Folkhälsan

Sara Ray är Finlands Lucia 2019

Dela

Pressmeddelande 28.11.2019. Finlands Lucia 2019 är vald. Hon heter Sara Ray och kommer från Esse.

Finlands Lucia 2019 Sara Ray, fotograf  Folkhälsan Henrik Schütt
Finlands Lucia 2019 Sara Ray, fotograf Folkhälsan Henrik Schütt

– Nu har jag lugnat ner mig lite, men det var nog hög puls när jag fick beskedet! Det känns superroligt, säger Sara Ray, Finlands Lucia 2019.

Vad ser du mest fram emot?

– Det är svårt att säga en sak, jag ser ju fram emot allting. Jag har inte tänkt på det så mycket på förhand, för tanken gjorde mig så nervös. Jag har bara fokuserat på min kampanj och försökt nå ut med budskapet. Men att sjunga, att träffa alla som är med i luciaverksamheten på ett eller annat sätt, och såklart att få möta alla människor som vi får träffa under besöken.

Sara Ray ser fram emot att vara frontfigur för luciainsamlingen, som fortsätter över årsskiftet.

– Det känns verkligen som en jättestor möjlighet att påverka i samhället och bidra till dem som har det sämre ställt. För mig känns det som att det är det som julen verkligen handlar om, att se människor.

– Inför luciavalet insåg jag kanske inte hur mycket uppdraget innebär, min egen julledighet blir nog naggad i kanterna – men det känns inte alls jobbigt, utan nu får jag sprida den här äkta julglädjen och vara med om någonting som är på riktigt meningsfullt. Det är jättefint.

Ray understryker att alla tio luciakandidater gjort ett viktigt jobb.

– Ett stort tack till alla som har röstat, oberoende på vilken kandidat de har röstat! Vi har ju alla fått vara med och bidra till insamlingen. Jag är förstås jätteglad över att just jag blev vald, men det är ju tråkigt att nio behöver få ett negativt besked. Men jag hoppas verkligen att alla inser hur alla kandidater har bidragit till insamlingen. Vi har alla varit viktiga.

Också Folkhälsan riktar ett stort och varmt tack till alla tio kandidater som ställde upp i luciavalet.

– Alla kandidater gör en stor insats för insamlingen; röstningen står årligen för cirka en femtedel av den totala summan som vi samlar in, säger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund.

– Ni har gjort ett fint jobb och många barnfamiljer får stöd och hjälp i en annars tung vardag tack vare er.

Frontfigur för insamlingen

Lucia står för ljus, glädje och medmänsklighet. Lucia och luciakören gör närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari.

Finlands Lucia är luciainsamlingens frontfigur. Under åren 2014–2019 samlar luciainsamlingen in medel för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Luciainsamlingen gjorde rekord 2018 med 193 000 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2020. Du kan läsa mer om och delta i insamlingen på www.lucia.fi.

Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns.

Lucia med följe har ett digert program i december

Sara Ray kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka fredagen den 13 december 2019 klockan 17 av president Tarja Halonen.

– Jag har aldrig träffat henne, men då jag var liten och lärde mig i skolan vem som var president, så var det på den tiden Tarja Halonen, så det är väldigt speciellt att det är hon som kröner, säger Ray.

Efter det åker luciakortegen genom Helsingfors centrum.

Du kan också se och höra lucia och luciakören på luciamarknaden i Bio Rex (Glaspalatset) i Helsingfors, 2:a våningen, söndagen den 15 december klockan 11-13. Samtidigt kan du passa på att köpa fina halmarbeten, god mat och läckra bakverk.

I år fyller Finlands Lucia 70 år. Vi firar det med en välgörenhetskonsert med stämningsfulla lucia- och julsånger. Luciakonsert sö 15.12 kl. 16 i Bio Rex (Glaspalatset), 2:a våningen. Medverkande bl.a. Finlands Lucia 2019, Luciakören, Frida Andersson, Josefin Silén, Vasas flora och fauna, dessutom blir det allsång. Biljetter 25/35/50 € via Ticketmaster.fi eller tfn 0600 10 800 (1,98 € /min + lna). Intäkterna går till Folkhälsans arbete för utsatta barnfamiljer. Tidigare på dagen ordnas också en barnkonsert. Robin Hund & Hans glada orkester bjuder på svängig barnmusik sö 15.12 kl. 10.30 i Bio Rex (Glaspalatset), 2:a våningen. Gratis inträde till barnkonserten.

Lucia har redan närmare 100 besök inbokade, bland annat sjukhus, äldreboende, hos Finlands president Sauli Niinistö och i riksdagen.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Bifogat pressbild på Finlands Lucia 2019 Sara Ray, fotograf: Folkhälsan/Henrik Schütt

Läs mer om Finlands Lucia och delta i insamlingen på www.lucia.fi 

Gilla Finlands Lucia på Facebook: www.facebook.com/finlandslucia
Gilla Finlands Lucia på Instagram: @finlandslucia

Kontakter

Ytterligare information ger:

kommunikationsdirektör
Camilla Westerlund
tfn 050 374 8239

Du kan också skicka e-post till:
lucia@folkhalsan.fi

Bilder

Finlands Lucia 2019 Sara Ray, fotograf  Folkhälsan Henrik Schütt
Finlands Lucia 2019 Sara Ray, fotograf Folkhälsan Henrik Schütt
Ladda ned bild

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Aiesopimus: Folkhälsan ottaa vastuun ruotsinkielisistä päiväkodeista Kouvolassa18.6.2020 10:29:17 EESTTiedote

Garantiföreningen för Svenska Lekskolan -yhdistys ja Folkhälsan ovat solmineet aiesopimuksen siitä, että Folkhälsan syksyllä ottaa vastuun Kouvolassa sijaitsevista Svenska Lekskolan Lekis- sekä Svenska Lekskolan Villekulla -päiväkodeista. Päiväkodit tunnetaan vastaisuudessa nimillä Folkhälsan Lekis ja Folkhälsan Villekulla. Varhaiskasvatustoiminnassa hyödynnetään koko Folkhälsan-konsernin vahva osaaminen, kehitystyö ja laajat lapsiperheiden palvelut. Svenska Lekskolan -yhdistys jatkaa edelleen Kouvolassa omaa toimintaansa tukien aatteellisesti ja taloudellisesti varhaiskasvatustoimintaa sekä edistäen ruotsin kielen asemaa alueella.

Intentionsavtal: Svenska daghem i Kouvola övergår i Folkhälsans regi18.6.2020 10:29:17 EESTTiedote

Garantiföreningen för Svenska Lekskolan och Folkhälsan har slutit ett intentionsavtal om att verksamheten vid Svenska Lekskolan Lekis samt Svenska Lekskolan Villekulla i Kouvola från och med hösten övergår i Folkhälsans regi. Daghemmen kommer i fortsättningen att heta Folkhälsan Lekis och Folkhälsan Villekulla. Hela Folkhälsan-koncernens starka kunnande, utvecklingsarbete och omfattande tjänster för barnfamiljer kommer att utnyttjas i småbarnspedagogiken. Föreningen Svenska Lekskolan fortsätter sin egen verksamhet i Kouvola med att ideologiskt och ekonomiskt stöda småbarnspedagogiken och det svenska språkets ställning på området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum