Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sähköverkkoa muokataan kasvavan ja hiilineutraalin Helsingin tarpeisiin – Länsi-Helsingissä valmistellaan ilmajohtojen kaapelointia maan alle

Jaa

Helsingin kaupunki suunnittelee Vihdintien ja Huopalahdentien ympärille uusia asuinalueita osaksi Haagaa, Munkkiniemeä ja Pitäjänmäkeä. Tuleva rakentaminen edellyttää alueella sijaitsevien Helen Sähköverkon suurjännitteisten ilmajohtojen ja Pitäjänmäen sähköasematoiminnon siirtämistä uuteen paikkaan. Järjestelyt mahdollistaa kantaverkkoyhtiö Fingridin suunnittelema uusi maakaapeliyhteys Vantaan Länsisalmesta Helsingin Viikinrannan energiakortteliin. Osana suunnitelmaa Fingrid rakentaa ensimmäisen kerran Suomessa kantaverkkoa mittavan matkan maapinnan alle.

Länsi-Helsingissä Vihdintien varren ilmajohdot on tarkoitus kaapeloida tulevaisuudessa maan alle. Kuva: Tuomas Uusheimo.
Länsi-Helsingissä Vihdintien varren ilmajohdot on tarkoitus kaapeloida tulevaisuudessa maan alle. Kuva: Tuomas Uusheimo.

Helsingin kaupunki, Helen Sähköverkko Oy ja Fingrid Oyj allekirjoittivat yhteistyösopimuksen sähköverkon muutosten yleissuunnittelun aloittamisesta joulukuussa 2020. Sopimuksella käynnistettiin projektin yleissuunnitteluvaihe, jossa tarkennetaan kaikkien osapuolien teknistä suunnittelua, kustannuksia sekä aikataulua. Kokonaistaloudellisesti kolmen toimijan yhteinen ratkaisu on kannattavin vaihtoehto.

Viikinmäkeen tuleva uusi maaakaapeliyhteys ja sähköasema mahdollistavat maakaapeloinnin kaupungissa

Suunnitelman mukaan Fingrid rakentaa suuritehoisen 400 kilovoltin maakaapelin Vantaan Länsisalmesta Helsingin Viikinrannan energiakortteliin, jonne rakennetaan myös uusi kantaverkon sähköasema. Yhteyden valmistuttua voidaan toteuttaa Helen Sähköverkon sähköasematoiminnon siirto Pitäjänmäessä sekä ilmajohtojen maakaapelointi, joka vapauttaa kaupungille maa-alueita uusien asuin- ja työpaikka-alueiden rakentamiseen. Lisäksi käynnistetään Pitäjänmäki - Viikinmäki sähkölinjan osittaisen maakaapeloinnin suunnittelu.

Ratkaisulla tuetaan Helsingin kaupungin ja Helen-konsernin hiilineutraaliustavoitteiden toteutumista, kun siirrytään uusiutuvan energian käyttöön.

Suunnittelu alkoi keväällä, töiden arvioidaan valmistuvan 2020-luvun lopulla

Kevällä 2021 Ramboll Finland Oy valittiin sekä Helen Sähköverkon 110 kilovoltin sähköverkkojen että Fingridin 400 kilovoltin maakaapeliyhteyden yleissuunnittelijaksi. Maastossa tehtävät katselmukset sekä pohjatutkimukset alkavat syksyllä 2021 Viikirannan energiakorttelista Länsisalmeen päin.

Tavoitteena on, että yleissuunnitelmat ovat valmiit sopimusosapuolien investointipäätöksiä varten loppuvuodesta 2022. Avojohtojen maakaapelointi Vihdintiellä ja Huopalahdentiellä on tarkoitus aloittaa tulevan kaupunkibulevardin rakentamisen yhteydessä. Alustavan arvion mukaan Helen Sähköverkon Pitäjänmäen sähköasematoiminnon siirto ja siihen liittyvät kaapelointiratkaisut tullaan toteuttamaan vuosina 2023 – 2028, ja Fingrid rakentaa 400 kilovoltin kaapeliyhteyden sekä Viikinmäen muuntoaseman vuoden 2026 loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helen Sähköverkko Oy
Markku Hyvärinen
Kehitysjohtaja
+358 50 559 1685
markku.hyvarinen@helen.fi

Fingrid Oyj
Risto Ryynänen
Projektijohtaja
+358 40 519 5093
risto.ryynanen@fingrid.fi

Helsingin kaupunki
Eija Kivilaakso
Johtava asiantuntija
+358 50 540 2258
eija.kivilaakso@hel.fi

Kuvat

Länsi-Helsingissä Vihdintien varren ilmajohdot on tarkoitus kaapeloida tulevaisuudessa maan alle. Kuva: Tuomas Uusheimo.
Länsi-Helsingissä Vihdintien varren ilmajohdot on tarkoitus kaapeloida tulevaisuudessa maan alle. Kuva: Tuomas Uusheimo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.9.202116.9.2021 19:53:41 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 16.9.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 30.9.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Katseet kaakkoon: Kaakkois-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat verkkotilaisuudessa 22.syyskuuta13.9.2021 16:19:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Helsinkiin suunnitellaan paljon uutta. Kaavamuutoksia on valmisteilla niin Roihuvuoressa kuin Laajasalossa, Kruunusiltojen rakentamisesta on tehty päätös ja itäisen saariston virkistyskäyttöä edistetään. Ajankohtaisia suunnitelmia esitellään 22. syyskuuta klo 17.30 alkavassa verkkotilaisuudessa. Esitysten lisäksi kaupungin asiantuntijat ovat vastaamassa chatissa kysymyksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme