ELY-keskukset

Saimaannorppa nauttii auringosta ja omasta rauhasta (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)

Jaa
Liikkuessasi vesillä voit nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.
Norppa kivellä. Kuva Jouni Koskela. Vapaa julkaistavaksi.
Norppa kivellä. Kuva Jouni Koskela. Vapaa julkaistavaksi.

Jos veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella. Kaikki muutokset saavat norpan levottomaksi, ja norppa saattaa sukeltaa häiriön takia. Varmistat norpan jäämisen kivelle, kun tarkkailet kiikarilla tai valokuvaat sitä riittävästä välimatkasta. 

Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen. 
 
- Annammehan saimaannorppien vaihtaa karvansa ja loikoilla kivillä rauhassa, toivoo Etelä-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela

Norpan elämään voit tutustua Saimaan alueen kirjastoissa 

Konsteja häiriöiden välttämiseksi on tarjolla. Saimaalla liikkuville ohjeistukseksi ja norpan suojelun tueksi on nyt saatavilla tuoretta tietoa Saimaan alueen kirjastoissa. Norppajulisteeseen “Olokeepaimmeiset ihan rauhassa ja “Rauhaa rakastava saimaannorppa” –esitteisiin voi tutustua Lappeenrannan, Mikkelin, Savonlinnan ja Joensuun kirjastoissa.   

Aineistoihin on koottu ohjeita, joita noudattamalla voidaan vähentää kansallismaisemissa elävälle uhanalaiselle norpalle aiheutuvaa häiriötä.   

Aineistot on tuotettu EU:n rahoittamassa Yhteinen Saimaannorppamme -LIFE-projektissa, ja ne ovat esillä kirjastoissa projektin ajan vuoteen 2025 saakka. Metsähallituksen vetämän viisivuotisen projektin tavoitteena on lisätä tietoisuutta saimaannorpan suojelutoimista ja kehittää suojelua.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 147

Kuvat

Norppa kivellä. Kuva Jouni Koskela. Vapaa julkaistavaksi.
Norppa kivellä. Kuva Jouni Koskela. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme