Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -videosarjan kolmas jakso: Minne vauvat katosivat?

Jaa

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarja sukeltaa kolmannessa jaksossa syntyvyyskehitystä koskevaan mysteeriin. Useimmat suomalaiset haluavat edelleen vähintään kaksi lasta, mutta keskimääräinen syntyvyys oli viime vuonna 1,46 lasta. Mistä kaikesta on kyse?

Lastensaanti on muun muassa polarisoitunut. Lapsettomien osuus kasvaa erityisesti alempien koulutustason miesten ja myös vähän koulutettujen naisten kohdalla.

Miten yhteiskunnassa voitaisiin tukea lapsitoiveiden toteutumista paremmin? Yliarvioimmeko lapsiarjen haasteita? Aliarvioimmeko haasteet, joita voi ilmetä, kun lapsia päättää hankkia? Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen haastattelee jaksossa Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirchia. Video katsottavissa alla ja Telan YouTube-kanavalla

Kyse ei ole pelkästään resursseista kuten rahasta. Syyt siirtää toivottua lastensaantia vaihtelevat lapsettomien ja pienten lasten vanhempien välillä. On kyse monisyisestä koetusta epävarmuudesta.

”On esimerkiksi havaittu, että luottamus toisiin ihmisiin – tai sen puute – vaikuttaa lapsensaanti-ihanteisiin jopa vahvemmin kuin sosiaaliluokka”, kuvaa Rotkirch taustoittavassa jutussa.

Eläkejärjestelmän näkökulmasta on kyse tulevaisuuden eläkkeistä ja niiden rahoittamisesta. Työikäisten määrä on merkittävä tekijä, sillä valtaosa eläkkeistä maksetaan työstä kerättävillä eläkemaksuilla.

Suhteellisen pienikin nousu toteutuneessa lapsiluvussa lähes poistaisi eläkemaksujen korotuksen maksupaineen.

”Jos jokainen suomalainen saisi 1,6 lasta, niin tämä lähes poistaisi eläkemaksujen korotuspaineen, joka on arvioitu Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin laskelmassa, jos yhteiskunnallinen kehitys muuten jatkuisi radallaan”, sanoo Pelkonen.

Pelkonen selvittää videosarjassa Suomen hyvinvoinnin suuria arvoituksia. Sarja pureutuu tekijöihin, jotka vahvistavat tai murtavat paitsi suomalaista eläkejärjestelmää myös koko hyvinvointivaltiota. Mitä me kuluttajina emme näe alustatyössä? Mitä tapahtui koulutuksen ihmemaalle?

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Janne Pelkonen Salaisuuksien jäljillä: Minne vauvat katosivat?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Kutsu: Nuori toimittaja, tervetuloa keskustelemaan ja haastamaan asiantuntijoita työeläkejärjestelmästä 24.11.!14.11.2022 14:06:11 EET | Kutsu

Onko eläkejärjestelmän uudistaminen ajankohtaista ensi vaalikaudella? Mitkä asiat nousevat neuvottelupöydälle tulevaisuudessa ja otetaanko nuoret huomioon? Tule mukaan keskustelemaan ja oppimaan eläkejärjestelmästä Työeläkevakuuttajat Telan tilaisuuteen 24.11. klo 17-18:30 Helsingissä. Paikalla ovat työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvottelijat ja Telan asiantuntijoita.

Muistutuskutsu: Nuori toimittaja, tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan väestön ikääntymisestä ja eläkkeestäsi!26.10.2022 07:00:00 EEST | Kutsu

Tervetuloa Telan järjestämään, nuorille vaikuttajille suunnattuun keskustelutilaisuuteen, jossa pureudutaan ikääntyneen yhteiskunnan haasteisiin ja mahdollisuuksiin sekä tarkemmin eläketurvan näkymiin. Lavalla on väestöpolitiikan, eläkejärjestelmän ja vaikuttamistyön ykkösasiantuntijoita. Tilaisuuteen voi osallistua livenä Mikonkatu 7:ssä Helsingissä tai striimin välityksellä.

Kutsu: Nuori toimittaja, tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan väestön ikääntymisestä ja eläkkeestäsi!18.10.2022 10:48:53 EEST | Kutsu

Tervetuloa Telan järjestämään, nuorille vaikuttajille suunnattuun keskustelutilaisuuteen, jossa pureudutaan ikääntyneen yhteiskunnan haasteisiin ja mahdollisuuksiin sekä tarkemmin eläketurvan näkymiin. Lavalla on väestöpolitiikan, eläkejärjestelmän ja vaikuttamistyön ykkösasiantuntijoita. Tilaisuuteen voi osallistua livenä Mikonkatu 7:ssä Helsingissä tai striimin välityksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme