Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK kannustaa kokeilemaan nelipäivästä työviikkoa

Jaa
Isossa-Britanniassa päättyi juuri laaja työaikakokeilu, jossa saatiin positiivisia tuloksi lyhyemmän työajan vaikutuksista. SAK toivoo, että myös Suomessa uskalletaan kokeilla uusia tapoja kehittää työelämää.

- Tulokset olivat myönteisiä, mutta eivät yllättäviä. Lyhyempää työaikaa on tutkittu ja kokeiltu eri puolilla maailmaa. Tulokset ovat olleet samansuuntaisia kaikkialla: tuottavuus ja työtuntien määrä eivät kulje käsi kädessä, kertoo SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

Antila uskoo, että Suomessa myös yrityksillä on kiinnostusta lyhyempään työaikaan.

- Britanniassa kokeiluun osallistuneet työntekijät saivat samaa palkkaa kuin ennen, mutta työaika oli lyhyempi. Lopputulos oli, että suurimmalla osalla työpaikoista työntekijät saivat saman aikaiseksi neljässä työpäivässä kuin viidessä. Lisäksi koettu terveys koheni ja henkilöstön vaihtuvuus väheni.

Antila ehdottaa, että myös Suomessa toteutettaisiin seuraavalla hallituskaudella laajamittainen 80 % työajan kokeilu. Hän muistuttaa, että se ei olisi Suomessa ensimmäinen laatuaan. Lyhyempää työaikaa ns. 6+6 työaikamallia selvitettiin esimerkiksi 1996–1999 Suomen valtion ja EU:n rahoittamana yhteisprojektina.

- Tulokset olivat myönteisiä myös Suomessa. Kokeilusta on kuitenkin pian 25 vuotta. Työelämä on muuttunut. Työssä jaksaminen on entistäkin tärkeämpää, sillä työurien piteneminen ei muuten onnistu. Esimerkiksi parhaassa työiässä olevien mielenterveysongelmat ovat vuosien saatossa lisääntyneet huolestuttavasti. Olisi erittäin kannatettavaa kokeilla työajan lyhentämistä uudelleen.

Antilan huomauttaa, että Suomen viimekertaisesta ja tuoreemmista kansainvälisistä kokeiluista voi ottaa oppia ja saada näin hyvin luotettavia ja käyttökelpoisia tuloksia.

- Kokeilu voisi kestää seuraavan hallituskauden. Kokeilun päätyttyä voidaan tehdä tutkittuun tietoon perustuvaa työaikapolitiikkaa, mikä huomioi ihmisten hyvinvoinnin ja työurien pidentymistarpeen. Kokeilu voitaisiin toteuttaa valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyönä.

Antilan mukaan kokeiluun osallistuvia yrityksiä voitaisiin tukea eri tavoin. On tärkeää saada riittävän suuri joukko eri ikäisiä ja eri aloilla työskenteleviä työntekijöitä mukaan, jotta kokeilun tulokset ovat luotettavat.

Kokeilun lisäksi SAK on ehdottanut jo aikaisemmin kaikille 60 vuotta täyttäneille kokoaikatyötä tekeville työntekijöille mahdollisuutta lyhentää määräaikaisesti työaikaansa. Siinä työntekijällä olisi mahdollisuus siirtyä kokoaikatyöstä 80 prosentin työajalle määräajaksi (1–12 kuukautta). Tulonmenetystä kompensoitaisiin Työllisyysrahaston kautta rahoitetulla osa-aikarahalla. Voit lukea lisää ehdotuksestä tästä.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt: THL:n esitykset ruuhkauttaisivat terveyspalvelut ja lisäisivät eriarvoisuutta palveluiden saatavuudessa6.3.2023 10:13:06 EET | Tiedote

Työterveyshuollolla on ainutlaatuinen rooli työikäisten terveyspalvelujen turvaamisessa ja työkyvyn edistämisessä. Työterveyshuollon palvelut turvaavat osaltaan, että hyvinvointialueiden terveyspalvelut eivät ruuhkaudu entisestään. Työterveyttä koskevassa THL:n selvityksessä ei oteta huomioon, että työnantajat jatkaisivat vapaaehtoisen sairaanhoidon tarjoamista työntekijöilleen ilman nykyisiä rajoitteita, jolloin eriarvoisuus lisääntyisi myös työssä olevien kesken, painottavat työmarkkinoiden keskusjärjestöt EK, KT, SAK, Akava ja STTK.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme