Varsinais-Suomen ELY-keskus

Sapelinmäen työväen asuintaloon kohdistuvaa rakennussuojelupäätöstä ei kumottu Kemiönsaaren Taalintehtaalla

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 20.10.2022 päätöksen, että se ei kumoa Kemiönsaaren Dahlsin kylässä Sapelinmäessä sijaitsevien työväen asuintalojen rakennussuojelupäätöstä Övre Sabbels I -kiinteistön (322-492-1-337) osalta. Kemiönsaaren kunta esitti ELY-keskukselle, että ELY-keskuksen vuonna 2012 tekemä rakennussuojelupäätös kumotaan Övre Sabbels I osalta rakennuksen kuntoon liittyvistä turvallisuussyistä.

ELY-keskus on suojellut rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla Sapelinmäessä sijaitsevat työväen asuintalot Övre Sabbels I, Övre Sabbels II (322-492-1-338), Övre Sabbels III (322-492-1-339) ja Dalsborg (322-492-1-340) pihapiireineen. Kohde on osa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY 2009) aluerajausta Taalintehtaan historiallinen teollisuusalue. Osana neljän rakennuksen yhtenäistä ryhmää Sapelinmäen kallioisen mäen rinteessä Övre Sabbels I edustaa kookkaana työväen luhtikäytävätalona varsin erikoista rakennustyyppiä ja sillä on keskeinen asema maisemassa. Rakennukset sijaitsevat maakuntakaavassa merkittävän rakennetun ympäristön alueella, jossa osoitetaan valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät vaalittavat rakennetut ympäristöt.

Prosessin aikana kuultiin Museovirastoa ja Varsinais-Suomen liittoa, kiinteistön ja rakennuksen omistajaa sekä naapureita. Museovirasto totesi lausunnossaan, että rakennus on ränsistyneestä ulkoasusta ja rikkoutuneista rakennusosista huolimatta monin osin hyväkuntoinen ja kunnostettavissa oleva. Rakennus on myös säilynyt alkuperäisen rakennustavan mukaisena ja tarjoaa edelleen lähtökohdan säilyttävälle korjaustavalle, jossa alkuperäiset rakennusosat ensisijaisesti kunnostetaan ja elinkaarensa päässä olevat uusitaan alkuperäistoteutusta vastaaviksi. Sekä Museovirasto että Varsinais-Suomen liitto toivat lausunnoissaan esille, että rakennussuojelupäätöksestä vapautuminen rakennuksen kunnossapidon laiminlyömällä ei ole toivottava kehityssuunta.

ELY-keskus arvioi asiaa rakennuksen arvon ja kunnon sekä turvallisuusnäkökulman huomioiden. Päätöksen perustelujen mukaan rakennus ei ollut menettänyt kulttuurihistoriallista arvoaan niin, että suojelupäätös tulisi kumota sen osalta. Lisäksi kunnan rakennusvalvontaviranomaisella katsottiin olevan maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999) perustuva velvollisuus viime kädessä huolehtia välttämättömistä rakennuksen kunnossapitoon liittyvistä toimenpiteistä niin, ettei rakennus vaaranna turvallisuutta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Reetta Katila, reetta.katila@ely-keskus.fi, p. 0295 022 820

ylitarkastaja Kirsti Virkki, kirsti.virkki@ely-keskus.fi, p. 0295 022 525

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Seutu+-seriebiljetten med 10 resor prövas i regiontrafiken utanför Föli-området9.1.2023 10:05:30 EET | Tiedote

På linjerna i de kommuner som omger Föli-området prövas en seriebiljett med 10 resor. I och med pandemin har arbetsresorna ändrat form något och allt fler utför distansarbete en del av veckan. En traditionell periodbiljett kan upplevas vara för dyr om man inte längre regelbundet reser varje dag. Seriebiljetten uppmuntrar också till sporadiska arbetsresor med kollektivtrafik.

Seutu+ 10 matkan sarjalippu kokeiltavaksi Föli-alueen ulkopuolisessa seutuliikenteessä9.1.2023 10:05:21 EET | Tiedote

Föli-alueen ympäryskuntien linjoilla otetaan kokeiluun 10 matkan sarjalippu. Työmatkustus on pandemian myötä muuttanut jonkin verran muotoaan ja yhä useampi tekee osan viikosta etätyötä. Perinteinen kausilippu saatetaan kokea liian kalliiksi, jos matkoja ei enää tehdä säännönmukaisesti joka päivä. Sarjalippu kannustaa tekemään myös satunnaiset työmatkat joukkoliikenteellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme