Pirkanmaan ELY-keskus

Sähköistyminen on haaste Pirkanmaan energiajärjestelmälle - selvitys auttaa päästöjen vähentämisessä

Jaa

Pirkanmaalla käytetystä sähköstä yli 80 prosenttia on ostosähköä. Esimerkiksi tuulivoiman tuotanto on vähäistä, mutta hankkeita on vireillä paljon. Tämä käy ilmi Pirkanmaan ELY-keskuksen tilaamasta energiajärjestelmäselvityksestä, jonka tarkoitus on auttaa maakunnan ilmastotyössä.

Sulkavuorelle rakentuvaan jätevedenpuhdistamoon rakentuu myös biokaasulaitos. Kuva: Tinnu Salonen
Sulkavuorelle rakentuvaan jätevedenpuhdistamoon rakentuu myös biokaasulaitos. Kuva: Tinnu Salonen

Pirkanmaan ELY-keskus on selvittänyt maakunnan energiantuotannon ja -kulutuksen tilannetta ja miten maakunta voisi kehittyä hiilineutraaliksi. Energiajärjestelmäselvityksen (liitteenä) laati Ramboll Finland Oy. Siinä kuvataan muun muassa nykytilaa, jo tehtyjä investointeja sekä suunnitteilla olevia hankkeita.

Maakunnan energiataseesta käy ilmi, että Pirkanmaalla käytetään paljon ostosähköä. Vuonna 2019 sähköä käytettiin Pirkanmaalla lähes 6000 gigawattituntia, kun sitä tuotettiin reilu 1100 gigawattituntia. Ostosähkön osuus oli siis noin 80 prosenttia Pirkanmaalla käytetystä sähköstä. Tuulivoimantuotanto maakunnassa oli vähäistä.

Tulevaisuudessa sähkönkulutus kasvaa, sillä sähköistyminen on kasvussa niin liikenteessä, lämmityksessä kuin teollisuudessakin.

Lämmitys tuottaa suurimmat päästöt

Energiankulutus on suurin yksittäinen päästölähde Pirkanmaalla. Energiankulutuksesta lämmitys tuottaa suurimman osan päästöistä. Pirkanmaan lämmönkulutuksen kasvihuonekaasupäästöt jakautuivat vuonna 2019:

  • kaukolämmön kulutus 45 %
  • öljylämmitys 21 %
  • muu lämmitys 20 %
  • sähkölämmitys 14 %

Öljylämmityksellä Pirkanmaalla tuotettiin vuonna 2019 lämpöä 720 gigawattituntia. Öljylämmityksen määrä on ollut jo pitempään laskussa, ja laskua on nopeuttanut Pirkanmaan ELY-keskuksen myöntämä avustus öljylämmityksestä luopumiseen. Öljylämmitystä on korvattu erityisesti ilma-vesilämpöpumpuilla sekä maalämpöpumpuilla.

Lähivuosien investoinnit keskittyvät puuhun ja tuulivoimaan

Tulevaisuudessa sähköistyminen lisääntyy ja energiatuotanto muuttuu. Se tuo muutoksia Pirkanmaan energiajärjestelmään. Lämmityksessä kaukolämmön rooli säilyy merkittävänä, mutta myös sähkön rooli kasvaa.

Puupolttoaineet tulevat olemaan lähitulevaisuudessa tärkein polttoaine, ja siihen on investoitu voimakkaasti. Energiapuun käyttö ei kuitenkaan ole merkittävästi lisääntymässä nyt suunnitteilla olevien investointien valmistuttua. Erityisesti Tampereella myös jätteenpoltolla tulee olemaan tärkeä rooli tulevaisuudessa.

Parantuva energiatehokkuus vähentää sähkönkulutusta, mutta tästä huolimatta tulevaisuudessa ollaan yhä enemmän maakunnan ulkopuolelta ostetun sähkön varassa.

Useita hankkeita meneillään

Merkittävin maakunnan energiataseeseen vaikuttava investointi on vuoden 2023 alussa käynnistyvä Naistenlahti 3 -biovoimalaitos. Laitos vähentää turpeen käyttöä jopa lähes 700 gigawattituntia vuodessa. Määrä vastaa noin 85 prosenttia koko turpeen käytöstä Pirkanmaalla vuonna 2019.

Myös tuulivoimatuotantoa on rakenteilla sekä suunnitteilla lukuisia hankkeita. Uusien tuulivoimaprojektien toteutuminen mahdollistaisi noin 1200 gigawattitunnin kulutuksen korvaamisen tuulivoimalla. Pirkanmaalla on myös tunnistettu haasteita sähkönsiirtokapasiteetin riittämättömyydessä etenkin Luoteis- ja Pohjois-Pirkanmaan alueella, jonne tuulienergiatuotannolle soveltuvat alueet vahvasti painottuvat.

Aurinkoenergian tuotannon teho Pirkanmaalla on noin seitsemän megawattia. Selvityksessä arvioitiin, että aurinkosähkön tuotantopotentiaali olisi noin 2 000 gigawattituntia vuodessa ja aurinkolämmön noin 7 500 GWh. Lukuihin liittyy huomattavan paljon epävarmuuksia, koska maakuntatasoista potentiaaliselvitystä ei ole tehty ja tuotantoihin voi liittyä myös erilaisia rajoittavia tekijöitä. Tässä on myös tärkeä huomata vuodenaikavaihtelun merkitys ja esimerkiksi aurinkolämmön tuotannon ja tarpeen kohtaanto-ongelma: aurinkolämpöä on eniten tarjolla kesällä ja lämmöntarve on suurin talvella.

- Vuonna 2019 sähkön osuus liikenteen energiankulutuksesta oli vielä pieni, mutta selvityksessä haastateltujen asiantuntijoiden näkemyksen mukaan Pirkanmaan tieliikenne tulee sähköistymään voimakkaasti. Myös biokaasulla nähdään olevan osansa liikenteen polttoaineena erityisesti raskaassa liikenteessä. Nokian Koukkujärven uusi erilliskerättyä biojätettä hyödyntävä biokaasulaitos tulee jatkossa lisäämään tarjolla olevan liikennebiokaasun määrää, kertoo projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala Ramboll Oy:stä.

Pohjana päästövähennyspolun laatimiselle

Energiajärjestelmäselvitystä hyödynnetään jatkossa maakunnan päästövähennyspolun laatimisessa. Selvitys toimii myös pohjana maakunnassa alkavalle energiastrategiatyölle.

- Energiajärjestelmän murros hiilineutraaliksi on tärkein keino ratkaista ilmastonmuutosongelmaa, sekä Pirkanmaalla että globaalisti. Osansa murroksessa on perinteisillä keinoilla kuten energiatehokkuuden lisäämisellä tai tuulivoimalla. Mutta tarvitaan myös voimakkaita investointeja kokonaan uusien ratkaisujen kehittämiseen, kuten vetyenergiaan ja hiilidioksidin talteenottoon. Tähän voidaan osaltaan panostaa esimerkiksi EU:n vihreää siirtymää edistävillä rahoituskeinoilla, kertoo johtava asiantuntija Soili Ingelin Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Osallistu webinaariin 23.11.

23.11.2021 klo 8.30-11.00 järjestetään verkkoseminaari energiaselvityksen tuloksista Teamsin välityksellä. Sinne ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.
Tulosten lisäksi webinaarissa esitellään tulevia rahoitusmahdollisuuksia alueellisille energiahankkeille sekä käynnistetään Pirkanmaan energiastrategiatyö.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan tästä linkistä.

Lue lisää ilmastotyöstä:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:
- Johtava asiantuntija Soili Ingelin, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 036 333

Ramboll Finland Oy:
- Projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala, etunimi.sukunimi@ramboll.fi, p. 040 668 4246

Kuvat

Sulkavuorelle rakentuvaan jätevedenpuhdistamoon rakentuu myös biokaasulaitos. Kuva: Tinnu Salonen
Sulkavuorelle rakentuvaan jätevedenpuhdistamoon rakentuu myös biokaasulaitos. Kuva: Tinnu Salonen
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Liikenteenharjoittaja vaihtuu bussilinjalla Huittinen-Sastamala-Nokia-Tampere, lisää tarjontaa Huittinen-Eura-Rauma-välille29.11.2021 13:08:45 EET | Tiedote

Bussilinjan Huittinen-Sastamala-Nokia-Tampere liikenteenharjoittaja vaihtuu vuoden 2022 alussa. Satakunnan Liikenne Oy voitti liikennettä koskevan ELY-keskusten kilpailutuksen ja aloittaa liikennöinnin 1.1.2022. Samassa kilpailutuksessa hankittiin vuoroja välille Huittinen-Eura-Rauma. Liikennettä ajetaan jatkossa Onnibus Flex -ilmeen autoilla ja tunnuksella F22. Molempien yhteysvälien lipputuotteisiin tulee myös muutoksia. Kummankin yhteysvälin yhtäaikaisella hankkimisella taataan matkustajille koronatilanteesta riippumaton ja vakaa joukkoliikennetarjonta sekä sujuvat matkaketjut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme