SAK Vihriälän raportista: Elvytyksen aika on nyt, sopeutusta pitää välttää taantumassa
Toimeksiantonsa mukaisesti työelämäprofessori Vesa Vihriälän selvitysryhmä selvitti koronakriisin taloudellisia vaikutuksia ja esitti toimenpiteitä, joilla taloudelle aiheutuvia vaurioita voidaan pienentää ja palauttaa Suomi kestävän kasvun, korkean työllisyyden ja kestävän julkisen talouden uralle.
Vihriälän työryhmä pitää yritysten tukemista kriisissä tärkeänä, mutta korostaa, että kriisin pitkittyessä kaikkia yrityksiä ei voi pelastaa. Tukien painopistettä pitäisi siirtää pääomasijoituksiin perustuviin tukielementteihin.
‒ Yritystukia suunniteltaessa on pidettävä kirkkaana mielessä kansantalouden ja julkisen talouden etu. Siksi SAK ei kannata painottamista suoriin yritystukiin. Sen sijaan valtion pääomasijoitukset ovat hyvä keino turvata kansantalouden kannalta tärkeän liiketoiminnan jatkuvuus ilman veronmaksajille kalliiksi tulevia suoria tukia yrityksille, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta muistuttaa.
Työryhmä esittää suurta finanssipoliittista elvytystä kriisistä toipumiseen. Työryhmän mukaan kannattaa painottaa keinoja, joilla tuetaan kotimaisen kysynnän ja tuotannon vilkastumista lyhyellä aikavälillä ja talouden suorituskykyä pitkällä aikavälillä. Näin ollen työryhmän mukaan elvytyksen pääpaino pitäisi olla erilaisissa julkisissa investoinneissa eikä yleisissä veronkevennyksissä tai etuusparannuksissa.
‒ Kuten työryhmä toteaa, työnsä säilyttäneiden verotuksen keventäminen tuskin olisi tässä tilanteessa tehokas keino elvyttää. Tehokkaampi ja oikeudenmukaisempi tapa tukea ostovoimaa olisi määräajaksi parantaa työttömyysturvaa. Lisäksi tarvitaan laajasti erilaisia julkisia investointeja. Perinteisten infrainvestointien lisäksi kannattaa investoida myös ympäristö- ja ilmastopolitiikan edistämiseen, koulutukseen ja tutkimukseen, Kaukoranta sanoo.
Vihriälän työryhmä ottaa kantaa myös julkisen talouden vahvistamiseen kriisin jälkeen. Työryhmä katsoo, että sopeutustarve tulee olemaan niin iso, että tullaan väistämättä tarvitsemaan sekä menojen karsimista ja veronkorotuksia että työllisyyttä ja tuottavuutta vahvistavia uudistuksia.
SAK:n näkökulmasta nyt olisi kuitenkin ensisijaista keskittyä kriisin hoitoon ja siitä elpymiseen. Julkisen talouden kestävyyden vahvistaminen ei sovi akuuttiin kriisivaiheeseen.
‒ Työryhmä on oikeassa siinä, että myös veronkorotuksia tullaan tarvitsemaan, mutta julkisen talouden vahvistamisen aika on vasta sitten, kun talous on elpynyt. Tässä tilanteessa taantumaa ei pidä syventää julkisen talouden sopeutuksella, Ilkka Kaukoranta toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka KaukorantaPääekonomisti
Puh:040 752 8637ilkka.kaukoranta@sak.fiTietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
FFC: Omställningsskyddet och förutsättningarna för äldre att fortsätta jobba måste ytterligare stärkas17.12.2020 18:25:22 EET | Tiedote
Sanna Marins regering fattade i dag beslut om åtgärder för att förbättra sysselsättningen bland personer över 55 år, efter att förhandlingarna mellan organisationerna på arbetsmarknaden avbröts som resultatlösa för drygt två veckor sedan. Fackcentralen FFC anser att regeringens beslut verkar relativt balanserat, och det är uppenbart att regeringen i beredningen har utnyttjat de förslag som organisationerna inte lyckades enas kring.
SAK: Muutosturvaa ja ikääntyneiden työssä jatkamista edelleen vahvistettava17.12.2020 18:24:28 EET | Tiedote
Sanna Marinin hallitus päätti tänään yli 55-vuotiaiden työllisyyttä parantavista toimista sen jälkeen, kun neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kesken päättyivät tuloksettomina reilut kaksi viikkoa sitten. Hallituksen ratkaisu vaikuttaa SAK:n mielestä kohtuullisen tasapainoiselta ja valmistelussa on selvästi hyödynnetty järjestöjen pöydälle jääneitä ehdotuksia.
FFC: Regeringen måste nu trygga sysselsättningen och utkomsten för äldre i arbetslivet7.12.2020 14:33:32 EET | Tiedote
Fackcentralen FFC:s styrelse påpekar att åtgärderna för att förbättra sysselsättningen bland äldre arbetstagare är en helhet där en del av metoderna har fått för lite uppmärksamhet.
SAK: Hallituksen on nyt turvattava ikääntyvien työllisyys ja toimeentulo7.12.2020 14:28:23 EET | Tiedote
SAK:n hallitus muistuttaa, että ikääntyneiden työntekijöiden työllisyystavoitteisin pääsemisessä on kyse kokonaisuudesta, jossa osa keinoista on jäänyt liian vähälle huomiolle.
FFC kräver att lönegarantin ska utvecklas så att lönefordringarna kan tryggas om företag blir betalningsoförmögna1.12.2020 13:28:53 EET | Tiedote
Fackcentralen FFC föreslår att maximibeloppet för lönegarantin ska höjas till 30 000 euro och att ansökningstiden ska förlängas till sex månader. Också handläggningstiderna måste bli skäliga.
SAK vaatii palkkaturvan kehittämistä yritysten maksukyvyttömyystilanteiden varalta1.12.2020 13:04:20 EET | Tiedote
SAK esittää, että palkkaturvan enimmäismäärää nostetaan 30 000 euroon ja hakuaikaa pidennetään kuuteen kuukauteen. Myös palkkaturvan käsittelyajat on saatava kohtuullisiksi.
FFC, Akava och STTK: Löntagarnas förslag för att förbättra sysselsättningen bland äldre arbetslösa fick inget gensvar från arbetsgivarna30.11.2020 18:39:29 EET | Tiedote
Förhandlingarna om åtgärder för att höja sysselsättningsgraden bland över 55-åringar har avbrutits och arbetsmarknadsorganisationerna kommer inte att lägga fram ett gemensamt förslag för regeringen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme