Vaasan kaupunki - Vasa stad

Sähköisten aineistojen kysyntä kasvussa Vaasan kaupunginkirjastossa

Jaa

Varausten määrät nousivat viime vuonna Vaasan kaupunginkirjastossa. Erityisesti lasten ja nuorten aineistojen lainaukset kasvoivat. Myös sähköisten e-kirjojen ja -lehtien suosio jatkuu.

Verkkokirjastokäyntien ja e-aineiston lainamäärät kasvoivat viime vuonna. Osoitteessa kirjasto.vaasa.fi  asioitiin viime vuonna noin 10 % useammin kuin vuonna 2018. Sähköisille palveluille on kysyntää. E-aineiston  lainamäärät kasvoivat 24 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Kirjastojen sulkeminen koronatartuntojen ehkäisemiseksi on lisännyt entisestään sähköisten aineistojen lainaamista. Kirjastossa on tehty poikkeusajaksi tilapäisiä asiakastunnuksia ja lisätty e-kirjojen määrää.

–Kotisohvilla kuunnellaan musiikkia ja katsellaan elokuvia kirjaston tarjoamien Naxos-musiikkipalvelun ja Viddla -elokuvapalvelun kautta, kertoo palvelupäällikkö Marja Mikola.

Nuorten ja lasten aineistojen lainaukset kasvoivat

Pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla tehtiin viime vuonna ennätyksellisen paljon lainauksia ja uusintoja, kaiken kaikkiaan 280 327 kpl.

Lasten- ja nuortenaineiston lainaus lisääntyi kaikissa kirjaston toimipisteissä. Erityisesti Sundomin omatoimikirjastossa lainaus nousi huimasti. Viime vuoden lainatuin suomenkielinen lastenkirja oli Aino Havukaisen Tatu ja Patu etsivinä: tapaus Puolittaja ja lainatuin ruotsinkielinen lastenkirja oli Sven Nordqvistin Pannkakstårtan.

Lainoja Vaasan kirjastoissa tehtiin viime vuonna kaiken kaikkiaan noin 1 126 000.

–Kirjaston lainamäärä pysyi lähes ennallaan, mutta käyttäjien määrä nousi hieman. Ilahduttavasti lasten ja nuorten aineiston lainaukset kasvoivat viime vuodesta 3,3 %, kertoo Marja Mikola.

Viime vuoden lainatuimmat kirjat

Vuonna 2019 lainatuin suomenkielinen aikuisten romaani oli Minna Canthin nuoruusvuosista kertova Minna Rytisalon Rouva C. Ruotsinkielinen lainatuin aikuisten romaani oli puolestaan Lars Keplerin hyytävä trilleri Lazarus.

Lainatuin aikuisten suomenkielinen tietokirja oli koko vuoden varauslistojen kärkeä pitänyt Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen. Lainatuin ruotsinkielinen aikuisten tietokirja oli Thomas Eriksonin ihmisten vuorovaikutusta käsittelevä bestseller Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå.

Varaaminen on suosittua

Aineistoa pystyttiin Mikolan mukaan hankkimaan vähemmän kuin ennen, sillä syyskautta 2019 leimasi hankintakielto. Kaupungin lisäsäästöt verottivat myös käytössä ollutta hankintamäärärahaa.

–Koska hankittavat kappalemäärät pienenevät, kannattaa asiakkaiden varata haluamiaan aineistoja, muistuttaa Mikola.

Varauksia tehtiinkin viime vuonna 21 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2018 kirjastolakiuudistus muutti varaukset maksuttomiksi, mikä näkyi varausmäärissä jo viime vuonna.

Kirjojen lisäksi lainataan kannettavia tietokoneita, urheiluvälineitä ja polkupyöriä. Asiakkaita digilaitteiden ja -palvelujen pulmissa auttava digitalkkari kohtasi reilut 2000 asiakasta vuoden mittaan.

MakerSpacen välineistöä eli 3D-tulostinta, vinyylileikkuria, ompelukonetta ja saumuria käytettiin noin 560 tuntia. Tapahtumia kirjastoissa järjestettiin viime vuoden aikana 986, ja niissä oli kävijöitä reilut 12 653.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

palvelupäällikkö Marja Mikola
Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
marja.mikola@vaasa.fi
p. (06) 325 3521

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tapio Ollikainen är Brändö Företagscentrum Ab:s nya verkställande direktör för viss tid3.6.2020 09:42:03 EESTTiedote

I och med att verkställande direktören för Brändö Företagscentrum Ab Anne Volama gick i pension i våras beslutade bolagets styrelse att utse Tapio Ollikainen till ny verkställande direktör från och med den 1 juni. Direktörsuppdraget är tidsbundet till den 31 december 2020. Ollikainen har tidigare medverkat i bolagets styrelse och känner till bolaget och är därmed ett naturligt val som verkställande direktör. Samtidigt fortsätter han också som Vasa stads lokalitetsdirektör.

Palosaaren yrityskeskus Oy:n määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi Tapio Ollikainen3.6.2020 09:38:01 EESTTiedote

Palosaaren yrityskeskus Oy:n toimitusjohtaja Anne Volaman siirryttyä eläkkeelle keväällä, yhtiön hallitus päätti nimittää uudeksi toimitusjohtajaksi Tapio Ollikaisen 1.6. alkaen. Toimitusjohtajuus on määräaikainen 31.12.2020 asti. Ollikainen on aikaisemmin toiminut yhtiön hallituksessa, joten hän tuntee yrityksen ja on siksi luonteva valinta toimitusjohtajaksi. Ollikainen jatkaa samanaikaisesti myös Vaasan kaupungin toimitilajohtajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme