Sähkökriisiin on syytä miettiä pitkän tähtäimen ratkaisuja
Hallitus kertoi hetki sitten tulevista esityksistään sähkön hinnoista kärsivien kotitalouksien tilanteen helpottamiseksi. Teknologiateollisuus ry kannustaa miettimään myös pidemmän tähtäimen ratkaisuja.
– Paniikkiratkaisujen sijaan nyt tulisi pohtia toimien vaikutuksia huolella. Kaikkien toimien tulee kannustaa sähkön säästämiseen, jotta emme pahenna sähköpulaa. Jos lyhyen tähtäimen toimia tehdään, ne pitää kohdentaa niille kuluttajille ja yrityksille, jotka niitä kipeimmin tarvitsevat. Tämä on perusteltua myös julkisen talouden tasapainon ja velkaantumisen välttämisen näkökulmasta, sanoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.
Markkinaehtoisuus on säilytettävä
EU:n sähkömarkkinamallia on syytä uudistaa, jotta nykyisen kriisin kaltaisilta ongelmatilanteilta jatkossa vältyttäisiin. EU-komission odotetaan julkistavan ehdotuksensa uudeksi sähkömarkkinamalliksi vuoden 2023 alkupuolella.
– Teknologiateollisuus on yhdessä Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n kanssa ideoinut sähkömarkkinamallin päivityksen, joka leikkaa tehokkaasti hintahuippuja säilyttäen kuitenkin aidon markkinaehtoisuuden. Mallissa 10 prosenttia kalleimmista tarjouksista erotettaisiin normaalin tarjouskilpailun jälkeen sähkön perushinnan muodostuksesta, ja kalleimman tuotannon aiheuttama lisähinta jaettaisiin tasan kaikille ostajille. Malli on hyvin lähellä nykyistä sillä erotuksella, että kallein tuotantomuoto ei enää suoraan määrittelisi asiakkaan maksamaa hintaa.
Teknologiateollisuus painottaa, että uuden mallin tulee olla markkinaehtoinen ja teknologianeutraali. Näin varmistetaan toimiva kilpailu ja säilytetään kaikki energialähteet käytössä.
– Markkinamallin tulee tuottaa hinnaltaan kohtuullista ja vakaata sähköä kaikille. Erittäin tärkeää on myös se, että yritysten ei tarvitse kantaa huolta mahdollisista sähkökatkoista sähköpulan vuoksi, Hirvola summaa.
Myös yritykset vaikeassa asemassa
EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten Liitto ja Suomen Yrittäjät julkaisivat perjantaina vaatimuksen kustannustuen kaltaisen tukimallin luomisesta myös yrityksille.
– Vaikeassa asemassa ovat erityisesti paljon sähköä käyttävät valmistavan teollisuuden yritykset ja toisaalta monet pk-yritykset, joilla ei ole keinoja suojata sähkönhankintaansa tai pääsyä sähkön tukkumarkkinoille. Korkeasta hinnasta kärsivien yritysten tukeminen olisi perusteltua myös Suomen kilpailukyvyn kannalta, sillä vastaavia tukia jaetaan lähes kaikissa EU-maissa.
Hirvolan mukaan Suomen pitkäaikaisen edun nimissä jokaisen on kuitenkin kannettava huolta valtiontaloutemme tasapainosta:
– Kaikki mahdolliset tuet tulee mitoittaa ja kohdentaa oikein. Tuki tulee rajata koskemaan vain aidosti elinkelpoisia, kriteerit täyttäviä yrityksiä rajoitetun ajan. Tukien olisi hyvä olla takaus- ja lainapainotteisia, ja tavoitteena pitää olla mahdollisimman nopea paluu markkinaehtoiseen toimintaan.
Tietoa Teknologiateollisuuden ja Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n esittämästä sähkömarkkinamallista:
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, jaakko.hirvola@teknologiateollisuus.fi, p. 0400 633 751
Tietoja julkaisijasta
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry
Teknologia-akatemiassa aiheena osaaminen ja uudet teknologiat – pelastaako ChatGPT meidät osaajapulalta?5.5.2023 11:05:34 EEST | Kutsu
Journalisteille 24.5. järjestettävän Teknologia-akatemian aiheena on osaaminen ja uudet teknologiat. Pelastaako tekoäly meidät osaajapulalta? Onko ChatGPT vasta alkusoittoa AI-kentällä? Mitä muita valttikortteja Suomella on uusien teknologioiden saralla kuin 6G? Miten valttikortit pelataan oikein?
Teknologiateollisuuden kasvu on jämähtänyt mutta osaajatarve pysynyt vahvana4.5.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Teknologiateollisuudessa kysyntä on jatkanut heikkenemistään, mutta tilauskannat ovat vielä säilyneet hyvällä tasolla. Yritykset palkkaavat uutta henkilöstöä yhä voimakkaasti, ja pula osaajista vaikeuttaa niiden toimintaa.
Teknologiateollisuus vastasi Orpon kysymyksiin: Vihreälle kasvulle vauhtia ja osaamisen taso käännettävä nousuun14.4.2023 15:44:02 EEST | Tiedote
Teknologiateollisuus vastasi hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin Suomen merkittävimmän vientialan näkökulmasta.
Selvitys: Yritykset tyytyväisiä tekniikan alan ammatilliseen koulutukseen – Valmistuneista kuitenkin vain 55 % työllistyy6.3.2023 10:59:37 EET | Tiedote
Ammatillisen koulutuksen suorittaneiden osaaminen vastaa Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten mukaan melko hyvin yritysten tarpeisiin. Teknologiateollisuuden teettämässä laajassa selvityksessä tätä mieltä oli 81 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä. Koulutuksen kyvyssä vastata työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin on kuitenkin yhä parantamisen varaa, ja liian suuri osa on työttömänä vuosi valmistumisen jälkeen.
Suomi tarvitsee 28 vuoden ajan vuosittain yli 50 000 maahanmuuttajaa16.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee 28 vuoden ajan vuosittain vähintään 50 000 maahanmuuttajaa, kirjoittaa Teknologiateollisuuden puheenjohtaja Jaakko Eskola blogissaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme