Sallan kunta ja matkailu

Sallan Suuri Poroviikonloppu

Jaa

Sallalla yhdessä Savukosken kanssa on pitkät perinteet porokilpailuissa. Alueet tunnetaan kisapiireissä ja alueelle on kautta historian voitettu ylivoimaisesti eniten Porokuninkuuksia. Välissä meni 14 vuotta ettei Sallassa ollut kisoja lainkaan. Kunnes vuonna 2018 herätettiin perinne uudelleen henkiin.

Lomaviikolle tuovat porokilpailut uudenlaista ja erilaista sisältöä.
Lomaviikolle tuovat porokilpailut uudenlaista ja erilaista sisältöä.

Vuoden 2018 kisat sujuivat erinomaisesti ja niinpä päätettiin jatkaa, vuoro vuosin Luoston kanssa. Nyt 13.-15.3.2020 ajettavat Sallan kisat ovat 4. Poro cup osakilpailu.

Porokilpailut ovat mielenkiintoista ja vauhdikasta seurattavaa. Porot juoksevat, parhaimmillaan 6 rinnakkain, kilometrin matkan, ohjastaja suksilla perässään. Vauhtia poroilla on yli 40km/h ja kuumassa sarjassa mennään vähintään reilu 45km/h. Matkan maailmanennätys vuodelta 2012 on sodankyläläisporo Timon Tumman hallussa: 1.13,01.

Porokilpailuja arvostetaan Sallassa ja niissä nähdään paljon positiivista vaikutusta niin matkailuun, tapahtumiin, kuin perinteisiin ja kulttuuriinkin. Sallassa koetaan paikallisuus ja siihen liittyvät perinteet hyvin arvokkaiksi ja niitä halutaan vaalia. – On mukavaa saada jälleen järjestää kisoja Sallassa. Kyllähän tämä on sellainen perinne, jonka soisi säilyvän. Hyvänmielen tapahtuma, joka tarjoaa viihdettä niin paikallisille, kuin matkailijoillekin, kertoo Sallan paliskunnan poroisäntä Pasi Oinas.

Myös matkailijoita kiinnostaa yhä enenevissä määrin paikallisuus ja perinteet. Matkailijat arvostavat perinteiden näkymistä kohteessa ja haluavat osaltaan myös tukea niiden säilymistä. Kisapaikalla näkyykin useita eri kansalaisuuksia erikoisia kilpailuja ja kisatunnelmaa ihmettelemässä. Suomen lappi on ainoa alue maailmassa missä voit nähdä ajettavan porokilpailuja.

Kisat ajetaan aivan Sallatunturin juurella, laskettelurinteiden ja muiden palveluiden läheisyydessä, Keselmäjärven jäällä. Järjestäjinä ovat Sallan sekä Pohjois-Sallan paliskunnat, Sallan Karhut ja Matkalle Sallaan ry. Alueen kanttiinipisteet myyvät makkaraa, keittoa, poropiiraita, kahvia, kaakaota, munkkeja ja kampanisuja. Kisapaikan myyntikojuissa tarjolla lappilaisia käsitöitä ja alueelta löytyy myös oheisohjelmaa perheen pienimmille. Lapset voivat kokeilla suopungin heittoa, ottaa osaa leikkimielisiin keppiporokilpailuihin ja kokeilla poroajoa talutetulla porolla. SnowLounge elämysyrittäjät tuovat kisayleisölle ihmeteltäväksi lumella liukuvan ja vedessä kelluvan majoitusyksikkönsä; lasi-iglun.

- Edellisen kerran yleisöä kisoissa kävi pitkälti toista tuhatta ja kisajärjestelyt sujuivat tauosta huolimatta erinomaisesti. Talkoohenki on näissä kisoissa upea ja on ilo olla mukana järjestämässä pitkät perinteet omaavaa tapahtumaa. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleeksi ja nauttimaan ainutlaatuisesta kisatunnelmasta, toivottaa Heli Karjalainen Matkalle Sallaan ry:stä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lomaviikolle tuovat porokilpailut uudenlaista ja erilaista sisältöä.
Lomaviikolle tuovat porokilpailut uudenlaista ja erilaista sisältöä.
Lataa
Räjähtävä lähtö, parhaimmillaan kuumassa sarjassa mennään yli 45km/h vauhtia.
Räjähtävä lähtö, parhaimmillaan kuumassa sarjassa mennään yli 45km/h vauhtia.
Lataa
Vauhdikasta menoa!
Vauhdikasta menoa!
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sallan kunta ja matkailu
PL 28, Postipolku 3
98901 Salla

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sallan kunta ja matkailu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme