Saimaannorppa nauttii auringosta ja omasta rauhasta (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)
Liikkuessasi vesillä voit nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.

Jos veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella. Kaikki muutokset saavat norpan levottomaksi, ja norppa saattaa sukeltaa häiriön takia. Varmistat norpan jäämisen kivelle, kun tarkkailet kiikarilla tai valokuvaat sitä riittävästä välimatkasta.
Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.
- Annammehan saimaannorppien vaihtaa karvansa ja loikoilla kivillä rauhassa, toivoo Etelä-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela.
Norpan elämään voit tutustua Saimaan alueen kirjastoissa
Konsteja häiriöiden välttämiseksi on tarjolla. Saimaalla liikkuville ohjeistukseksi ja norpan suojelun tueksi on nyt saatavilla tuoretta tietoa Saimaan alueen kirjastoissa. Norppajulisteeseen “Olokeepa immeiset ihan rauhassa” ja “Rauhaa rakastava saimaannorppa” –esitteisiin voi tutustua Lappeenrannan, Mikkelin, Savonlinnan ja Joensuun kirjastoissa.
Aineistoihin on koottu ohjeita, joita noudattamalla voidaan vähentää kansallismaisemissa elävälle uhanalaiselle norpalle aiheutuvaa häiriötä.
Aineistot on tuotettu EU:n rahoittamassa Yhteinen Saimaannorppamme -LIFE-projektissa, ja ne ovat esillä kirjastoissa projektin ajan vuoteen 2025 saakka. Metsähallituksen vetämän viisivuotisen projektin tavoitteena on lisätä tietoisuutta saimaannorpan suojelutoimista ja kehittää suojelua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 147
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhimuutossa huippuvaihe17.5.2022 13:10:04 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhia muutti ennusteen mukaisesti viime viikolla paljon. Iso osa jatkoi Suomen yli tai ohi Venäjälle. Paikalliset hanhet ovat keskittyneet Pohjois- ja Etelä-Karjalaan, jossa nyt on karkeasti arvioiden 40 % Barentsinmeren yli miljoonaisesta pesimäkannasta. Koko kevään paikallisten valkoposkihanhien yhteismäärä on kuitenkin edelleen selvästi alhaisempi kuin huippuvuonna 2020.
Kipsi-projektet utvidgas till att omfatta hela Finlands kustområde - ansökan öppnas 1.6.202217.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
De gipshögar som är bekanta från åkrarna i Sydvästra Finland kan i år ses på nya områden. Kipsi-projektet utvidgas till Östra Nyland, Satakunta, Tavastland, Sydöstra Finland, Birkaland och de österbottniska landskapen. Ansökan om avgiftsfri gipsbehandling öppnas för jordbrukare 1.6.2022.
Kipsi-hanke laajenee koko Suomen rannikkoalueelle - haku aukeaa 1.6.202217.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Lounais-Suomen pelloilta tuttuja kipsikasoja nähdään tänä vuonna uusilla alueilla. Kipsi-hanke laajenee Itä-Uudellemaalle, Satakuntaan, Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen, Pirkanmaalle sekä Pohjanmaan maakuntiin. Maksuttoman kipsikäsittelyn haku aukeaa viljelijöille 1.6.2022.
Pinnoitettuja maanteitä kunnostetaan sorateiksi (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu)17.5.2022 09:42:59 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kunnostetaan vähäliikenteisiä, ohuesti pinnoitettuja (ns. SOP-tie) maanteitä sorateiksi kuluvan kesän aikana. Kunnostettavien teiden yhteispituus on 17 km.
Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)17.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme