Insinööriliitto IL ry

Salo: Sovittelija ei voi olla vientimalliin sidottu

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mukaan liitto keskittyy työehtosopimusneuvotteluissa neuvottelemaan omalle jäsenkunnalleen mahdollisimman hyvät työehdot unohtamatta alakohtaisten ongelmien ratkaisemista.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

Vaikka osa sopimusaloista on päätynyt sovittelijalle, Salon mukaan ratkaisujen täytyy perustua alakohtaiseen tilanteeseen. Eroja on myös vientialojen välillä. Sivuille ei vilkuilla edes palkankorotusten tason tavoittelussa.

– Minua on koko kierroksen ajan häirinnyt puheet niin sanotusta vientimallista. Itsenäinen sopimustoiminta pyörii yhden mallin ympärillä, vaikka asiallisesti ottaen koko mallia ei ole edes olemassa. Asetelmasta on tullut työmarkkinakierroksen opinkappale, jonka noudattaminen tuntuu levinneen jopa valtakunnansovittelijan toimistoon saakka, Salo sanoo.

Hänen mielestään ei tule kysymykseen, että sovittelija on vientimalliin – tai mihinkään muuhunkaan malliin – sidottu.

– Sen instituution on tarkoitus olla puolueeton riitojen ratkaisija, ei toisen osapuolen käyttöön ottaman palkkamallin takaaja. Kun päänavausta ei ole, sellaisen varaan ei voi sovitteluakaan rakentaa. Suutarin pitää pysyä lestissään, hän sanoo.

Salon mukaan vientimallista on puhuttu kilpailukyvyn takaajana, mutta hänen mielestään siitä näyttää tulleen pikemminkin sopimustoiminnan jarru.

– Onhan se omituista, että työnantaja ei suostu edes keskustelemaan palkoista muissa pöydissä odottaessaan yhden sopimuksen valmistumista. Harrasta siinä sitten itsenäistä, alakohtaista sopimustoimintaa.

Salon mielestä on syytä pohtia, mikä vaikutus vientimallin nimeen vannomisella on työmarkkinoiden epävakauteen.

– Minä uskon, että työmarkkinatilanne olisi paljon vakaampi, jos eri henkilöstöryhmät ja sopimusalat olisivat alusta lähtien ryhtyneet aidosti ja itsenäisesti neuvottelemaan sopimuksista sivuilleen vilkuilematta. Sopimuksia ei synny ja työmarkkinahäiriöiden todennäköisyys kasvaa, kun alat kyttäävät toinen toisiaan odottaen päänavausta kuin lapset joulupukkia, Salo huomauttaa.

Salon mukaan Insinööriliittoa ei kiinnosta, millaisen palkankorotuksen suomalainen metallimies, sairaanhoitaja tai opettaja itselleen neuvottelee.

– He kaikki, kuten muutkin työntekijäryhmät, ovat palkankorotuksensa ansainneet. Meidän kannaltamme tärkein verrokkiryhmämme on kilpailijamaissa, Salo tähdentää.

Hänen mukaansa Insinööriliittoa kiinnostaa, mitä tekniikan ammattilaiset, insinöörit, tienaavat kilpailijamaissa, ja saada Suomen palkkataso vastaavalle tasolle. Hän muistuttaa Suomessa olevan maailman parhaat osaajat alalla.

– Tämän kiistattoman eron umpeen kurominen on liitto- ja alakohtaisten neuvotteluiden tehtävä, Salo tähdentää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme