Suomen Omakotiliitto ry

Sähkötukien ulkopuolelle jää paljon sähkönkäyttäjiä

Jaa
Vaikka energiakriisistä kärsiviä kuluttajia avustetaan tammikuusta alkaen sähkövähennyksellä ja -tuella, jää niiden ulkopuolelle suuri joukko ihmisiä, joihin tukimuodot eivät kohdennu. Omakotiliitto vaatii valtiota selvittämään väliinputoajien määrän ja suunnittelemaan tarvittavat helpotukset.

Omakotiliiton liittovaltuusto otti liiton 75-vuotisjuhlan syyskokouksessaan kantaa energiakriisitilanteeseen. Eritoten omakotitaloissa asuvia sähkölämmittäjiä odottavat tulevana talvena ennätyksellisen suuret sähkölaskut. Sähköyhtiöiden viimeaikaiset ennennäkemättömät korotukset sähkön hintoihin ja sähkön siirtomaksujen suuruus herättivät vilkasta keskustelua valtuustossa. Jotkut sähköyhtiöt ovat nostaneet hintoja kolmen (3) kuukauden välein lähes 60 % kerrallaan.

Omakotiliitto edellyttää, että jakeluverkkoyhtiöiden tulee siirtää asiakasmaksuihin suoraan hyöty siitä, ettei Fingrid peri niiltä kantaverkkomaksuja joulukuussa ja myöhemmin täsmennettävinä kuukausina ensi vuonna. Samoin Omakotiliiton vaatima sähkön arvonlisäveron alennuksen osuus tulee siirtää suoraan asiakasmaksuihin.

Omakotiliitto on huolissaan suuresta joukosta ihmisiä, joiden taloudellista tilannetta kumpikaan hallituksen avustuksista, sähkötuki tai kotitalousvähennyksen sähkövähennys, ei helpota.

”Väliinputoajat voivat joutua maksamaan omasta sähkösopimuksestaan ja sopimuksen alkuajankohdasta riippuen paljon aiempaa suurempia sähkölaskuja. Sähkönkäyttäjiä havahtuu vaikeaan tilanteeseen koko ajan enemmän, kun aiemmin hankitut edulliset määräaikaisuudet loppuvat. Tarjolla saattaa olla vain joko kahden vuoden määräaikainen sopimus korkeilla hinnoilla tai epävarmuutta pörssisähkösopimuksen muodossa”, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander toteaa.

Omakotiliitto peräänkuuluttaa valtiolta pikaisia toimia väliinputoajien kartoittamiseksi ja heistä huolehtimiseksi.

”Valtiovallan tulisikin selvittää niiden kotitalouksien määrä, jotka eivät hyödy kummastakaan sähköavustuksesta tulotasonsa tai sähkölaskun summan vuoksi, ja suunnitella heille tukitoimet. Nyt on pakko suunnitella pitkäjänteisempiä ja rakenteellisia toimia tilanteen helpottamiseksi”, Silander jatkaa.

Huolehtimista ja toimia Omakotiliitto toivoo myös kunnilta ja sosiaalitoimelta.

”Kansalaiset tai varsinkaan ikääntyneet eivät välttämättä osaa selvittää, minkälaiseen tukeen he olisivat oikeutettuja. Kannustamme ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä Kelaan ja kunnan sosiaalitoimeen, jotta suuren sähkölaskun kanssa ei jäisi yksin. Asumistuki ja toimeentulotuki on tarkoitettu hätään, ja hätätilanne monilla voi olla talvella edessä. Myös kuntien pitäisi aktiivisesti ottaa huolta pitävä rooli”, Omakotiliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Jaakko Korpela kommentoi.

Omakotiliitto edellyttää energiayhtiöiltä, että ne noudattavat hallituksen suosituksia kohonneiden sähkölaskujen pidemmistä maksuajoista. Liitto vaatii, että laskuja ei saa laittaa perintään, ja myös korkojen perimisestä tulee pidättäytyä tässä tilanteessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 72 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme