Calefa Oy

Sanoista tekoihin - miten energiatehokkuudessa päästään huipputuloksiin 

Jaa

Asiantuntijat kertovat askelmerkit siihen, miten teollisuus voi energian uusiokäytöllä leikata tuntuvasti päästöjä ja energiakustannuksia, ja näin tehostaa kilpailukykyään.

Energian uusiokäyttöratkaisut teollisuudessa ovat joka kohteessa yksilöllisiä, koska kahta täysin samanlaista laitosta ei löydy. Atrian energia- ja vastuullisuuspäällikkö Eero Yliselä kannustaa rohkeasti selvittämään, mitkä ovat oman tuotantolaitoksen potentiaalit.

- Energiajärjestelmistä kerätään yleensä paljon tietoa. Lukuja analysoimalla päästään hyvälle tiedon tasolle siitä, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei, hän sanoo.

Atrialla hukkalämmön uusiokäytössä on otettu mittavia askeleita, kun tuotantolaitosten energiatehokkuutta parannetaan. Näissä projekteissa kaikki alkaa selvitystyöstä, jossa koko tuotantolaitos käydään läpiteollisuuden hukkalämpöjen uusiokäytön erikoisasiantuntijan kanssa. Tällä tavoin saadaan kokonaiskuva hyvin selville.

Näin se käytännössä tehdään

Alkuun tutkitaan, mistä hukkalämpöä syntyy ja missä sitä voisi uusiokäytössä hyödyntää. Tässä yhteydessä kartoitetaan koko tehdasalueen jäähdytyksen ja lämmityksen tarpeet. 

Samassa yhteydessä myös selvitetään, tarvitaanko johonkin prosessin osaan tehostusta tai työskentelyolosuhteisiin kohennusta. Monesti näitä pystytään lämmityksen ja jäähdytyksen avulla parantamaan. ­

Esimerkiksi Orion Oyj Turun tehdasalueella ilmeni, että yhdistämällä jäähdytysprosesseja ja lämmitysverkosto lämpöpumppujärjestelmän avulla voidaan säästää jopa 70% ulkopuolisen ostoenergian tarpeesta ja samalla voidaan vähentää merkittävästi CO2-päästöjä.

Pohjanmaalaisella muovituotevalmistaja MSK Plastilla hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmää hyödynnetään myös maalauslinjan olosuhteita parantavassa kosteudenpoistossa. Ekovillalla tuotantotiloista on saatu hukkalämmön uusiokäytön ohella vedottomat.

Mikäli hukkaenergiaa syntyy huomattavia määriä, samalla myös arvioidaan, liikenisikö ylijäämäenergiaa myytäväksi alue- tai kaukolämpöverkkoon. Tällainen ratkaisu on käytössä Yandexin datakeskuksessa Mäntsälässä, jossa kertaalleen käytetty energia myydään kaukolämmöksi energiayhtiö Nivokselle. Mäntsälän kaukolämmön tarpeesta jopa 75% jalostetaan tällä hetkellä datakeskuksen hukkalämmöstä.

Lopuksi luodaan yhteenveto siitä, miten koko yhtälö voitaisiin ratkaista energian uusiokäytöllä parhaalla mahdollisella tavalla. Laskelmat kertovat, miten suuret säästöt ja CO2-päästövähenemät toimenpiteillä saadaan aikaiseksi. Esimerkiksi Kiilto Oy on kertonut säästävänsä energian uusiokäytöllä kuusinumeroisia summia joka vuosi.

Energiankustannusten säästöjen ja tuotannon tehostamisien lisäksi kaikki uusiokäytetty energia vähentää uuden energian tarvetta eli vähentää siis samalla merkittävästi CO2-päästöjä!

Tärkeintä on laittaa toimeksi!

Suomessa tehdään runsaasti kartoituksia energiankäyttöön liittyen. Calefan energia-asiantuntija Antti Porkka kehoittaa myös viemään toimenpiteet käytäntöön.

Monesti energiatehokkuusasioissa jäädään pelkästään raporttien asteelle. Kun löydetään järkeviä toimia ja kohteita, on tärkeää ryhtyä myös toteuttamaan niitä.

Calefa tekee paitsi energiakäyttöön liittyvät esiselvitykset, se myös toteuttaa ratkaisut käytännössä riskittöminä avaimet käteen -kokonaistoimituksina. 

- Mitä aikaisemmin aloitetaan, sitä nopeammin saadaan säästöjä niin energiakuluissa kuin myös päästövähenemissä, Antti Porkka toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Porkka
044 723 3347
antti.porkka@calefa.fi

Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Calefa Oy
Calefa Oy
Keskikankaantie 21
15860 Hollola

0102190280http://www.calefa.fi/fi/

Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa

 

Calefa Oy toteuttaa teollisuudelle ja energialaitoksille innovatiivisia kokonaisratkaisuja, joissa tuotannossa syntyviä hukkalämpöjä ja ympäristön puhdasta energiaa jalostetaan uusiokäyttöön. Ratkaisuissa on lyhyt takaisinmaksuaika ja ne pienentävät CO2-päästöjä sekä ostoenergian tarvetta pysyvästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme