
Sähkölautat 90 % edullisempia kuin Kruunusillat

Tammikuun lopussa Helsingin kaupunki totesi Kruunusilta-projektin kolmen sillan kustannusten nousevan aiempia laskelmia suuremmiksi. Loppusumman arvioidaan olevan 35 prosenttia korkeampi, 350 miljoonaa euroa aiemman 260 miljoonan sijaan.
On kuitenkin olemassa toinenkin ratkaisu, sähkölautat, joiden avulla Laajasalo voidaan kätevästi yhdistää kaupungin keskustaan. Tämä toinen vaihtoehto on lisäksi noin 90 prosenttia edullisempi ja ympäristövaikutuksiltaan huomattavasti luontoystävällisempi.
– Kahden sähkölautan käyttöönotto maksaa noin 20–30 miljoonaa euroa. Lauttojen ylläpito- ja huoltokustannukset ovat myös matalammat kuin silloilla. Lisäksi tämän ratkaisun voi toteuttaa melko nopeastikin. Lautat eivät edellytä suuria infrastruktuurin rakennusprojekteja, ainoastaan kelluvan pistolaiturin. Matkustajaliikenteen voi aloittaa jo parin-kolmen vuoden sisällä, sanoo Juha Granqvist, Uudenkaupungin Työvene Oy:n toimitusjohtaja.
Liikkuva yhteys kaupungin sisällä
Helsingin kaltaisella, Ruotsin länsirannikolla sijaitsevalla Göteborgin kaupungilla, on monin tavoin samanlaisia joukkoliikennetarpeita. Naapurimaan toiseksi suurimmassa kaupungissa ratkaisuksi valikoitui Uudenkaupungin Työvene Oy:n rakentamat sähkölautat. Lautat muodostavat liikkuvan yhteyden kaupungissa.
– Lauttojen ansiosta Göteborgin pyöräilijät ja jalankulkijat pääsevät sujuvasti joen yli kuudessa minuutissa, välttäen aikaa vieviä kiertoreittejä.
Yhteen lauttaan mahtuu 300 matkustajaa ja 80 polkupyörää, joten kapasiteettikaan ei tuota ongelmia. Kolmella lautalla kuljetettiin vuoden 2019 aikana 2,4 miljoonaa matkustajaa Götajoen yli. Vuonna 2022 kapasiteetti nousee entisestään, kun neljäs lautta toimitetaan Göteborgiin.
– Kruunusilta-hankkeessa arvioitujen matkustajamäärien kuljettaminen sähkölautoilla sujuu ongelmitta. Kahdella lautalla voidaan kuljettaa 1 500 henkeä tunnissa. Lauttaliikennettä voidaan lisätä sitä mukaa kun Helsinki kasvaa. Tällöin myös investointikustannukset jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle, sanoo Juha Granqvist.
Minimaaliset ilmastovaikutukset ja joustava liikenne
Sillanrakennukseen käytetyn betonin valmistus olisi tuottanut suuria hiilidioksidipäästöjä, joilta Göteborg välttyi valitessaan lauttavaihtoehdon sillan sijaan. Kaksi vanhempaa lauttaa on dieselsähköisiä ja uudemmat sähköhybridejä. Näin liikenneratkaisun ilmastovaikutukset ovat entistäkin pienemmät.
– Mikäli Kruunusillat rakennetaan, tulee pelkästään rakennusmateriaaleista noin 20 000 tonnin hiilidioksidipäästöt. Vastaava määrä sähkölautan kohdalla on 500 tonnia, sanoo Juha Granqvist.
Sähkölautat tuovat joukkoliikenteeseen myös joustavuutta, jota on vaikea saavuttaa kiinteällä joukkoliikenneyhteydellä.
– Lauttareittiä voi tarvittaessa laajentaa rakentamalla uusia pistolaitureita. Lautat voivat myös liikennöidä muilla reiteillä, mikäli tulevaisuudessa kuitenkin päädytään rakentamaan silta. Kesällä reittiä voisi esimerkiksi pidentää Suomenlinnaan tai Korkeasaareen. Lautat pystyvät todella hyödyntämään Helsingin merellistä tunnelmaa, sanoo Juha Granqvist.
Tietoa Göteborgin sähkölautoista
Lautat liikennöivät linjalla 286 Götajoen yli Göteborgissa. Kaksi ensimmäistä diesel-sähkölauttaa, Älveli ja Älvfrida, aloittivat toimintansa vuonna 2015. Kolmas lautta, sähköhybridi Elvy, taas alkoi liikennöidä vuonna 2019. Vuoden 2022 aikana Työveneen neljäs hybridilautta otetaan käyttöön.
- Paikallisliikenteessä toimivat kaksikeulaiset lautat on suunniteltu nopeaa laivaan- ja maihinnousua ajatellen. Lautat kuljettavat sekä jalankulkijoita että pyöräilijöitä lyhyillä ja nopeilla matkoilla joen yli.
- Matkustajakapasiteetti on 298 henkeä ja lautoissa on tilaa 80 polkupyörälle.
- Kummassakin keulassa on 360 astetta kääntyvät ruoripotkurilaitteet, joissa on kaksi vastakkaiseen suuntaan pyörivää potkuria.
- Akkukapasiteetti on 1 100 kWh, joka mahdollistaa yön yli tapahtuvalla latauksella noin 8 tunnin päästöttömän operoinnin. Pikalatauksella voidaan operoida täysin päästöttömästi.
- Pituus 32,99 metriä ja suurin leveys 8,71 metriä.
- Huippunopeus 11 solmua.
Yhteyshenkilöt
Juha Granqvist, toimitusjohtaja
Puhelin: 044 346 4629
Sähköposti: juha.granqvist@tyovene.fi
Kuvat





Tietoja julkaisijasta
Uudenkaupungin Työvene (Uki Workboat) suunnittelee ja rakentaa korkealuokkaisia veneitä ja aluksia vaativaan ammattilaiskäyttöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työvene Oy
Baltic Workboats ja Työvene Oy perustavat yhteisen laivanrakennusyhtiön Nordic Yards Groupin30.1.2023 13:54:36 EET | Tiedote
Vastikään perustettu Nordic Yards Group, joka koostuu kahdesta kokeneesta laivanrakennusalan yhtiöstä, Baltic Workboatsista ja Työvene Oy:stä, yhdistää kummankin yrityksen asiantuntemuksen ja toimittaa enimmillään 120 metrisiä aluksia Nasvan ja Uudenkaupungin tehtailta.
Työveneelle merkittävä tilaus Gdynian merivirastolta1.3.2022 14:35:33 EET | Tiedote
Puolalaisen Gdnynian kaupungin merivirasto on tilannut suomalaiselta laivanrakennusyhtiö Uudenkaupungin Työveneeltä noin 20 miljoonan euron arvoisen imuruoppaajan. Tilaus on luottamuksenosoitus Työveneen kattavalle kokemukselle korkealuokkaisten ammattilaiskäyttöön soveltuvien alusten suunnittelijana ja rakentajana.