Suomen Punainen Risti SPR

Samtalshjälp behövs – de Ungas skyddshus är öppna hela sommaren

Dela

Unga vuxna delar med sig av sina erfarenheter under coronatiden av Röda Korsets de Ungas skyddshus och forskningsprojektet ALL-YOUTH i Digiraati.fi-diskussionen. Man pratar om ork, distansstudier och ensamhet. Samtalshjälp med låg tröskel behövs. De Ungas skyddshus erbjuder hjälp hela sommaren.

Foto: Anni Heinonen, Finlands Röda Kors
Foto: Anni Heinonen, Finlands Röda Kors

Den långvariga coronasituationen har satt de ungas ork på prov och skapat ensamhet. Detta framgår av Digiraati.fi-diskussionen som anordnades av Röda Korsets de Ungas skyddshus och forskningsprojektet ALL-YOUTH i april, som behandlade över 18 åriga ungdomars erfarenheter under coronaperioden.

– Men utan några ”svårigheter” eller större utmaningar börjar också mitt eget ”huvud så småningom gå sönder”. Ett så här annorlunda år har börjat göra mig utmattad, och ibland känns det som att ingenting riktigt känns intressant, kommenterar en ung talare.

De unga tog också upp sin oro över mentalvårdstjänsternas tillräcklighet när behovet av hjälp har ökat. Deltagarna påpekade att särskilt samtalsstöd med låg tröskel är viktigt för att förhindra problem i den psykiska hälsan. Erfarenheten var också att unga vuxnas behov har ignorerats till exempel när det gäller distansstudier.

– Enligt min åsikt har unga beaktats ganska dåligt. I synnerhet har högskolestuderande glömts en aning, eftersom man måste komma ihåg att första- och andraårsstuderande fortfarande är under 20 år och distansutbildningen har fortsatt i mer än ett år utan avbrott, säger en annan deltagare i diskussionen.

Ungas skyddshus hjälper på sommaren

Tjänsternaför de unga måste reagera snabbt på det ökade behovet av hjälp. Samtalshjälp från Röda Korsets de Ungas skyddshus finns tillgänglig hela sommaren.

– Vi vill att de unga ska ha förtroende för att skyddshusen stöder också under förändrade situationer, betonar familjeterapeut Anne-Maria Pitkänen, koordinator för de Ungas skyddshus i Helsingfors.

Hjälp ges på det mest lämpliga sättet för den som behöver stöd och inom ramen för coronabegränsningarna – digitalt och ansikte mot ansikte. Den unga, hens familj eller närstående kan komma och prata om vilka ungdomsrelaterade frågor som helst med yrkesfolk och utbildade frivilliga. Under den senaste tiden har unga vuxna över 18 år också i allt högre grad stötts på och fått hjälp hos skyddshusen.

– Man kan komma och prata om till exempel ensamhet, nedstämdhet, trycket av att bli självständig, att orka i studierna och en sömnrytm som vänts upp och ned, räknar Pitkänen upp.

Skyddshusens speciella drag är hjälp som erbjuds utan kostnad och tidsbokning, och som ofta också fås kvälls- och nattetid. Vid behov kan den unga även övernatta på skyddshuset. Dessutom hjälper skyddshusen landsomfattande på chatten Sekaisin.

De Ungas skyddshus öppettider under sommaren:

Den tillfälliga inkvarteringen och samtalshjälpen på huvudstadsregionens skyddshus betjänar ungdomar och deras närstående hela sommaren gemensamt dygnet runt på vardagar och på veckoslut klockan 17–10.

• Vandas skyddshus 24.6–4.7
• Helsingfors skyddshus 5.7–18.7
• Esbos skyddshus 19.7–1.8

Tammerfors skyddshus får du samtalshjälp genom personliga besök och på nätet på vardagar kl. 9–16, under tiden 28.6–30.7. Den tillfälliga inkvarteringen är stängd under tiden 24.6–1.8.2021.

Den tillfälliga inkvarteringen och samtalshjälpen på Åbos skyddshus har öppet dygnet runt hela sommaren. Medan de andra skyddshusen har stängt kan du kontakta Åbos skyddshus till exempel per telefon eller e-post.

Skyddshusens kontaktuppgifter: https://www.rodakorset.fi/vart-arbete/de-ungas-skyddshus/kontaktuppgifter/

Vi finns också på nätet i chatten Sekasin, som är öppen för unga vardagar klockan 9–24 samt lördagar och söndagar klockan 15–24.

Mer information:

Leena Suurpää, chef för De ungas skyddshusverksamhet, tfn 050 543 8251 leena.suurpaa@rodakorset.fi

Miki Mielonen, chef för de Ungas skyddshus i Helsingfors, tfn 040 570 9397, miki.mielonen@rodakorset.fi

https://www.rodakorset.fi/sok-stod-och-hjalp/de-ungas-skyddshus/

Bilder

Foto: Anni Heinonen, Finlands Röda Kors
Foto: Anni Heinonen, Finlands Röda Kors
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum