Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

SASHAPASHA-kaksikko tuo Valentina Kozinetsin teokset Stoan galleriaan

Jaa

Stoan galleriassa avautuu perjantaina 13.12. helsinkiläisen SASHAPASHA-duon näyttely Valentina Kozinets – The Letter D.

Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts
Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts

Sasha ja Pavel Rottsin muodostama duo liittyi Pietarin yliopiston ja Propp Centren kokoamaan kansanperinneretkikuntaan vuoden 2018 kesällä. Retkikunnan päämäärä oli Arkangelin alue Venäjällä. Sovpoljen kylässä he löysivät erikoisen näköisen saunarakennuksen, jossa oli asunut Valentina Kozinets. Vuonna 2016 kuolleen outsider-taiteilijan kodista löytyi paljon maalauksia ja muistivihkoja. Retkikunnan jäsenille selvisi, että työt aiottiin hävittää roskina. He ottivat löydöt mukaansa säilyttääkseen taiteilijan perinnön.

Taiteilijat nostavat Stoan gallerian projektissaan esiin kysymyksiä antropologisesta tutkimuksesta ja kansanperinteen tutkimuksesta, tekijänoikeuksista ja omimisesta, henkilökohtaisen ja julkisen omaisuuden perimyksestä sekä henkilökohtaisesta ja julkisesta muistista. Tarkoituksena on antaa ääni outsider-taiteilijoille, joiden työtä yhteiskunta ei ole arvostanut, ja hyödyntää näyttelyitä ja kaksikon taitelijanimeä näkyvyyden alustana.

Tekijyyden säilyttäminen ei kuitenkaan estä taiteilijoita käyttämästä löytöjään tietyin vapauksin. Jokainen esine kätkee sisälleen muiston. Muisto saattaa olla turvaan kätketty tai sivuun hyljätty. Taiteilijan rooli on huomata ja havaita, löytää oikea asiayhteys ja paikka.

SASHAPASHA-duo tutkiskelee yhteistä ja yksityistä muistia, gulag-järjestelmän historiallista traumaa ja neuvostoliittolaisten perintöä nykykulttuurissa. Kaksikko on kiinnostunut myös osallistavasta taiteesta, uusista taideprojektien kehittämisen strategioista, tekijyyden ja omimisen kysymyksistä, postkoloniaalisesta tutkimuksesta ja perinnekäsityön, alkuperäiskulttuurien ja kulttuuriantropologian kaltaisista aiheista. Taiteilijat lähestyvät materiaaliaan leikkisästi, vaikka aiheet ovatkin vakavia.

Lämpimästi tervetuloa Valentina Kozinets – The Letter D -näyttelyn avajaisiin Stoan galleriaan torstaina 12.12. klo 17–19.

Valentina Kozinets – The Letter D
Stoan galleria 13.12.–26.1.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Stoan kulttuurituottaja Sanna Nuutinen
050 412 5739
sanna.nuutinen@hel.fi

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
040 334 1089
anne.malmstrom@hel.fi
Helsingin kaupunki, viestintä ja markkinointi

Kuvat

Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts
Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts
Lataa
Sasha ja Pavel Rotts
Sasha ja Pavel Rotts
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, teatteria, konsertteja, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.

Stoan verkkosivut
Stoa Facebookissa
Stoa Instagramissa
Stoa Twitterissä

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme