Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -videosarjan neljäs jakso: Miksi masennus ei ole ihmisen oma syy?

Jaa
Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarja laventaa neljännessä jaksossaan kuvaa mielenterveyskriisin syistä. Diagnoosien ja mielenterveysperustaisten työpoissaolojen takaa löytyy suora yhteys sekä työpaikkojen liian niukkoihin resursseihin että työpaikkojen kykyyn tukea ihmisiä, joilla on haavoittavia elämänkokemuksia.

Miksi puhumme mielenterveyshaasteista ennen kaikkea yksilöiden ongelmina? Olisiko aika kääntää katse useammin myös ympäröivään yhteiskuntaan? Kannattaisi, sillä se mikä näyttäytyy yksilön diagnoosina ja mielenterveysperustaisina työpoissaoloina, voi olla myös seuraus. Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen haastattelee jaksossa Työterveyslaitoksen johtavaa asiantuntijaa Pauliina Mattila-Holappaa. Video katsottavissa alla ja Telan YouTube-kanavalla. 

Mattila-Holappa oli mukana tekemässä tutkimusta, jossa rakennettiin kunta-alan nuorten työntekijöiden, heidän esihenkilöidensä ja työterveyshuollon ammattilaisten haastattelujen pohjalta toimijahahmoja. Ne kuvaavat haavoittuvuuden polkuja, jotka heijastuvat ihmisen työkykyyn.

Esimerkiksi ”Ideaalinsa kadottava ammattilainen” sinnittelee liian kiireen keskellä, eikä pysty työskentelemään omien arvojensa mukaisesti. Sairausloma näyttäytyy ainoana keinona säädellä työkuormitusta. ”Hauras ihmistyön ammattilainen” taas kantaa henkilökohtaisessa elämässään kasautuneita vaikeuksia, on siksi ehkä usein pois töistä ja jää helposti työyhteisön ulkopuolelle.

– Ensimmäistä hahmoa auttaisivat isot rakenteelliset muutokset, jälkimmäistä ehkä esihenkilön ja työyhteisön tuki, mentorointi ja räätälöidyt työtehtävät, Pauliina Mattila-Holappa kuvaa.

Mielenterveyteen liittyvän stigman lieventyminen on tuonut diagnoosit arkipäivän keskusteluun.

– Se ei vielä kerro paljon työelämän, mielenterveyden ja työkyvyn suhteista. Tutkimuksemme sai osittain alkunsa työterveyshuollon pohdinnoista, että ratkaisut osaan heidän asiakkaidensa ongelmista ovat muualla kuin terveydenhuollossa, Mattila-Holappa sanoo.

Telan yhteiskuntavaikuttamisen asiantuntija Turkka Sinisalo korostaa, että ylipäänsä sairaus- ja työttömyysetuuksien piirissä olevat tarvitsevat varhaisempaa työkyvyn arviointia.

– Vaikuttava ammatillinen kuntoutus tulisi saada käyntiin ennen ongelmien pitkittymistä. Esimerkiksi yksilöllisen työhönvalmennuksen toimintamallin eri kokeilut ovat tuottaneet ilahduttavia tuloksia, Sinisalo sanoo taustoittavassa artikkelissa.

Salaisuuksien jäljillä -videosarja paljastaa tekijöitä, jotka vahvistavat tai murtavat paitsi suomalaista eläkejärjestelmää myös koko hyvinvointivaltiota. 

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Janne Pelkonen Salaisuuksien jäljillä: Miksi masennus ei ole ihmisen oma syy?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -videosarja: Miksi Suomeen muutti ennätysmäärä työntekijöitä?25.5.2023 12:58:28 EEST | Uutinen

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uusi jakso pureutuu vuoden 2022 ennätysmäiseen nettomaahanmuuttoon: 35 000 ihmistä. Heistä yli 20 000 ihmistä tuli tänne nimenomaan töihin. Vielä muutama vuosi sitten nettomaahanmuuton arveltiin pysyvän 15 000 hengen tietämissä. Mitä on tapahtunut, kysyy Telan Janne Pelkonen työ- ja elinkeinoministeriön johtavalta asiantuntijalta Katri Niskaselta videohaastattelussa. Voi olla, että lisää ennätyksiä on tulossa tulevina vuosina, osin johtuen valtion uudesta aktiivisesta roolista.

Salaisuuksien jäljillä -videosarja: Miksi eläkeleikkaukset eivät paranna valtion taloutta?4.5.2023 15:47:49 EEST | Uutinen

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uusi jakso pureutuu työeläketalouden ja valtiontalouden perustaviin eroihin. Valtiovarainministeriö ehdotti jo ennen hallitusneuvotteluja muun muassa yhden prosenttiyksikön leikkuria työeläkeindeksiin. Virkamiesten ehdotus on poikkeuksellinen, sillä Suomessa työeläkevarat eivät ole osa valtiontaloutta. Työeläkerahoista päättävät työmarkkinaosapuolet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme