Insinööriliitto IL ry

Salo: Kohtuullinen tulos kovan väännön jälkeen

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä ensimmäiset ylemmille toimihenkilöille sovitut uudistetut työehtosopimukset ovat kohtuullisia. Jäsenten kertoma tärkein tavoite toteutui eli niin sanotut kiky-tunnit ovat historiaa.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Neuvottelukierros on ollut poikkeuksellisen pitkä. Etenkin palkkauksen ja työaikakysymysten suhteen näkemykset poikkesivat kuin yö ja päivä. On hyvä, että sopu löytyi neuvottelemalla neuvottelijoiden tekemän sinnikkään työn tuloksena, Salo sanoo.

Yksityisen sektorin ylempien toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden työehtosopimuksista neuvottelevan YTN:n hallitus hyväksyi tänään neuvottelutulokset teknologiateollisuuteen ja kemian alalle. Teknologiateollisuus ry:n kanssa sovittu teknologiateollisuuden sopimus on Suomen toiseksi suurin työehtosopimus, ja sen piiriin kuuluu merkittävä määrä Insinööriliiton noin 50 000 työssä käyvästä jäsenestä.  

Voimakkain vääntö käytiin kilpailukykysopimukseen sisältyneistä 24 palkattomasta työtunnista ja palkankorotuksista. Uusissa työehtosopimuksissa ei ole enää ilmaista työtä.

Sopimuskorotukset ovat kahden vuoden sopimuskautena 3,3 prosentin luokkaa. Korotuksiin sisältyy paikallisen sopimisen mahdollisuus, ja ne sisältävät sekä kaikille tulevan yleiskorotuksen että työnantajan jakaman erän, ellei yrityksessä paikallisesti muuta sovita.

Salon mukaan neuvottelujen kautta syntynyt ratkaisu tarjoaa lähtökohdan ryhtyä ratkaisemaan ongelmia, jotka tällä vaikealla kierroksella oli pakko työntää syrjään.

– Yksi tällaisista asioista on suomalaisten asiantuntijoiden palkkojen jälkeenjääneisyys kansainvälisessä vertailussa. Meidän on yhdessä etsittävä keinoja, joilla kansainvälistä palkkakuoppaa täytetään ja varmistetaan koulutettujen asiantuntijoiden halu pysyä kotimaassa. Palkka on varmasti yksi merkittävin kannustin tässä asiassa, hän sanoo.

Asiantuntijatehtävissä työskentelevien palkat ovat Suomessa vertailukelpoisten maiden välisessä vertailussa korkeintaan keskikastia. Salon mukaan monet alat, mukaan lukien teknologiateollisuus ja kemia, tarjoavat korkeasti palkattuja työpaikkoja muualla maailmassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme