Fingrid Oyj

Sähköjärjestelmän tuki -menettelyä jatketaan keväälle 2024

Jaa
Sähköjärjestelmän tuki -menettelyn käyttöä jatketaan kevääseen 2024 asti. Fingrid kehitti menettelyn alun perin talveksi 2022-2023 välttämään sähköpulatilanteita, joiden ennakoitiin olevan mahdollisia energiakriisin vuoksi. Menettelystä saadut kokemukset ja mukana olleiden toimijoiden palaute on ollut positiivista, ja menettelyn käyttöä on päätetty jatkaa kevääseen 2024 asti.

Fingrid kehitti viime syksynä uuden, vapaaehtoisuuteen pohjautuvan sähköjärjestelmän tuki -menettelyn, jolla pyrittiin hyödyntämään säätösähkömarkkinoiden ulkopuolinen joustopotentiaali ja välttämään näin talvikaudella 2022 – 2023 mahdollisia sähkökatkoja. Menettelyyn ilmoittautui lähes 50 yritystä ja julkisen sektorin toimijaa, joiden yhteenlaskettu joustopotentiaali ylitti 500 megawattia vastaten yhden ydinvoimalaitoksen sähkötehoa. Fingrid kiittää kaikkia osallistujia, jotka olivat mukana vapaaehtoisesti tukemassa sähköjärjestelmää.

Suomessa vältyttiin sähköpulalta talvella 2022-2023 eikä sähköjärjestelmän tuki -menettelyä aktivoitu. Talvi oli leuto, sähköjärjestelmä ja rajasiirtoyhteydet toimivat häiriöttä ja sähkön käyttö Suomessa pieneni merkittävästi kuluttajien käytettyä sähköä aiempaa säästeliäämmin. Sähköjärjestelmän tuki -menettely oli kuitenkin tärkeä osa varautumista, koska sähkön riittävyyden uhkakuva oli todellinen.

Fingrid keräsi sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn osallistuneilta kokemuksia ja saatu palaute oli erittäin positiivista. Valtaosa vastaajista ilmoitti halukkuutensa osallistua menettelyyn jatkossakin, jos sen käyttöä päätetään jatkaa.

Saatujen kokemusten ja positiivisen palautteen perusteella Fingrid on päättänyt jatkaa sähköjärjestelmän tuki -menettelyn käyttöä keväälle 2024 asti. Tavoitteena on, että tähän menettelyyn ilmoitetut joustot ovat jatkossakin käytettävissä mahdollisten merkittävämpien häiriötilanteiden varalta. Jatkamme lisäksi työtä joustojen saamiseksi markkinapaikoille, kuten sähkön päivänsisäisille, vuorokausi- sekä reservimarkkinoille. 

Sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn toivotetaan edelleen tervetulleeksi uudet osallistujat. Kiinnostuksesta voi ilmoittaa sähköpostitse Tuomas Mattilalle (etunimi.sukunimi@fingrid.fi).

Lisätiedot:

Tuomas Mattila, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4180
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Lue myös: 

Sähköä riitti talvella - leuto talvi ja säästötoimet avainasemassa

Sähköjärjestelmän tukena - Fingrid-lehti (fingridlehti.fi)

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme