ja päihdepalveluiden organisointiin tarkastellaan Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston, EPT-verkoston, järjestämässä webinaarissa keskiviikkona 11.marraskuuta.
Seminaari on osa EPT-verkoston Virtuaaliset Päihdepäivät -tapahtumaa.
– Tilanne on monella tapaa erittäin vaikea, toteaa Juhani Vihervä pääkaupunkiseudulla toimivasta Tukikohta ry:stä päihdeongelmista kärsivien tilanteesta.
– Monella ovat tukiasiat solmussa, ja esimerkiksi omaa sosiaalityöntekijää on ollut vaikea tavoittaa. Usealla on romahtanut myös fyysinen kunto. Epidemian edetessä ovat lisääntyneet häädöt ja häätöpuhe.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihteet ja riippuvuus -yksikössä meneillään olevassa tiedonkeruussa on saatu samankaltaisia havaintoja.
– Moni asunnoton vietti keväällä aikaansa ulkona, julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa.Kadulta tuli myös tietoa, että ihmisiä ajettiin ulos julkisista tiloista takaisin kadulle, toteaa tiedonkeruuseen osallistunut Inari Viskari päihteet ja riippuvuus -yksiköstä.
– Ihmiset ovat olleet väsyneitä, nälkäisiä ja normaalia huonommassa kunnossa. Osan kohdalla hygienian hoito on ollut haasteellista kadulla ollessa. Esimerkiksi nuorten kertoman mukaan he eivät päässeet tai mahtuneet yöaikana sisätiloihin lepäämään, vaan ovat joutuneet yöpymään esimerkiksi yleisissä vessoissa, rautatieasemalla ja kauppakeskuksissa.
Lisätietoa webinaarin ohjelmasta löytyy Virtuaalisten Päihdepäivien sivuilta osoitteesta www.päihdepäivät.fi Webinaarin avaa Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka. Webinaarissa vieraileva apulaispormestari Sanna Vesikansa käsittelee puheenvuorossaan Helsingin kaupungin toimenpiteitä epidemia-aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Riikka Perälä, asiantuntija, EHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
puh. 040 451 4199 riikka.perala@ehyt.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 56 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Millaista on olla aina Tipattomalla?1.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Tammikuu päättyi, mutta tipattomuus voi silti jatkua. Keräsimme tammikuun aikana kommentteja ihmisiltä, jotka ovat päättäneet elää ilman alkoholia. Vastaajat ovat iältään kolmekymppisestä yli seitsemänkymmentä vuotiaaseen ja asuvat eri puolilla Suomea.
Liikunnalla hyvää oloa viinilasillisen sijasta4.1.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu on pyörähtänyt käyntiin. Tänä vuonna Tipaton-kampanjalla kannustetaan miettimään oman alkoholin käytön syitä ja käyttötilanteita. Usein alkoholin käytöllä haetaan hyvää oloa tai rentoutumista. Oman kehon mielihyvähormonien tuotantoa voi aktivoida esimerkiksi liikunnan avulla.
Tipattoman tammikuun suosio kasvanut parin viime vuoden aikana – 18 prosenttia alkoholia käyttävistä viettää Tipatonta8.12.2020 13:10:00 EET | Tiedote
EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 18 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2020. Vuonna 2019 vastaava luku oli 12 prosenttia, ja vuonna 2018 Tipatonta vietti 11 prosenttia kansalaisista.
Korona on lisännyt päihdehaittoja katukuvassa -kampanja etsii ratkaisuja yhteisöllisyydestä ja ympäristötyöstä27.11.2020 09:00:00 EET | Tiedote
Moni päihdeongelmista kärsivä jäi keväällä hyvin niukan tuen varaan palvelujen sulkeutuessa tai karsiessa tapaamisaikoja. Tällä hetkellä katukuvassa näkyvät tästä johtuvat negatiiviset lieveilmiöt. Tuleva talvi saattaa lisätä ongelmia.
Kannabiksen käyttö on arkipäiväistynyt - kokevatko nuoret sosiaalista painetta käyttää kannabista?2.11.2020 09:00:00 EET | Tiedote
Kannabiksen kokeilu ja käyttö on arkipäiväistynyt 2010-luvulla etenkin nuorten aikuisten kohdalla. Yleisintä kannabiksen kokeilu ja käyttö on 25–34-vuotiailla. Heistä lähes puolet on vähintään kokeillut kannabista. Huomionarvoista on kuitenkin, että tätä nuorempien kohdalla kannabiksen kokeilu ei ole lisääntynyt. Peruskouluikäisten kannabiskokeiluja on harvemmalla kuin joka kymmenennellä, lukiolaisista alle 15 prosentilla ja ammattikouluissa opiskelevista noin joka viidennellä. Useimmilla kannabiskokeilut jäävät muutamaan kertaan. Suurin osa suomalaisista ei ole kokeillut kannabista. Nuoret kokevat pääsääntöisesti kannabiksesta kieltäytymisen helpoksi, mutta päinvastaisiakin kokemuksia on YAD Youth Against Drugs ry keräsi nuorten kokemuksia kannabikseen liitetystä sosiaalisesta paineesta pienen, omissa somekanavissa jaetun kyselyn kautta. Kyselyyn vastasi neljäkymmentä 13–35-vuotiasta nuorta. Vastaajien keski-ikä oli 25,6 vuotta. – Kysely ei ole tieteellinen tutkimus, mutta valottaa hi
Huumekuolema koskettaa vuosittain tuhansia läheisiä – ”Sitä joutuu seuraamaan vuosikausia lapsensa taistelua riippuvuutta vastaan”27.10.2020 11:00:00 EET | Tiedote
Huumekuolema on inhimillinen tragedia, joka koskettaa vuosittain tuhansia läheisiä. Menetys vaikuttaa läheisten jaksamiseen ja arjessa selviytymiseen. Yksi läheisensä menettäneistä on äiti, jonka poika menehtyi huumeiden käytön vuoksi vain 27-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme