ELY-keskukset

Saimaannieriää suojellaan Kuolimolla uusilla kalastusrajoituksilla (Etelä-Karjala, Etelä-Savo)

Jaa

Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset ovat asettanneet kalastusrajoituksia Isoselän ja Morruuvuorenselän alueelle. Rajoitukset ovat voimassa 1.1.2022–31.12.2026. Uusilla kalastusrajoituksilla pyritään palauttamaan Kuolimon nieriäkanta vuoteen 2030 mennessä Saimaannieriän seurantaryhmän tavoitteiden mukaisesti.

Karttakuva Isoselän rauhoitusalueesta.
Karttakuva Isoselän rauhoitusalueesta.

Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen laji, jota elää vähäisiä määriä Kuolimossa ja muun muassa Luonterilla, Ruokovedellä ja Yövedellä. Kalastusrajoitusten tarkoituksena on suojella Saimaannieriää Kuolimon tärkeimmillä elinalueilla. Rajoitusten lisäksi nieriäkannan palauttamiseksi tarvitaan istutuksia ja kannan tilan seurantaa.

Kalastusrajoituksia laajalle alueelle

Säätelypäätöksellä on muodostettu laajat rajoitusalueet Isoselälle ja Morruuvuorenselälle. Lisäksi verkkokalastusta Isoselän rajoitusalueen ympärillä on rajoitettu.

Rajoitusten myötä nieriän tärkeimmät elinalueet ovat tehokkaan suojelun piirissä. Rajoitusalueilla on ympärivuotisesti kiellettyä muun muassa verkkokalastus, pilkkiminen, troolikalastus sekä kaikenlaiset koukkupyydykset. Myös vetouistelu on pääsääntöisesti kiellettyä.

Rajoitusalueet ja rajoitusten tarkka sisältö on merkitty maa- ja metsätalousministeriön karttapalveluun www.kalastusrajoitus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Kalastusbiologi Teemu Hentinen, Pohjois-Savon ELY-keskus (puh. 0400-623207, sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)

Kuvat

Karttakuva Isoselän rauhoitusalueesta.
Karttakuva Isoselän rauhoitusalueesta.
Lataa
Karttakuva Morruuvuorenselän rauhoitusalueesta.
Karttakuva Morruuvuorenselän rauhoitusalueesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)17.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme