Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Jarkko Eloranta: Suomi tarvitsee nyt vastuunkantajia ja työelämän muutosta

Jaa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti edustajistossa pitämässään puheessa, että kuka tahansa osaa rikkoa, mutta nykyisessä tilanteessa tarvitaan rakentajia ja halua ratkaista isojakin ongelmia.

Jarkko Eloranta totesi, että Suomi on pärjännyt koronavuoden taloudellisesti mitattuna hyvin – kiitos sopimisen kulttuurin. Hänen mielestään tällä tiellä on hyvä jatkaa tulevaisuudessakin.

- Näinä vaikeina aikoina tarvitaan vastuunkantajia, ei rivistä taakse poistuvia. Palkansaajat kantoivat vastuuta omalla kukkarollaan kikyssä, kantoivat vastuuta omalla kukkarollaan kevään koronapaketeissa ja ovat ottaneet tosiasiallisesti käyttöön vientivetoisen työmarkkinamallin. Emmekä taida työllisyysneuvotteluistakaan saada tulosta ilman palkansaajien panosta.

Työllisyyden edistäminen vaatii myös työelämän muutosta. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometri jaSAK:n työolobarometri kertovat samaa karua kieltään: työssä koetaan kiirettä, painetta, riittämättömyyttä, jaksamisen ongelmia ja mielenterveyden horjumista.

- Olemme ymmärtäneet, että työtä pitää muokata työkykyyn sopivaksi, mutta ymmärrys ei vielä ole jalostunut laajamittaisiksi teoiksi. Nyt on aika muuttaa tietomme, kokemuksemme ja kauniit pyrkimyksemme teoiksi. Hyvää johtamista ei voi lailla säätää, mutta monia asioita voidaan edistää normeilla ja kannusteilla. Nyt olisi aika toteuttaa niitä, Jarkko Eloranta sanoi puheessaan.

- Inhimillisempi työelämä on mahdollinen ja se on myös mahdollisuus nostaa työllisyyttä.

Kuka tahansa osaa rikkoa, mutta nyt etsitään rakentajia

Eloranta puhutteli puheessaan suoraan työnantajajärjestöjä. Hän painotti, että sopimisen kulttuuri hyödyttää sekä työntekijöitä että työnantajia.

- Yritykset eivät kaipaa riskejä ja yllätyksiä – ne kaipaavat hallintaa ja ennustettavuutta. Ja sitä pystyy tarjoamaan toimiva valtakunnallinen työehtosopimusjärjestelmä. Siitä ei irtoa selkävoittoja kummallekaan osapuolelle. Se jyskyttää tasaisen varmaa ja ennustettavaa tulosta talouden ja työmarkkinoiden rakentamiseksi.

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi, että Metsäteollisuus ry:n ratkaisu lopettaa työehtosopiminen on yrityksille riski ja hyppy pimeyteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

EK, SAK, Akava ja STTK: Terveyspalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja kustannusten hallinta edellyttävät monikanavaista rahoitusta17.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

EK, SAK, Akava ja STTK ovat huolissaan valmistelutyöstä, jossa tarkastellaan terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän muuttamista yksikanavaiseksi. Tämä tarkoittaa, että julkinen rahoitus kanavoitaisiin kokonaisuudessaan palvelujen järjestämisvastuussa oleville organisaatioille ja yksityisten terveyspalvelujen käyttöön liittyvien kustannusten korvaamisesta luovuttaisiin.

Regeringens planerade jobbsökningsmodell blev komplicerad och svår att förstå8.6.2021 09:08:18 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC kritiserar regeringens förslag till så kallad nordisk jobbsökningsmodell eftersom modellen är svår att förstå. Regeringens utkast till proposition slår detaljerat fast olika intervjuer och skyldigheter för arbetslösa att söka jobb. I stället för att införa en reglering på detaljnivå, borde man satsa på att ge arbetslösa individuell service, säger Alli Tiensuu som är arbetskraftspolitisk expert på FFC.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme