Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna lindras i Egentliga Finland och Satakunta //Precisering: begränsningarna gäller även områden utomhus//

Dela

I bekämpningen av coronaepidemin har man frångått de riksomfattande åtgärdsnivåerna, genom vilka man bland annat begränsade antalet deltagare i offentliga bland tillställningar och allmänna möten till sex personer. Genom beslut av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland stiger det högsta tillåtna antalet deltagare i sammankomster till 10 personer i Egentliga Finland och till 20 personer i Satakunta.

Genom social- och hälsovårdsministeriets beslut betonas i fortsättningen regionala restriktioner och rekommendationer vid bekämpningen av covid-19. Egentliga Finland befinner sig fortfarande i epidemins samhällsspridningsfas, vilket innebär att offentliga tillställningar och allmänna möten från och med den 15 maj kan ordnas för högst 10 deltagare inom kommunernas områden i Egentliga Finland, under förutsättningen att kunderna och de som deltar i verksamheten samt sällskap i realiteten kan undvika närkontakt med varandra genom att följa UKM:s och THL:s anvisning.

Satakunta har i början av maj övergått till basnivån, men minskningen av incidensen har planat ut. Begränsningarna lindras alltså måttfullt och stegvis i Satakunta. Inom kommunernas områden i Satakunta kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster från och med den 12 maj ordnas för högst 20 deltagare, under förutsättningen att kunderna och de som deltar i verksamheten samt sällskap i realiteten kan undvika närkontakt med varandra genom att följa UKM:s och THL:s anvisning.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut är i kraft i Egentliga Finland under tiden 15 - 31.5.2021 och i Satakunta under tiden 12 - 25.5.2021. Begränsningen gäller utrymmen inomhus och avgränsade områden utomhus. Offentliga och privata aktörer ska fortsättningsvis beakta hygienkraven för lokaler enligt paragraf 58 c i lagen om smittsamma sjukdomar och säkerställa att kunderna kan undvika nära kontakter med varandra.

Mer information

För media

  • Överinspektör Tuomo Ollula, tfn 0295 018 014
  • Överdirektör Mikael Luukanen, tfn 0295 018 092 

Regionförvaltningsverkets e-postadresser skrivs i formatet fornamn.efternamn(at)rfv.fi.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Koronarajoitukset lievenevät pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla 15.6., osassa Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan14.6.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joilla kokoontumisrajoituksia lievennetään mm. pääkaupunkiseudulla. Itä-Uudellamaalla ja suurimmassa osassa läntistä Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan 15.6. alkaen. Lisäksi alueelta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum