Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Jarkko Eloranta: Lakko-oikeuden rajoittaminen olisi selvä vallan ja voiman siirto työntekijöiltä työnantajille

Jaa
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työnantajapuoli on viime vuosina osoittanut poikkeuksellisen selvästi, että se haluaa vahvistaa omaa valtaansa ja heikentää työntekijöiden edunvalvontamahdollisuuksia ja -kykyä.

– Olemme nähneet Metsäteollisuuden irtautumisen valtakunnallisesta työehtosopimisesta ja Teknologiateollisuuden temppuilun valtakunnallisen työehtosopimisen kanssa, Eloranta totesi puheessaan Teollisuusliiton liittokokoukselle maanantaina.

Työnantajapuolen ykköstavoitteita tulevaan hallitusohjelmaan on työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittaminen. Tavoite tukee Elorannan mukaan oikeistokonservatiivien halua viedä ammattiyhdistysliikkeeltä toimintamahdollisuudet ja -välineet pois.

– Työtaisteluoikeuden rajoittaminen vallitsevissa olosuhteissa olisi selvä vallan ja voiman siirto työntekijöiltä työnantajille. Sitä varmasti monet haluavatkin, mutta me emme.

Työnantajien silmätikkuina ovat olleet erityisesti tukilakot ja poliittiset lakot. Esillä on ollut myös lakkosakkojen roima korotus ja jopa lakkoon osallistuvien työntekijöiden henkilökohtainen korvausvelvollisuus.

Eloranta korosti puheessaan tukilakkojen ja poliittisten lakkojen merkityksen kasvavan tulevaisuudessa, kun työnantajat hajauttavat neuvotteluja yritystasolle ja luopuvat valtakunnallisesta liittojen välisestä sopimisesta. Samalla Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vetäytymässä kolmikantaisista neuvotteluista.

– Jos jotain, niin työrauha- ja neuvottelujärjestelmän lainsäädäntöä on käsiteltävä kolmikantaisesti ja siitä on myös sovittava kolmikantaisesti, Jarkko Eloranta linjasi.

Puheenjohtaja Elorannan mukaan työntekijöillä pitää jatkossakin olla mahdollisuus käyttää työtaistelutoimia poliittiseen päätöksentekoon vaikuttamiseksi – etenkin, jos päättäjät pyrkivät tuomaan yksipuolisesti työntekijöiden oikeuksia ja asemaa heikentäviä esityksiä kesken vaalikauden.

– Poliittiset työtaistelutoimenpiteet tulee ymmärtää demokraattisessa oikeusvaltiossa nimenomaisesti poliittisten osallistumisoikeuksien käyttämisenä.

Jarkko Eloranta painotti ay-liikkeen, kollektiivisen edunvalvonnan ja järjestäytymisvapauden merkitystä työnantajien ja työntekijöiden välisen valtasuhteen tasapainottajina.

– Valta ei katoa, jos sitä työntekijöiltä ja niiden järjestöiltä viedään. Se vain siirtyy työnantajille. Viime kädessä kysymys on siitä, voimmeko palkansaajaliikkeenä vaatia ja edellyttää vai vain pyytää ja toivoa.

Jarkko Elorannan koko puhe

Lue myös SAK:n asiantuntijoiden blogikirjoitus lakko-oikeuden perusteista:
Työntekijöiden työtaisteluoikeus on välttämätön osa demokraattista oikeusvaltiota

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta är kritisk till att strejkrätten begränsas med hänvisning till försörjningsberedskapen – arbetstagarnas roll i beredskapen inför kriser borde stärkas1.6.2023 10:32:45 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill stärka arbetstagarnas roll i tryggandet av försörjningsberedskapen. Han påpekar att det i sista hand är arbetstagarna som säkerställer försörjningsberedskapen och därför måste deras roll i beredskapen inför nationella kriser utökas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme