SAK esittää: Hallituksen keskityttävä nyt osaavan työvoiman saatavuuteen
Työmarkkinoiden muutokset haastavat hallitusta sen valmistellessa seuraavia työllisyystoimia. SAK ehdottaa, että voimat keskitetään työvoiman kohtaanto-ongelman hoitoon. Konkreettisena toimena voisi olla työvoimakoulutuksen lisääminen.
- Kun yrityksiltä kysytään työvoiman saatavuusongelmien syitä, nousee esiin puutteet työkokemuksessa tai osaamisessa. Jos valmista osaamista ei löydy, ratkaisu voisi olla työnantajien kanssa yhteistyössä järjestettävät lyhytkestoiset täsmäkoulutukset, SAK:n johtaja Saana Siekkinen sanoo.
Avoimia työpaikkoja oli viime vuoden lopulla ennennäkemättömän paljon. Myös julkisissa palveluissa on yhä enemmän vaikeuksia saada työntekijöitä. Koulutus vastaisi näihin tarpeisiin paremmin kuin työttömien kurittaminen.
Siekkinen muistuttaa, että hallitus on jo tehnyt tai valmistelee lukuisia työllisyystoimia, joissa työntekijän vastuita on lisätty. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli on tulossa voimaan tänä vuonna. Se kiristää työttömien työnhakijoiden velvoitteita. Ensi vuoden alusta on tulossa voimaan yli 55-vuotiaiden työllisyystoimet. Osana tätä ratkaisua työttömyysturvan lisäpäivät poistetaan asteittain ja yli 55-vuotiaiden muutosturvaa parannetaan. Lisäksi hallitus valmistelee massiivista työvoimapalveluiden uudistusta, jossa palvelut siirretään kuntien vastuulle 2024.
- Sosiaaliturvaleikkausten ja työttömien velvoitteiden kiristämisen tie on kuljettu loppuun. Uusien heikennysten sijaan tarvitaan keinoja, joilla parannetaan työllistymisen edellytyksiä, paaluttaa Siekkinen.
Siekkisen mukaan kohtaanto-ongelmaa pitäisi ratkoa myös kehittämällä liikkuvuusavustusta ja matkakuluvähennystä nykyistä kannustavammiksi. Näin tuettaisiin työn vastaanottamista kauempaakin.
- Ehdotamme, että työttömyysturvaa uudistetaan niin, että se entistä paremmin kannustaa pienituloisia hakeutumaan koulutukseen. SAK on jo aiemmin ehdottanut työttömyysturvan korotusosan muuttamista euromääräiseksi.
Myös nuorten oppisopimuskoulutusta olisi tarpeen lisätä ja tukea nuorten nopeaa työllistymistä. SAK kiirehtii kokeilua, jossa nuorten oppisopimuskoulutuksen vetovoimaa edistetään työnantajalle maksettavan koulutuskorvauksen avulla.
- Kokeilussa työnantajalle voitaisiin maksaa korotettuna koulutuskorvauksena puolet palkkakuluista silloin, kun tämä ottaa oppisopimukseen vailla tutkintoa olevan nuoren.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Saana SiekkinenJohtaja
Puh:040 834 5030saana.siekkinen@sak.fiTietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Tervetuloa SAK:n edustajiston kokoukseen16.5.2022 14:33:26 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan SAK:n edustajiston kokousta torstaina 19. toukokuuta. Kokous alkaa klo 9 ja se pidetään Helsinki Congress Paasitornissa.
Enkät: Antalet sommarjobb ökar klart i år12.5.2022 09:01:08 EEST | Tiedote
Drygt tre fjärdedelar (78 %) av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige i FFC:s branscher berättar att sommarjobbare kommer att anställas på deras arbetsplats den här sommaren. Det framgår av en enkät som fackcentralen FFC har gjort. I fjol var motsvarande siffra 67 procent och år 2020 endast 56 procent.
Kysely: Kesätyöpaikkojen määrässä selvä nousu12.5.2022 05:50:00 EEST | Tiedote
SAK:n kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 78 prosenttia kertoo, että hänen työpaikalleen palkataan tänä kesänä kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava luku oli 67 prosenttia ja vuonna 2020 vain 56 prosenttia.
Undersökning: Orealistiska krav på arbetstagarna och komplicerad rekryteringspraxis ligger ofta bakom arbetskraftsbristen5.5.2022 07:01:53 EEST | Tiedote
Jobbsökningen har blivit för svår för många arbetstagare. Det visar en undersökning som fackcentralen FFC har gjort. Den komplicerade jobbsökningsprocessen gallrar bort också sådana sökande som har tillräcklig kompetens för de lediga jobben. Arbetsgivarens rykte har också en avgörande betydelse för hur rekryteringen lyckas.
Tutkimus: Työvoimapulan taustalla on epärealistisia vaatimuksia työntekijöille ja mutkikkaita rekrytointikäytäntöjä5.5.2022 06:55:00 EEST | Tiedote
SAK:n tutkimuksen mukaan työnhausta on tullut monelle työntekijälle liian vaikeaa. Monimutkainen työnhakuprosessi karsii sellaisiakin hakijoita, joilla olisi riittävä osaaminen avoinna olevaan työpaikkaan. Työnantajan maineella on myös ratkaiseva merkitys rekrytointien onnistumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme