Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Salaattibaarien elintarvikkeiden laatu parantunut

Jaa

Tuoreen selvityksen mukaan Helsingissä toimivien salaattibaarien elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu on parantunut, vaikka siinä edelleen oli parantamisen varaa.

Salaattibaari. Kuva: Anni Karreinen.
Salaattibaari. Kuva: Anni Karreinen.

Helsingissä selvitettiin vuonna 2016 ja 2017 salaattibaareissa myytävien elintarvikkeiden mikrobiologista laatua. Selvitys oli jatkoa vuonna 2015 pääkaupunkiseudulla toteutetulle valvontaprojektille.

Salaattibaareista otettiin yhteensä 197 elintarvikenäytettä. Näytteeksi otettiin liha- ja kalavalmisteita, valmissalaatteja, äyriäisiä ja kasviksia. Näytteistä 81 prosenttia arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi. Laadultaan huonoja näytteitä oli yhdeksän ja välttäviä kymmenen prosenttia.

Suurin osa huonoista näytetuloksista johtui suuresta aerobisten mikrobien kokonaismäärästä sekä enterobakteereista. Suhteellisesti eniten huonoja näytetuloksia oli liha- ja kalatuotteissa.

Myyntikalusteen lämpötila näytteenottohetkellä ylitti lainsäädännön edellyttämän lämpötilan 11 prosentissa tapauksista. Osa näytteeksi otetuista elintarvikkeista oli joko valmistettu tai sulatettu myymälässä. Elintarvikkeiden myyntiaika salaattibaarissa vaihteli yhdestä kahteen päivään.

Huonoihin näytetuloksiin ovat osaltaan voineet vaikuttaa myymälöissä tapahtuneet elintarvikkeiden käsittelyvirheet, virheelliset säilytys- ja myyntilämpötilat ja myyntiajat sekä mahdollisesti elintarvikkeen valmistajan määrittämät liian pitkät säilyvyysajat.

Erilaiset itsepalvelukalusteet myymälöissä ovat lisääntyneet merkittävästi ja niissä myytävien elintarvikkeiden valikoima on monipuolistunut. Lämpötilojen, hygieenisyyden ja myyntiaikojen valvonnan lisäksi myymälöiden tulisi tutkia salaattibaareissa myytävien elintarvikkeiden mikrobiologista laatua säännöllisesti. 

Yhteenveto selvityksestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
elintarviketurvallisuusyksikkö:

Elintarviketarkastaja
Anni Karreinen
puh. 09 310 31523,

Tiimipäällikkö
Anne Kärnä
puh. 09 310 29705

Kuvat

Salaattibaari. Kuva: Anni Karreinen.
Salaattibaari. Kuva: Anni Karreinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.2.201816.2.2018 17:03Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-02-16_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu joka toinen perjantai. Seuraava kokous on 2.3. klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Tietoja rakennusten energian kulutuksesta ja mahdollisuuksista energian säästämiseen nyt avoimena datana14.2.2018 15:11Tiedote

Helsingin älykkäällä 3D-kaupunkitietomallilla toteutettu Energia- ja ilmastoatlas on uusi työkalu ilmastonmuutoksen hillintään ja energiatehokkuuden parantamiseen. Atlaksessa on suuri määrä rakennusten energiatietoja: muun muassa tietoja lämmitystavoista, tehdyistä peruskorjauksista ja energiatodistuksista. Lisäksi siinä on tiedot Heka Oy:n vuokrakerrostalojen kiinteistösähkön, kaukolämmön ja veden kulutuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme