Maanmittauslaitos

Sastamalan Vaunujokilaakson tilusjärjestely edennyt suunnitteluvaiheeseen

Jaa

Sastamalan Vaunujokilaaksossa on alkanut uusi tilusjärjestelytoimitus syyskuun alussa. Tilusjärjestelyssä keskitytään pääosin vähentämään viljelijöiden lohkojen lukumäärää alueella sekä kasvattamaan lohkokokoa. Tilusjärjestelyn suunnitteluvaihe on tarkoitus saada vuoden 2022 aikana päätökseen.

– Tilusjärjestelyä haki loppukesällä 10 Vaunujoen maanomistajaa. Tilusjärjestelytoimitusta edelsi laaja selvitys, jossa maanomistajien ajatuksia ja tilusjärjestelymahdollisuuksia alueella selvitettiin, Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Joel Pulkkinen kertoo.

Tilusjärjestely keskittyy tässä vaiheessa Vaunujoen itäpuolelle, ja tilusjärjestelyn suunnittelussa on ollut mukana lähes 30 maanomistajaa. Vaikka suunnittelua alueella onkin jo tehty, ei tässä vaiheessa ole kuitenkaan maanomistajille ja viljelijöille liian myöhäistä osallistua tilusjärjestelyyn.

– Vaunujokilaakson maanomistajat ovat saaneet marraskuun lopussa ensimmäiset tilakohtaiset jakosuunnitelmaehdotukset, joiden yksityiskohdista käydään tarkempia neuvotteluita talven aikana, Pulkkinen jatkaa.

Osa alueen maanomistajista on ollut alustavasti halukkaita luopumaan pelto-omistuksistaan, joten tilusjärjestelyssä mukana oleville viljelijöille voidaan mahdollisesti peltolohkojen vaihtojen lisäksi myös jakaa lisämaata.

Edellisestä tilusjärjestelystä vuosi aikaa

Edellinen Maanmittauslaitoksen toimesta tehty tilusjärjestely Sastamalan alueella päättyi vuonna 2020. Tilusjärjestelyssä oli Sastamalan lisäksi mukana peltolohkoja myös Punkalaitumelta, Huittisista ja Loimaalta. Tuossa tilusjärjestelyssä keskityttiin pääasiassa lyhentämään yksittäisten viljelijöiden pitkiä, eri kuntien välisiä kulkumatkoja peltolohkoille.

Tilusjärjestelyssä oli osallisena noin 40 maanomistajaa ja järjestelyssä vaihdettiin maanomistajien kesken yhteensä yli 200 hehtaaria peltoa. Viljelijöiden lohkokokoa saatiin kasvatettua noin 5,5 hehtaarista yli 8 hehtaariin ja talouskeskusetäisyyttä lyhennettyä 8 kilometristä noin 3 kilometriin.

Mikä tilusjärjestely on?

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jolla korjataan ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Järjestely voidaan toteuttaa, jos sille on maanomistajien vahva kannatus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusinsinööri Joel Pulkkinen, 050 475 8172, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme