Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

SASHAPASHA-kaksikko tuo Valentina Kozinetsin teokset Stoan galleriaan

Jaa

Stoan galleriassa avautuu perjantaina 13.12. helsinkiläisen SASHAPASHA-duon näyttely Valentina Kozinets – The Letter D.

Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts
Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts

Sasha ja Pavel Rottsin muodostama duo liittyi Pietarin yliopiston ja Propp Centren kokoamaan kansanperinneretkikuntaan vuoden 2018 kesällä. Retkikunnan päämäärä oli Arkangelin alue Venäjällä. Sovpoljen kylässä he löysivät erikoisen näköisen saunarakennuksen, jossa oli asunut Valentina Kozinets. Vuonna 2016 kuolleen outsider-taiteilijan kodista löytyi paljon maalauksia ja muistivihkoja. Retkikunnan jäsenille selvisi, että työt aiottiin hävittää roskina. He ottivat löydöt mukaansa säilyttääkseen taiteilijan perinnön.

Taiteilijat nostavat Stoan gallerian projektissaan esiin kysymyksiä antropologisesta tutkimuksesta ja kansanperinteen tutkimuksesta, tekijänoikeuksista ja omimisesta, henkilökohtaisen ja julkisen omaisuuden perimyksestä sekä henkilökohtaisesta ja julkisesta muistista. Tarkoituksena on antaa ääni outsider-taiteilijoille, joiden työtä yhteiskunta ei ole arvostanut, ja hyödyntää näyttelyitä ja kaksikon taitelijanimeä näkyvyyden alustana.

Tekijyyden säilyttäminen ei kuitenkaan estä taiteilijoita käyttämästä löytöjään tietyin vapauksin. Jokainen esine kätkee sisälleen muiston. Muisto saattaa olla turvaan kätketty tai sivuun hyljätty. Taiteilijan rooli on huomata ja havaita, löytää oikea asiayhteys ja paikka.

SASHAPASHA-duo tutkiskelee yhteistä ja yksityistä muistia, gulag-järjestelmän historiallista traumaa ja neuvostoliittolaisten perintöä nykykulttuurissa. Kaksikko on kiinnostunut myös osallistavasta taiteesta, uusista taideprojektien kehittämisen strategioista, tekijyyden ja omimisen kysymyksistä, postkoloniaalisesta tutkimuksesta ja perinnekäsityön, alkuperäiskulttuurien ja kulttuuriantropologian kaltaisista aiheista. Taiteilijat lähestyvät materiaaliaan leikkisästi, vaikka aiheet ovatkin vakavia.

Lämpimästi tervetuloa Valentina Kozinets – The Letter D -näyttelyn avajaisiin Stoan galleriaan torstaina 12.12. klo 17–19.

Valentina Kozinets – The Letter D
Stoan galleria 13.12.–26.1.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Stoan kulttuurituottaja Sanna Nuutinen
050 412 5739
sanna.nuutinen@hel.fi

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
040 334 1089
anne.malmstrom@hel.fi
Helsingin kaupunki, viestintä ja markkinointi

Kuvat

Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts
Valentina Kozinetsin talo (c) Sasha ja Pavel Rotts
Lataa
Sasha ja Pavel Rotts
Sasha ja Pavel Rotts
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, teatteria, konsertteja, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.

Stoan verkkosivut
Stoa Facebookissa
Stoa Instagramissa
Stoa Twitterissä

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats23.1.2020 07:59:00 EETTiedote

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme