Yliopiston Apteekki

Sähköiset tietolähteet tärkeitä osteoporoosipotilaille: potilasjärjestöiltä ja apteekeilta halutaan enemmän tietoa

Jaa

Tuoreen osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen (2020) mukaan 44 %:lla yli 65-vuotiaista on pienentynyt luuntiheys. Luuston haurastuminen on Suomessa osasyy jopa 40 000 luunmurtumaan vuodessa. Itsehoito on tärkeä osa osteoporoosin hoitoa.

Yliopiston Apteekin tekemän kyselyn mukaan osteoporoosipotilaat toivovat tietoa lääkkeistään ja sairaudestaan terveydenhuollon ammattilaisilta ja myös sähköisessä muodossa.

Eniten tietoa osteoporoosista oli saatu lääkäriltä (71 % vastaajista) ja omatoimisesti internetistä tai lehdistä ja kirjoista (51-68 %). Potilasjärjestöiltä tietoa oli saanut yli kolmannes (35 %). Tietoa lääkkeestä saatiin usein myös lääkkeen pakkausselosteesta.

- On selvää, että osteoporoosia sairastavat potilaat haluavat lisätietoa sairaudestaan ja lääkkeistään terveydenhuoltoketjun kaikilta toimijoilta. Erityisesti tieto itsehoidosta kuten ravinnosta, liikunnasta ja kaatumisen ehkäisystä on tärkeää, kommentoi Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

Suurin osa vastaajista piti terveydenhuollon eri toimijoiden antamaa tietoa tärkeänä. Tietoa haluttiin eri tavoin myös sähköisessä muodossa. Esimerkiksi Luustoliiton itsehoitosivuja piti hyödyllisenä noin 70 %. Kaksi kolmesta haluaisi lääkkeestään tai sairaudestaan lisätietoa sähköpostilla apteekkiasioinnin jälkeen.

- Luotettavan tiedon tuottamisessa on tärkeää tehdä yhteistyötä terveydenhuollon eri toimijoiden kesken. Useille potilaille sähköiset tietolähteet sopisivat hyvin olemassa olevien kanavien rinnalle, toteaa Amgenin lääketieteellinen johtaja Riku Kiviranta.

- Perinteisten apteekkipalveluiden lisäksi verkkoapteekissa (ya.fi) voitaisiin tarjota lääkehoitoa ja terveyttä koskevaa tietoa uusilla tavoilla, toteaa tutkimuspäällikkö Kari Linden Yliopiston Apteekista.

Yliopiston Apteekki toteutti verkkokyselyn osteoporoosia sairastaville asiakkailleen tammikuussa 2021. Kyselyssä selvitettiin erityisesti osteoporoosin itsehoidon ja lääkehoidon tietolähteitä. Vastaajia oli 64, joista suurin osa naisia ja yli 60-vuotiaita. Kyselyn toteuttamiseksi tehtiin yhteistyötä Luustoliiton ja lääkeyritys Amgenin kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ansa Holm
toiminnanjohtaja, Suomen Luustoliitto ry
050 539 1411
ansa.holm@luustoliitto.fi

Kari Linden
tutkimuspäällikkö, Yliopiston Apteekki
050 395 0647
kari.linden@ya.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme