Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Satakunta skärps – smittläget har försämrats

Dela

Sammankomstbegränsningarna i Satakunta skärps från och med den 20 februari 2021: tillställningar med högst 10 personer tillåts inomhus och utomhus men säkerhets- och hygienanvisningarna måste följas också i dem.

För att förebygga spridningen av coronasmitta har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland den 19 februari 2021 fattat beslut om sammankomstbegränsningarna i Satakunta.

Enligt det idag meddelade förbudet är det tillåtet att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med högst 10 personer bara man till fullo och extremt noga följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förebygga coronavirussmitta (minedu.fi). Beslutet gäller tillställningar som ordnas såväl inomhus som i avgränsade områden utomhus. Beslutet är i kraft under perioden 20.2–19.3.2021

Det epidemiologiska läget i Satakunta har försvårats avsevärt sedan slutet av förra veckan (vecka 6). Smittkluster och omfattande massexponeringar har observerats särskilt i Raumo, men också i Björneborg och Norra Satakunta. Under sitt möte den 18 februari 2021 bedömde Satakunta regionala arbetsgrupp för bekämpning av smittsamma sjukdomar att Satakunta har övergått till coronaepidemins samhällsspridningsfas och arbetsgruppen förordade en skärpning av sammankomstbegränsningarna.

Institutet för hälsa och välfärd påminner om att man också vid lindriga symtom ska söka sig till coronatest. Det är skäl att komma ihåg att även om vaccineringarna har kommit igång så eliminerar det inte behovet att följa hygien- och säkerhetsanvisningarna. Genom att ta ansvar och följa bestämmelserna kan vi tillsammans se till att smittläget inte ytterligare förvärras.

Mer information:

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut om sammankomstbegränsningar, 19.2.2021 (pdf, det finska beslutet har 23.2.2021 ersatts med ett beslut på svenska.)

Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förebygga coronasmitta (minedu.fi)

Satakunta sjukvårdsdistrikt (satasairaala.fi)

Svar på vanliga frågor / coronavirus (rfv.fi)

Rådgivning för evenemangsarrangörer:

• tfn 0295 016 666 (mån-fre kl. 8-11.30 och 12.30-16)
• e-post: koronainfo(at)avi.fi

Mediakontakt:

• Mikael Luukanen, överdirektör, tfn 0295 018 092, mikael.luukanen(at)rfv.fi
• Heikki Mäki, direktör, tfn 0295 018 094, heikki.maki(at)rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Raumo och Vittis - säkert avstånd ska garanteras i utrymmen som är avsedda för kunder och deltagare i verksamheten26.2.2021 18:16:29 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålägger aktörerna inom de två kommunerna, exempelvis enskilda näringsidkare, att säkerställa att personer inte kommer i nära kontakt med varandra i utrymmen som är avsedda för kunder och deltagare i verksamheten. Beslutet är baserat på den temporära paragrafen 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar och är i kraft 28.2-7.3.2021.

Jokainen maahantulija ohjattava terveystarkastukseen Lapin rajanylityspaikoilla26.2.2021 18:11:43 EETTiedote

Covid19-tartuntojen leviämisen estämiseksi Lapin aluehallintovirasto määrää Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan niiden alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta sekä Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan Enontekiön ja Muonion kuntien alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Rauma ja Huittinen – turvavälit pitää taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa26.2.2021 17:50:48 EETTiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa alueensa kahden kunnan toimijoita, esimerkiksi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d ja on voimassa 28.2.-7.3.2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum