Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Eloranta vappupuheessaan: Yhteiskunnan sisäinen luottamus ja eheys eivät synny itsestään

Jaa
Vappua juhlitaan tänä vuonna tilanteessa, jossa Suomeen on valittu eduskunta, mutta hallituksen tavoitteista vasta neuvotellaan. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistuttaa tulevaa pääministeripuolue kokoomusta siitä, että sen harteilla lepää nyt merkittävä osa työntekijän hyvinvoinnista ja pärjäämisestä lähivuosina.

– Jokaista hallitusta arvioimme sen tekojen perusteella. SAK:n keskeisin viesti Säätytalolle on yhteistyön ja sopimisen viesti. Toivottavasti tulevan hallituksen viesti ay-liikkeen suuntaan on sama.

Eloranta korostaa, miten tärkeitä supervoimia luottamus ja yhteiskunnallinen eheys ovat suomalaisen yhteiskunnan menestymisen kannalta, oli hallituspohja mikä tahansa. Hän kehottaakin nostamaan katsetta leikkauksista ja heikennyksistä kohti kestävämmän ja inhimillisemmän työelämän tavoittelua.

– On selvää, etteivät tulevan porvarihallituksen prioriteetit ole yksi yhteen SAK:n tavoitteiden kanssa. Petteri Orpo sanoi kuitenkin vaalien jälkeen, ettei kenenkään tarvitse olla huolissaan. Luottakaamme siis tulevan pääministerin sanaan.

Jarkko Eloranta muistuttaa, että meillä on työelämässä paljon sellaisia asioita, joista suomalaiset ovat laajasti samaa mieltä. Esimerkiksi, että seuraavan hallituksen on otettava tehtäväkseen työmarkkinarikollisuuden kertakaikkinen kitkeminen. SAK:n mielestä paras keino tähän on lainsäädännön ja valvonnan tiukentamisen rinnalla ay-liikkeen toimintaoikeuksien parantaminen ja yleissitovat työehtosopimukset.

– Työmarkkinarikollisuus ja työperäinen hyväksikäyttö eivät kosketa vain maahanmuuttajia. Monissa tapauksissa surkeita työehtoja ja -oloja kohtaavat nuoret, jotka työskentelevät aloilla, joilla vaihtuvuus on suurta ja järjestäytyminen heikkoa.

Työelämää ei kehitetä työntekijöiden oikeuksia ja turvaa heikentämällä. Työehtojen lisäksi työolojen on oltava kunnossa. Tulevan hallituksen on jatkettava työelämän kehittämistä siten, että työntekijät voivat fyysisesti ja psyykkisesti hyvin ja voivat käyttää koko osaamistaan.

Myös mielenterveysongelmat ovat jatkuvasti kasvussa, joten kriittinen katse täytyy kääntää myös siihen, miten työ kuormittaa tekijäänsä henkisesti. Työkyvystä ja osaamisesta huolehtiminen on myös hyvää työllisyyspolitiikkaa niin työssä pysymisen kuin uudelleentyöllistymisen kannalta.

– Uudelleentyöllistymisen suurimmat esteet ovat ikä, terveys ja osaaminen. Mikään näistä ei muutu tai poistu työttömyysturvaa eli ihmisten toimeentuloa heikentämällä. Suurin osa työttömyysturvan saajista on ansainnut työssä ollessaan alle 2500 euroa kuukaudessa. Heidän ansiosidonnainen työttömyyspäivärahansa on reilun tonnin suuruinen. Sen leikkaaminen vie ihmiset vain sosiaaliturvan etuudelta toiselle, vaikka tavoitteena pitäisi olla polun rakentaminen uuteen työhön, Jarkko Eloranta huomauttaa.

Jarkko Elorannan koko puhe

Jarkko Eloranta puhuu vappuna 1.5.2023 Uudenkaupungin torilla (noin kello 10.30) ja Turun kauppatorilla (noin kello 12.30).

Kaikki SAK:laiset vappujuhlat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta är kritisk till att strejkrätten begränsas med hänvisning till försörjningsberedskapen – arbetstagarnas roll i beredskapen inför kriser borde stärkas1.6.2023 10:32:45 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill stärka arbetstagarnas roll i tryggandet av försörjningsberedskapen. Han påpekar att det i sista hand är arbetstagarna som säkerställer försörjningsberedskapen och därför måste deras roll i beredskapen inför nationella kriser utökas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme