Atena

Salsan tahdittamassa avioliittoromaanissa suomalaisnainen ja kuubalaismies sovittelevat askeliaan yhteen – eikä varpaille astumiselta vältytä

Jaa
Katja Keisala: Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille

Arvostelupäivä 11.8. 

Esikoisromaani Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille kutsuu varmaotteisesti tanssiin. Suomalaisen naisen ja kuubalaisen miehen räiskyvän avioliiton käänteet tuntuvat absurdiudessaan aidoilta – kuubalaismiesten kylpyhuoneremonttia säestää raikuva salsa, anoppi suoltaa espanjankielistä valitusta, ylämäkeen hyytyvää Moskvitsia työnnetään keskellä kuubalaista slummia. Myrskyn keskellä on suomalainen nainen, joka kaipaa kuubalaista yhteisöllisyyttä ja elämäniloa. Voisiko hänkin oppia elämään niin? Ja lopulta: haluaako hän elää niin? Millä hinnalla?

Monikulttuurisen avioliiton kiehtova kuvaus myllertää ajatuksia parisuhteista. Kun tunnelma kotona kiristyy, onko syy kulttuurieroissa, sukupuolirooleissa vai Yhdysvalloissa, joka kurittaa Kuuban kansaa? Vai ovatko kotityöt ja vastuunottaminen yleismaailmallisia riidanaiheita, joita ei pääse pakoon, vaikka naisikin iloisen kuubalaisen?

Värikkäässä avioliittoromaanissa seuraava yllätys odottaa aina nurkan takana, eikä lukemista voi lopettaa, koska mitä tahansa voi tapahtua. Tunnelmat vaihtelevat itkusta nauruun, ja haikea melankolia kääntyy meheväksi sarkasmiksi.

YTT Katja Keisala toimii tutkijana ja opettajana. Hän on erikoistunut monikulttuurisen kasvatuksen ja työelämän kehittämiseen. Keisala on ollut naimisissa kuubalaisen miehen kanssa, ja hänellä on monikulttuurisia lapsia. Hän unelmoi yhä mielellään mutta ei odota unelmien vastaavan todellisuutta.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme